Skocz do zawartości

[reputacja] Nie moge dawać ujemnych punktow, czy zostalo to wylaczone?

Artro

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, nie wiem czemu, ale nie moge dodac ujemnego punktu, tylko plus. Jednakże widze, że ludzie maja ujemne punkty reputacji wiec wnioskuje że da sie je wystawić. Jak mam zatem wystawić ujemny punkt, gdy na przyklad przeklina w poscie, albo pisze zupelnie nie na temat?

Aha, uzywam Mozilli Firefox 3.0.15

IE nie trzyma standardów...

Przyznawanie ujemnej reputacji zostało wyłączone.

Mało kto używał tego z głową i w dyskusjach leciały hurtowo minusy za byle co, często powodowane chwilowymi emocjami, a często zupełnie bezpodstawnie.

Gdyby wszyscy myśleli zanim by klikali, nie było problemu żeby to zostało, bo sam pomysł jest dobry, aczkolwiek nadużywany przynosi więcej szkody niż pożytku.

Z tego powodu reputacja z czasem przestała by być brana na poważnie.

Jeśli ktoś spamuje w wątku, przeklina, obraża kogoś, ewidentnie łamie regulamin to jest od tego opcja jak na każdym forum raportuj post.

Przyznawanie ujemnej reputacji zostało wyłączone.

Z tego powodu reputacja z czasem przestała by być brana na poważnie.

Ale jeżeli będzie można zdobywać tylko plusy to Ci którzy będą pisać dużo za pół roku będą doskonali:thumbsup: Wtedy wystarczy stworzyć kółko wzajemnej adoracji ludzi doskonałych:whistling: Przyznawanie tylko plusów, spowoduje, ze reputacja, według mnie, już nie jest poważna.

Problem reputacji dotyczy większości for na których ona istnieje.

Mam takie jedno fajne forum, gdzie siedzę od dawna, i tam kwestia reputacji wraca jak bumerang.

Zawsze ktoś będzie nie zadowolony.

Mimo iż masz trochę racji, to jednak z moich obserwacji wynika, że usunięcie minusów, to po prostu najmniejsze zło.

Nie ma idealnego na to pomysłu.

Chyba żeby każde przyznanie reputacji było by moderowane i dopiero po akceptacji przyznawane, ale to już było by przegięcie jeśli chodzi o swobodę.

Prawda jest taka, że bez względu na system reputacji i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi sobie z tego kpiny.

Moim zdaniem, to jedyny sposób aby pomyśleć czy warto za każdego ciekawszego posta wlepiać "+" tym bardziej mając świadomość, że nie można go już odjąć.

Nie wiem czy śledziłeś ostatnio forum, ale w wielu wątkach zrobił się takich chaos z tego powodu, że głowa mała.

Niektórzy userzy w ciągu jednego dnia skakali z reputacją od +5 do -5 (to taki strzał, piszę z pamięci, ale z grubsza chodzi o skalę, a nie o dokładne liczby) i "-" przyznawane były często za normalne posty.

Po za tym reputacja tutaj na forum jest anonimowa dla userów, i każdy może w przypływie złości, i innych jemu tylko znanych powódek wklepać tyle minusów ile się chcę, a natura człowieka jest taka, że minusy wlepia o wiele chętniej niż plusy i wielu dało upust emocjom właśnie w ten sposób.

Bardzo łatwo jest krytykować, i każdy kto potrafi na to z dystansem spojrzeć myślę że z tym się zgodzi.

Jestem przekonany, że na nachalnie przyznawane plusy będą rzadkością, a ekstremalne przypadki, jeśli się pojawią, może kontrolować Admin więc jest szansa na ingerencję w przypadku dziwnych akcji.

• Root Admin

tak, reputacja jest generalnie anonimowa, ale nie dla adminów. My mamy dostęp i wgląd do punktów. W razie przekłamań, możemy zadziałać i przyznać 'własną reputację' w postaci ostrzeżeń lub bana użytkownikowi, który działa wbrew prostej idei.

