WojtasGCE Napisano 2 Lipca 2006 Napisano 2 Lipca 2006 Wszystkim, których interesuje tematyka II wojny światowej, polecam książkę Frantiska Behounka "Wąwóz pod Rjukanem". Opisana jest w niej historia akcji wywiadu aliantów, która miałą na celu zniszczenie zapasów ciężkiej wody znajdujących się na terenie okupowanej Norwegii. Ciężka woda niezbędna była hitlerowcom do wyprodukowania bomby atomowej. Dodam jeszcze, że nie chodzi o głośną akcję zatopienia norweskiego promu przewożącego zapas wody, to zupełnie inna historia. Czytając książke, swoją drogą napisaną niezbyt pięknym językiem i bez polotu, ze zdziwienie odkrywamy jak seria różnych, na pierwszy rzut oka niepowiązanych ze sobą zdarzeń, łączy się w jedną spójną całość. Wspomniany brak polotu zupełnie nie przeszkadza przy czytaniu, to nie jest literatura piękna. Raz jeszcze polecam.
kadargo Napisano 2 Lipca 2006 Napisano 2 Lipca 2006 teraz jestem w polowie "CZAS. Niedokończona rewolucja Einsteina" Paula Daviesa jednak na poczatek polecam "Boska cząstka" http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/42...336BE604E5E3A6C
jelen Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 ostatnio 2x pod rząd 5 lat kacetu, teraz zkonczylem czarną Droge mela Odoma. polecam teraz sobie przeczytam znowu alchemika, a potem Dziedzictwo Krwi Richarda a Knaaka ;]
karolaq Napisano 3 Lipca 2006 Autor Napisano 3 Lipca 2006 a ja w oderwaniu czytam sobie kodeks ruchu drogowego
calvis Napisano 5 Lipca 2006 Napisano 5 Lipca 2006 Ja mam tak, że najbardziej lubię czytać książki których jestem właścicielem (między innymi dlatego nie spędzam większości życia na czytaniu - kiedyś okupowałem biblioteki). Znajomi pukają się w głowy gdy przebieram egzemplarze na półce by wybrać ten najładniejszy, bez rys i z prostymi rogami, czasem nawet obejdę kilka księgarni. Potem tylko mała kontrola (czy druk jest ładny i czy papier w całej książce jest takiego samego typu) i można iść do kasy Staram się też wybierać książki w określonym rozmiarze żeby pasowały na półkę. Kiedyś zrobię zdjęcie to wam pokażę jak to bosko wygląda - dwadzieścia parę tytułów obok siebie których wymiary pasują do siebie z dokładnością do 2mm . A jak nie pasują to wędrują na półki na tytuły niewymiarowe Takie zboczenie, cóż poradzę. W wakacyjnej kolejce: - Graham Masterton - "Ciemnia" - Terry Pratchett - "Równoumagicznienie" - Stephen King - "Skazani na Shawshank" - Dan Brown - "Angels & Demons" - oryginał - Paulo Coelho - "Eleven Minutes" - oryginał Nie są to może specjalnie ambitne tytuły, ale liczę, że miło wypełnią mi najbliższe wolne wieczory. Może wyskrobię jeszcze trochę kasy na kolejnego Pratchetta, kto wie Trzeba poszerzać skromną biblioteczkę, nie?
goly33 Napisano 6 Lipca 2006 Napisano 6 Lipca 2006 bev bova-powrot na marsa (ksiazka dla ludzi lubiacych fantastyke) harry potter tolkien- hobbit, wladca pierscieni
DamianYukon Napisano 7 Lipca 2006 Napisano 7 Lipca 2006 ja ostatnio skonczyłem czytać "Miasteczko Salem" STEPHENA KINGA.Polecam ten tytuł.teraz w trakcie wakacji zamierzam kupić kolejną książkę KINGA
pavlitto Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 Sprawa Honoru - opowiadanie o dywizjonie kościuszkowskim 303 w czasie 2 wojny swiatowej i niesmiertelny pan samochodzik (troche dziecinne ale fajne)
goly33 Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 wczoraj skonczylem "anioly i demony" dan brown, polecam pozdro
krawiec91 Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 MOje ulubione ksiązki to: 1. Cała seria Pan Samochodzik ( ale tylko te pisane przez Nienackiego czyli 1-15) 2. Książki Niziurskiego - (Nowe)Przygody Marka Piegusa, Księga Urwisów, 3. Obecnie zaczytuję się w książkach Svena Hassella, ktory opisuje swoje wojenne przeżycia, kiedy służył w Wehrmachcie - obecny naklad 56 milionów, przetłumaczone na 15 języków. Polecam każdemu. 4. Do tego jeszcze thrillery psychologiczne Alex Kavy. 5. I jeszcze inne książki które wpadną w ręce - ostanio Raport Pelikana, Zdrada Tristana, BikeBoard:D
