Skocz do zawartości

[rowery] Merida vs Kross

przemolinko

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. merida vs kross

• Kross a6 2009
    • Kross a6 2008
    • merida TFS XC 500-V 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z wybraniem rowerku. Do wybrania mam meride Matts TFS XC 500-V która mogę kupić w mojej miejscowości oraz, krossa a6 rocznik 08/09, którego nie mam dostępnego w moim mieście (lecz w oddalonym o 30km Kaliszu).

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.p ... =86&id=918

http://www.kross.pl/573-g517-k2181-leve ... brake.html

http://www.kross.pl/536-g417-k206-level_a6.html

Wiem żę pod względem technicznym kross 08 wypada najlepiej (głownie ze względu na amortyzator). Lecz również zdaję sobie z tego sprawę że ramę ma lepsza (hydroformowana i potrójnie cieniowana) nowszy rocznik, Marka ma swoje znaczenie a mowa tu o meridzie, która najgorzej nie wypada porównujac ja do krossa 08 pod względem specyfikacji.

Z krossem z rocznika 2008 może już być problem dostępności więc dlatego zamieszczam również rower z 2009.

To są moje typy rowerów, jeśli wy macie jeszcze jakieś propozycje to proszę o ich zamieszczenie.

moja waga:85kg

wzrost: 185 cm

Moim typem jest kross a6 2008, a jakie jest wasze zdanie.

• Mod Team
Napisano

Na sam początek popraw linki, bo jeden działa ale da sie odpalić oba krosy, mrerida nie ;)

Co do krosów jak ci sie uda szukaj rocznika 2008, ma lepszy osprzet moim zdaniem.

Jezeli chodzi o meride to niestety ma gorszy osprzet no moze poza XT z tyłu ale to chyba wszystko.

Napisano

Siema.

Osobiście mam Meridę SUB 60D 20" (gorsza rama od tej co Ty chcesz zakupić) i muszę Ci powiedzieć, że jeżeli chodzi o sztywność to Kross się chowa. Jestem z roweru bardzo zadowolony i dlatego polecam Ci Meridę. Jeżeli chodzi o geometrię to ramka ma moim zdaniem za krótki tylny trójkąt, bo przy dużych nachyleniach wymaga "rozciągania" się na rowerze, żeby nie odrywało się przednie koło.

Pozdrawiam!

Napisano

Witam wszystkich.

Bardzo przepraszam, że zadaje to pytanie w tym temacie..

Ale może ktoś wie, przypuszcza ile będzie kosztować Kross A8 2010? Katalogowo na kross.pl cena 3999zł - czy na allegro zawsze bywało taniej niż cena katalogowa? , jeżeli tak to o ile?

O i drugie pytanie: Czy te miejsca po piwotach w levelach zawsze są gdy fabrycznie są hamulce tarczowe?

Pozdraiwam ;-)!

Napisano

To czy jeśli nie dostanę krossa a6 2008 to lepiej wtedy brać nowszego krossa czy ta meride (przypomne ze serwis meridowski mam na miesjcu),

A i proszę o głosowanie w ankiecie.

Napisano

A ja nie, bo osprzet ma 1000x lepszy rocznik 08r, a rama nawet jesli jest sztywniejsza, to i tak nie na tyle, zeby doplacac do modelu 09 z duzo gorszym osprzetem...

Placac za hydroforming, przerzutki slx i ladnie przyszlifowane spawy dostajesz w zamian tepawy amortyzator, o klase gorsze mostek i kiere

Napisano
A ja nie, bo osprzet ma 1000x lepszy rocznik 08r, a rama nawet jesli jest sztywniejsza, to i tak nie na tyle, zeby doplacac do modelu 09 z duzo gorszym osprzetem...

Taa, bez komentarza...

Jeżdżę na A4 2009 i w związku z tym polecam tegoroczną A6-tkę. Nie zawiedziesz się:P

Napisano

Placac za hydroforming, przerzutki slx i ladnie przyszlifowane spawy dostajesz w zamian tepawy amortyzator, o klase gorsze mostek i kiere

Ciekawe w czym o klasę jest gorszy mostek i kierownica, skoro są identyczne w obu rocznikach?