Coś czuje, że na tym forum temat reputacja też będzie wracał jak bumerang.

Dobrym rozwiązaniem byłoby, gdyby każdy "-" musiał być zaakceptowany przez moderatora. Powstaje wtedy tylko pytanie czy byliby to w stanie ogarnąć...

Powinien też zniknąć problem anonimowości plusów i minusów dla userów, oraz wprowadzić pole tekstowe, w którym trzeba by uzasadnić swojego minusa(powiedzmy max 250 znaków jak z komentami na Allegro).

Ograniczyłoby to w pewien sposób dawanie minusów ot tak, gdyż moderator widząc słabe uzasadnienie z góry mógłby minusa anulować.

Albo dobrym rozwiązaniem zamiast minusów byłby przycisk w stylu "bezsensowne nabijanie postów"

A tak z innej beki:

Szczerze mówiąc, czy te punkty reputacji są aż tak potrzebne?

Wcześniej to forum radziło sobie bez reputacji to i teraz da rade ;)

Wydaje mi się, że obiegowa opinia o danej osobie jest już wystarczającym plusem lub minusem np. do prowadzenia transakcji

Pozdrawiam,

Artro

:rolleyes:

Pole tekstowe? Chyba nie doceniasz inteligencji forumowiczów, będą wpisywali ciąg znaków np aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i dalej będą same odwetowe minusy.

Także minusy na tym forum już na pewno nie wrócą.

Moderowanie każdego minusa/plusa? Ja dziękuję, postoję. Już jest wystarczająco dużo roboty z poprawianiem tematów.

Bezsensowne nabijanie postów? Mógłbym sypać przykładami jak z rękawa ale co z tego? Mamy na forum wprowadzić rygor i godzinę policyjną czy dobrą atmosferę?

Osobiście widzę że wszyscy z nagła załapali wielką zajawkę na reputacje. I rozpoczyna się wielka wojna o plusy (widać po opisach typu "daj plusa"). Nie przesadzacie aby? Rzecz pozornie dobra, staje się dla wielu wyznacznikiem za######istości usera (a raczej siebie samego - mam plusa, to jestem super). A chyba nie o to chodzi. Jeśli idzie o ocenianie postów, to myślę że jeśli już ktoś coś mądrego napisze, to odbiorca sobie to zapamięta i zostawi dla siebie. W końcu każdy widzi czy ktoś napisał coś mądrego, a jeśli nie widzi głupoty to na pewno pojawi się niżej adekwatny komentarz bystrzejszego.

Dużo bardziej podoba mi się rozwiązanie na emtb gdzie na owego punkcisza trzeba sobie zasłużyć jakimiś pozytywnymi (albo i nie) dokonaniami. Dodawany w profilu wraz z krótkim opisem. Dzięki większemu wysiłkowi wejścia (a ludzie naprawdę są pod tym względem bardzo leniwi) na czyjś profil sprawia że nie są rozrzucane na lewo i prawo.

Emtb jest fajne, ale bardziej kameralne, taki system nie byłby zły, ale myślę, że jak jest może zostać, wystarczą plusy, których i tak nie należy traktować zbyt poważnie. Żałosne są fora typu sfd, gdzie wszyscy tylko proszą o "sogi" i dają "sogi" i mniejwięcej na tym opiera się dyskusja.. Moderatorzy mają inne uprawnienia i nie potrzebują 10 minusów dziennie.. Robert - bo ja nie na czasie jestem - ludzie proszą o plusy? Za to bym banował :laugh: Minusy w obecnym systemie zdecydowanie prowadzą do katastrofy i zostało to przewidziane, jak są tylko plusy, to ludzie będą bardziej miarkować się.. Oczywiście nie można porównywać ludzi po tym, kto ma więcej plusów, bo że ktoś się rzadziej wypowiada, to nie znaczy, że jego opinia nie jest cenna.. Tak że jest to marginalna kwestia i nie uważam za sensowne i akceptowalne, by temat "wracał" bo nie ma o czym gadać. Nikt rozsądny nie będzie się troszczył w pierwszym rzędzie o plusy.

