Mod Team safian Napisano 16 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 16 Grudnia 2009 Witam, ostatnio kupiłem sobie plecak Author Turbo 2009, który posiada 'pas biodrowy'. No właśnie, sugerując się nazwą domyślam się, ze pas ten powinien leżeć w okolicy bioder, lecz po przymiarce okazało się, ze pas leży w okolicach dolnych żeber (na oko 10-15cm od bioder) - odległość od pasa piersiowego to ok 20cm. Mam takie pytanko z racji tego, ze to mój pierwszy plecak rowerowy: czy pas ten powinien tak leżeć (nie ma regulacji wysokości pasa), czy coś jest nie tak, czy może jestem jakiś 'niewymiarowy' i czy wszystkie małe plecaki rowerowe tak mają ? Pozdrawiam
flubi Napisano 16 Grudnia 2009 Napisano 16 Grudnia 2009 Ten pas jest biodrowy tylko z nazwy. Gdyby naprawde byl w okolicy bioder to nie bylo by raczej wygodne na rowerze. Pas biodrowy w plecakach turystycznych przenosi czesc ciezaru jest czesto szeroki i wymoszczony. W rowerowych raczej zapobiega podskakiwaniu plecka do gory. Nie sciskaj go wiec za mocno. Plecaki rowerowe - z pewnoscia te male, nosi sie wysoko szczegolnie, ze w rowerowych bluzach na plecach sa kieszenie i warto miec do nich dostep. Moze i znajdziesz plecak ktory "tak nie ma" ale nie bedzie to raczej najlepszy plecak rowerowy swiata
tobo Napisano 16 Grudnia 2009 Napisano 16 Grudnia 2009 a nie masz regulacji głównych szelek plecaka? nimi okreslasz jak wysoko bądź nisko jest plecak a więc też miejsce gdzie opasuje cię pas biodrowy. ja połozenie plecaka (i pasa biodrowego reguluję w zaleznosci od zawartosci, jej wagi praz tego w jaki sposob jade - jesli teren to raczej wyzej i scislej, co by mi garb nie latał na wszystkie strony. oczywiscie na zjazdach, bo na podjazdach mozge troche zluzować uprząż.
Klosiu Napisano 16 Grudnia 2009 Napisano 16 Grudnia 2009 No tak, generalnie tak jak koledzy napisali, w plecaku rowerowym rola tego pasa jest inna niz w turystyce pieszej. Chodzi o to zeby plecak nie skakal na nierownosciach, a na zjazdach, gdy jedzie sie "glowa w dol" nie zjezdzal na kask. Tak ze nie musi byc wcale nia biodrach, wbrew nazwie . Tego plecaka sam uzywam od trzech lat, bardzo dobra budzetowka na jednodniowe wycieczki. Faktycznie, dolny pasek jest tam dosc wysoko, ale to dlatego ze sam plecak nie jest za duzy (6l).
Mod Team safian Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Mod Team Napisano 17 Grudnia 2009 a nie masz regulacji głównych szelek plecaka? nimi okreslasz jak wysoko bądź nisko jest plecak a więc też miejsce gdzie opasuje cię pas biodrowy. ja połozenie plecaka (i pasa biodrowego reguluję w zaleznosci od zawartosci, jej wagi praz tego w jaki sposob jade - jesli teren to raczej wyzej i scislej, co by mi garb nie latał na wszystkie strony. oczywiscie na zjazdach, bo na podjazdach mozge troche zluzować uprząż. Niby jest moża ustawić długość szelek, ale wtedy będzie wisiał i pas piersiowy będzie tam gdzie teraz biodrowy No, ale skoro piszecie, ze tak ma być to sie juź nie przejmuje, dzięki
tobo Napisano 17 Grudnia 2009 Napisano 17 Grudnia 2009 łoczywiście pas biodrowy może spełniac funkcję pasa nośnego - pytanie brzmi jednak czy aż tyle w plecaku rowerowym wycieczkowym wozisz przy typowych wypadach to 2-5 kilo (jesli ma się zbiornik z wodą, jeśli nie to tendencja wagowa plecaka w dół). dobrze jesli plecak rowerowy ma pasy kompensujące (ściskające) zawartość - przy ostrzejszych manewrach zawartość plecaka się wtedy nie przesuwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.