Jedyne co się mogę zgodzić to, że plusem rocznika 2008 jest Tora, która i tak de fakto mimo, że powietrzna też jest trochę tępawa jak i Dart. Drugim plusem tego rocznika mogą być jeszcze opony Racing Ralph, ale to jest już kwestia co kto woli, ja ze Smart Sam'ów jest zadowolony i sprawdzają się nawet chyba trochę lepiej niż RR przez swoją zwiększoną uniwersalność.

Napisano

Slyszalem ze tora nie jest o wiele lepsza od darta lecz mozna ja dostosowac do kazdego ciezaru.

A dart pod moja wage jest ok.

Problem jest z dostepnoscia a6 08 wiec czy nie lepiej zaoszczedzic czasu i nie kupic a6 09.

Napisano

No raczej lepiej tak zrobisz, a jak chcesz mieć dobry amore powietrzny to wyjeździj trochę Dart'a i jak uzbierasz kasę to kup sobie Rebę, tylko to się będzie wiązało z wymianą przedniego koła na tarczowe (no chyba, że od razu będziesz brał wersję tarczową, więc problem z głowy) i wstawienie samej tarczówki.

Ja tak zrobiłem ze swoją A6, że używam póki nie uzbieram funduszy na modernizację i teraz czekam stycznia, jak przyjdą koła i tarcze, później będzie amorek.

Napisano

Witam wszystkich.

Bardzo przepraszam, że zadaje to pytanie w tym temacie..

Ale może ktoś wie, przypuszcza ile będzie kosztować Kross A8 2010? Katalogowo na kross.pl cena 3999zł - czy na allegro zawsze bywało taniej niż cena katalogowa? , jeżeli tak to o ile?

O i drugie pytanie: Czy te miejsca po piwotach w levelach zawsze są gdy fabrycznie są hamulce tarczowe?

Pozdraiwam ;-)!

co do pierwszego to już od 2009 kross zerwał z super cenami dla sklepów wysyłkowych związku z czy już nie ma prawie tej firmy nowych rowerów na allegro

co do drugiego to że masz mocowanie pod v-ki to pomysł który widziałem tylko w krosie ale jak na mój gust jest tak łanie schowane iż nie widać przy normalnej eksploatacji wiem bo stoi u mnie a6 z 2009 mojej dziewczyny i uwarzam że to nie oszpeca a daje możliwości

Napisano

Witam nie wiem na jaką wielkość ramy się zdecydować. Jest rozmiar 18 cali który wydaje mi sie za mały oraz 20 cali który chyba jest trochę za duży.Roweru będę głownie używać do jazdy po asfalcie. Wiec czy nie lepiej większa rame. Wariować na nim nie będę techniczne podjazdy oraz zjazdy. NO może od czasu do czasu jakiś wypadzik z kumplami aby poszaleć po lesie,jeżdząc pomiędzy drzewami. Najlepszą wielkością była by 19 lecz niestety nie jest ona dostępna - a szkoda,jest ona przecież najczęściej wybieranym rozmiarem. Mam 185cm i nadal rosnę podejrzewam ze urosnę gdzieś do 190cm-195cm.

Napisano

Mam 192cm wzrostu i ramkę 19", zdecydowałem sie na taka ze względu no to że w stosunku do mojego wzrostu górna rura będzie dośc nisko, może i rowerek dla niektórych wygląda jak z mniejszego brata itp, ale wyboru nie żałuję, już dwa razy uratowała moje przyrodzenie raz na podjeździe kiedy łańcuch pękł a raz jak nagle dostałem przyczepności na przednie koło, jeżeli preferujesz jazdę po asflacie to brałbym 20" :(

Napisano

A ile masz lat, że liczysz na dodatkowe nawet 10cm..? Jak zdrowo poniżej 18 to weź 20", bo rzeczywiście jeszcze możesz urosnąć ze 2-3cm, a jak powyżej to weź 18".

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja nie wiem co Wy z tymi Krossami przecież to szmelec end badziew jakich mało

U trzech kumpli po pół roku zaczeły się dziwne historie w ich krossach w level4 pękła rama a co na to kross? wina urzytkownika!!!! reklamacja nie uwzględniona o luzach w kołach i korbach nie wspomnę

Mówię Wam już lepszy POLSKI Romet jest teraz!!!

Swoją drogą polecam Meridę mam i jestem zadowolony :)

Ja się pytam Kross jest waszym sponsorem???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...