Długo ponudziłem i stwierdzam, że masz Robert rację :blush: bo w sumie to, że ktoś ma kilkadziesiąt + i tak nic mi nie mówi..

ludzie proszą o plusy?

Np 4 -5 postów wyżej, nawet w podpisach.

Dla jednych ilość postów, dla innych reputacja będzie wyznacznikiem poważania na forum, chociaż obecnie ma niewiele wspólnego.

Ktoś chciał dobrze wprowadzając + i - , skończyło się kłótniami, trudno. Proponuje zostawić tak jak jest, niech się ludzie "jarają" plusami.

+/-, reputacje, kto ma więcej postów jest "fajniejszy",

tylko po co to wszystko?? forum działało sprawnie bez reputacji, a jak ktoś chciał podziękować za przydatną, poradę robił to via post, PW, gg czy dowolny inny sposób...

wg mnie najlepiej wrócić do starego systemu, bez dodawania plusów [pomijając ilość/dzień], bo ci którzy żyją bez "super wirtualnej" reputacji i nie zależy im na niej [mają wyrobioną taką w realu] nie ucierpią, a ci którzy "tego" potrzebują znajdą sobie pożywkę, gdzie indziej...

a podpisy niektórych apropos dodawania nieszczęsnych plusów, też zaczynają być denerwujące...

Eee tam, zaraz spory. Sama idea dobra, tylko według mnie plusiki powinni przyznawać ludziska, którzy są odpowiedzialni, czyli może to być grupa trzymająca władzę na tym forum. Natkną się na coś pożytecznego dadzą plusa. Wtedy miałby jakąś wartość, a teraz są tylko gadżetem, który praktycznie nic nie daje. No i nie byłoby sytuacji , w której ktoś z dobrą reputacją pisze bzdury typu:

"Sam osobiście serwisowałem rower w którym ktoś pomylił miski suportowe. Dlatego pół dnia sie meczylem aby to wykrecić. lewa była w prawej itd. Jedna nawet pękła bo jak nie na swoim gwincie to nie szło równo." :blink:

Cytat jest autentyczny, coś z lewym gwintem wkręcić w otwór z prawym, to już zasługuje na najwyższe uznanie. No chyba, że jest jeden z rodzajów szczytu, typu szczyt zdolności - włożyć hełm na lewą stronę :)

Bezsensu ten spory. Pomogłeś daje Tobie plusa i tyle. Widziałem gdzieś jeden temat SRAM vs SHIMANO gdzie chyba użytkownicy Srama za promowanie dostawali minusy od użytkowników Shimano, bezsensu.

Nie mniej skoro już usunęliście możliwość otrzymywania minusów to moglibyście wyzerować reputacje tym którzy ją mają na minusie.

Kolejna sprawa wydaje mi się, że wielu na to uwagi nie zwracało do czasu aż poziom reputacji został wystawiony pod avatorkiem.

To w takim razie powinno być tak jak na forum X na którym również czasami piszę - nie mniej nazwy nie chcę podawać.

Jest użytkownik, tworzy temat z problemem w dziale X, z którym się boryka, napisał i czeka na odpowiedzi. Mija jakiś czas odpisuje parę osób. Jeśli autor tematu uzna jedną z odpowiedzi za ciekawą lub rozwiązującą jego problem, klika na button "pomógł" pod postem użytkownika odpowiadającego na problem. Wówczas taki użytkownik, który pomógł pod swoim avatem ma dodatkowy punkt i ma np. już: pomógł: "12 osobom" (u nas na forum Reputacja: +12). W zakładanym temacie pomógł może kliknąć tylko autor tego tematu, a nie wszyscy w nim uczestniczący.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...