bartoss Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 Ja obecnie jestem w trakcie Roland'a - pierwszej ksiazki z serii Mrocznej Wiezy S.King'a. Na razie super wypas ;D. Koncze ja i kupuje po kolei nastepne
GZA20 Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 No to ja was może zaskocze albo i nie...ale pewnie mało kto czyta to co ja. Otóż bardzo interesuje się tematyką obozów koncentracyjnych w Polsce. Z reguły czytam książki które napisali ludzie opisujący swoje własne przeżycia. Ludzi którzy przezyli taki obóz. Książki o tej tematyce które są naprawdę warte polecenia to: Halina Birenbaum "Nadzieja umiera ostatnia. Wyprawa w przeszłość", Elisa Springer "Milczenie żywych", Miklós Nyiszli "Byłem asystentem doktora Mengele", Wiesław Kielar "Anus Mundi". 2 ostatnie pozycje są szczególnie warte przeczytania. Jeśli ktoś ma słabe nerwy to niech się nie bierze za te książki gdyż to co się działo w takich obozach jest bardzo realistycznie a zarazem drastycznie przedstawione. A książki typu harry potter czy inne fantasy zupełnie do mnie nie przemawiają
krawiec91 Napisano 13 Lipca 2006 Napisano 13 Lipca 2006 Aha i zapomniałem od siebie dodać jeszcze wszystkich książek Sapkowskiego i prawie wszystkich książek Tolkiena:D
kejt Napisano 13 Lipca 2006 Napisano 13 Lipca 2006 teraz czytam "śmiertelnego wroga" Macdonalda i chyba w te wakacje będę czytać gółwnie kryminalno dedektywistyczne ksiażki. na fantastykę coś nie mam siły ostatnio
majster Napisano 13 Lipca 2006 Napisano 13 Lipca 2006 ostatnio czytałem "net force- kwant" Toma Clancy, trzecia książka z serii net force. przyjemnie się czyta, polecam. poza tym czytałem książkę Armstronga, tytułu nie pamiętam .
RafalB Napisano 13 Lipca 2006 Napisano 13 Lipca 2006 Programowanie mikrokontrolerow w jezyku BASCOM i Biblia treningu kolarza gorskiego
Diensdale Napisano 15 Lipca 2006 Napisano 15 Lipca 2006 Ja czytam wszystko co zwiazane z pancernikami z okresu II wojny światowej. W szczególnosci monografie samych pancerników, przebieg ich służby, schematy opancerzenia, rozmieszczenie altylerii itp itd. jest na forum ktoś o podobnych zainteresowaniach ? No ja podobne ciut mam tylko, ze mnie bardziej kreci Uboot Waffe. Wlasnie wchlaniam ksiazke o Ubootach po angielsku. Do tego czytuja Dune, Tolkiena, Sapka, duzo S-F i Fantasy, a takze literature faktu i troche sensacji. Ambitnych ksiazek glownego nurtu nie cierpie tak samo jak ambitnych filmow dolujaco-dobijajacych i silacych sie na orgilanosc Serdecznie pozdrawiam wszystkich czytajacych
Sixer Napisano 16 Lipca 2006 Napisano 16 Lipca 2006 Ja jak na razie czytam ''Tom Clancy: Kolekcjoner'', a potem mam zamiar przeczytać '' Kod Da Vinci'' albo ''Kod Leonarda Da Vinci'' To przez wakacja. PoZdRo
karolaq Napisano 16 Lipca 2006 Autor Napisano 16 Lipca 2006 "Kolekcjonera" czytałam z dwa lata temu i pamiętam,że rozczarowało mnie zakończenie.Innaczej sobie je wyoibrażałam.
calvis Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Ja obecnie jestem w trakcie Roland'a - pierwszej ksiazki z serii Mrocznej Wiezy S.King'a. Na razie super wypas ;D. Koncze ja i kupuje po kolei nastepne Nie wiem dlaczego, ale moje opinie zupełnie nie pokrywają się z tymi na np. merlinie Akurat dla mnie najlepsze tomy to 2, 4 (przeszłość Rolanda jest niesamowita), 6, a tam najwyższe oceny mają np. 3 i 5 Co nie zmienia faktu, że i tak wszystkie warto przeczytać.
Mod Team Pixon Napisano 30 Lipca 2006 Mod Team Napisano 30 Lipca 2006 Ja właśnie się wziąlem za Sapkowskiego, a w swoim dorobku no to mam Tolkiena, Harrego Potera, Clive Cussler, Dan Brown-a i inne drobne tytuły które w tej chwili wyleciały mi z głowy
Diensdale Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 Oj Sapkowski jest swietny. Ja czekam z niecierpliwoscia na Lux Perpetua, ale cos wyjsc nie moze
DannyDaRida Napisano 4 Sierpnia 2006 Napisano 4 Sierpnia 2006 zgadzam sie z Ciacho - Grzesiuk rulez (to jest trylogia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.