Skocz do zawartości

[rowery] Merida vs Kross

przemolinko

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. merida vs kross

• Kross a6 2009
    • Kross a6 2008
    • merida TFS XC 500-V 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kross nie jest naszym sponsorem, a tak na marginecie kumplowi kumpla który ma kumpla pekła rama Meridy. Co prawda 8 lat miała ale nie kupujcie bo pękła, jak już coś piszemy opierajmy na wsłasnych doświadczeniach! I Romet nie ma tak dobrego stosunku cena/jakość jak Kross, zresztą wiele osób jeździ na tym forum na Krossach, nie byly nawet opisywane historie o pęknięciach tych ram i ramy levelów są polecane do rozbudowy dla początkujących z małym budżetem, a po drugie zawsze trafi się jakaś czarna owca w serii, Giant też nie zawsze uznaje gwarancję na swoje ramy z tego co wyczytałem na tym forum, tzn żeby nie kupować?

Napisano

Wiesz, Merida jest takim samym szmelcem trzepanym w Chinach jak Kross, ale jak mam wydać kasę to wolę ja wydać tam gdzie jest zachowany rozsądek jakości/ceny i nie przepłacać za napis na ramie. Do tego jeszcze mogę dorzucić, że lepiej jest jednak wesprzeć naszą gospodarkę, niż innych krajów...

Napisano

Mam znajomego który pracował w crosie i zbyt dobrego zdania nie mam o tej firmie słuchając jego opowieści jak tam traktowane są rowery i ogólnie naprawa gwarancyjna, wykonanie tych rowerków, dlatego bardziej przychylny był bym ku meridzie, sam jeżdżę na meridzie i raz miałem problem, wysyłka do serwisu meridy, 3 dni i miałem rower naprawiony i gotowy do jazdy, wiec doświadczenia pozytywne z tą marką. wiec jeśli masz serwis pod nosem to jest dodatkowy argument, dodatkowy to to że chyba ramka jest sztywniejsza od tych z crossa, lepsza pod późniejszą rozbudowę i inwestycje sprzętowe.

Napisano

Witam.

Merida nie jest robiona w ChRL. Ma swoje opatentowane technologie produkcji ram.

Kolega mojego kolegi, który zna gościa, którego byłej laski chłopak jest serwisantem w krosie, mówi, że źle się dzieje u nich :woot:

Poza tym... informacje o sprzedanych 800 000 sztuk rowerów na stronie Hehehehe. I to że wg badań smg/krc jest liderem w Polsce :D:D.

Dobrych firm nie trzeba reklamować :( Cała prawda w GUS'ie .

Kupiłem ostatnio krossa na części... części dobre.. rama ciosana młotem przez chińskiego narkomana na głodzie.

Eloszka.

Napisano

Kolega mojego kolegi, który zna gościa, którego byłej laski chłopak jest serwisantem w krosie, mówi, że źle się dzieje u nich :)

Nie brakuje jeszcze kogoś w tym łańcuchu informacji-rewelacji?;)

Co prawda sam, słyszałem z trochę bardziej wiarygodnego źródła, że ciężko przędą w ostatnim czasie...

Napisano

U trzech kumpli po pół roku zaczeły się dziwne historie w ich krossach ....

Ciekawe, że tyle osób je ma i jakoś nikt osobiście nie pisze, że ma jakieś większe probelmy z Levelem...Przejżyj kolekcje innych producentów, porównaj ceny i wyciągnij obiektywne wnioski wtedy zrozumiesz, że to cos piszesz jest nie na miejscu.

Napisano

Wystarczy poczytać gazety o tematyce finansowej i siedzieć w branży rowerowej dłuższy czas :)

jeśli jest kryzys to wiele branża to odczuje , a kross chyba też ... choć według mnie to nie jest zła marka, osprzęt dobry i na światowym poziomie, ramy różne ale nie wydelikacone czego nie lubie. Widać po krossie jakie lata były dla niego dobre, widac ze w latach 2007 - 2008 to był dobry okres dla tej firmy bo dużo modeli z tych la jest jeszcze na rynku nowych, czyli klepali tego ile dawali rade ... teraz już gorzej ze zbytem zapewne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...