Skocz do zawartości

[książki] co czytacie???

karolaq

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przeczytałem książkę C. Scott-Clark i A. Levy - "BUrsztynowa Komnata".

Niezwykle wciągająca i ciekawa kniga, a wnioski końcowe zaskakują, żeby nie powiedzieć szokują. Wersja wydarzeń przedstawiona przez autorów wydaje się być bardzo prawdopodobną... a więc zapraszam do lektury ;)

Ostatnio przeczytałem lekturę : "Kamienie na szaniec" ,powiem że jest to dosyć ciekawa ,a co najwazniejsze w 100% na faktach ,które miały miejsce podczas I wojny światowej. Jako ,iż mam zbyt rozbudowaną wyobraźnię opisy katowania Polaków przez SS-manów ...były bardzo obrazowe i aż dreszcze mnie przechodziły kiedy je czytałem. Dzisiaj jest już mało takich Polaków-patriotów ,jakich opisuje Kamiński w tej książce. :025:

Ostatnio przeczytałem lekturę : "Kamienie na szaniec" ,powiem że jest to dosyć ciekawa ,a co najwazniejsze w 100% na faktach ,które miały miejsce podczas I wojny światowej.

Chyba II :) ...

Ale faktycznie - książka ciekawa, a z lektur Kamińskiego polecam jeszcze "Zośkę i Parasol": zbeletryzowana historia obu ugrupowań w latach 1943-44 (do końca Powstania). Szczerze mówiąc, byłam zaskoczona, czytając ostatnie strony (traktujące o "pomocy" Rosjan zza Wisły), jak cenzura w latach 70. to przepuściła... cóż, mistrzostwo autora :) .

Pozdrówko z uznaniem :D .

Jak ktos lubi ksiazki fantasy, to polecam ksiazki Davida Gemmela. Ksiazki sa genialne.

Na poczatek polecam jego ksiazke "Lew Macedonii" (bardzo, ale to bardzo lekkie fantasy, w zasadzie elementy fantasytyczne prawie nie wystepuja).

Lub tez. ew. cos z cyklu o Drenajach (np. "Legenda"). Czytam jego wszystkie ksiazki, nie spotkalem takiej, ktora mi sie nie podobala. Ba, kolezanka, ktora nie lubi fantasy, stwierdzila, ze Lew Macedonii to jedna z najlepszych ksiazek jakie czytala :) Tak wiec, polecam :)

Malo czytam, brak czasu. Praca i jeszcze raz praca no chyba ze to wlasnorecznie napisana przyznaje ze wiecej napisalem a nizeli przeczytalem. Polecam jednak dziela mistrza Kosinskiego Gra, Malowany ptak czy kokpit.

malowanego ptaka czytałe, bardzo mi się podobał :( . sięgne teraz jeszcze po grę, skoro polecasz :)

Czytam, czytam te wasze posty :) i bardzo ambitnie niektórzy wypadają, brawo podnoście poziom :) a mówi się, że ludzie mało czytają...

nie dam rady napisać co czytałam, bo zbyt mało tu miejsca :) ale jako anegdotkę przeczytajcie powitanie w mojej miejskiej bibliotece :

nie, proszę pani, na razie żadnych nowych książek nie mamy, już wszystko pani przeczytała :D proszę przyjść za 2-3 tygodnie, będzie dostawa...

Zaznaczę, że najbardziej lubię czytać ksiażki w języku pisarza, poety. Wiadomo wtedy co miał na myśli. Ale trudno w moim miasteczku dostać orginały. Podczas pobytu w Niemczech połknęłam w 6 tygodni ponad 50 książek w ichnim języku, żeby nadrobić zaległości... a najbardziej spodobały mi się poezje niejakiego von Eichendorfa, zna ktoś ? Z zaskoczeniem dowiedziałam się, że facet mieszkał niedaleczko, tylko 40km ode mnie, jaki ten świat mały!!

• 2 miesiące temu...

Eric Emmanuel-Schmitt zbiór opowiadań "Opowieści o niewidzialnym".

Jeżeli spotkacie się z tą książka goraco polecam - do tej pory jestem pod duzym wrażeniem z jaką łatwością można opisać rzeczy ostateczne dla każdego człowieka.

Ja wielbie pottera, wszystkie czesci mam, wszystkie przeczytalem. Nienawidze czytac uzywanych ksiazek, zeby cos przeczytac, to musze miec to nowe :) bo sie brzyde po kims, juz taki jestem :D Ostatnio, jako lekture w sql mialem Folwatk zwierzęcy, super ksiazka, oddaje sytuacje w panstwie, za tamtych czasow, a i dzisiaj bardzo podobnie jest.

Ja czytam wszystko co zwiazane z pancernikami z okresu II wojny światowej.

W szczególnosci monografie samych pancerników, przebieg ich służby, schematy opancerzenia, rozmieszczenie altylerii itp itd. jest na forum ktoś o podobnych zainteresowaniach ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...