Skocz do zawartości

[książki] co czytacie???

karolaq

Rekomendowane odpowiedzi

kinga(w tm "bezsennosc", 4 sagi mrocznej wierzy, "miasteczko salem" itp.), mastertona("dziecko ciemnosci"-rewelka), wszystkie czesci ksiazek Lanca armstronga(w tym jedna z lepszych "moj powrot do zycia.nie tylko o kolarstwie"), i wiele wiele innych tym podobnych(i nie tylko zdazylo mi sie czytac romanse mamy jak zabraklo mi ksiazek a niechcialo mi sie isc do biblioteki)hehe ogolnie czasami lubie poczytac jak mam czas !!

różne lubie książki czytać

"chłopów" zamierzam przeczytać całych, a dle przyjemności to z serii jeżycojady :P troszkę infantylne

fantastykę to lubię taką połączoną z kryminałem, przygodową...sience fiction raczej

za bardziej ambitne od orsona rzeczy próbowałam sie brać, za solaris i nawet czarne oceany dukaja, ale raczej kiepsko mi szło

goldfingera kiedyś czytałam

prawdziwy james :) sie objawił

Co do Kamieni na szaniec to jest książka z czasów pierwszych wąsów i pryszczy więc miło ją pamiętam, zwłaszcza że opowiadała o tematyce mi bliskiej czyli o harcerstwie (do którego należałem ponad 7 lat) Z perspektywy czasu mogę ocenić ją na dosyć ciekawą, ale już nie fascynującą... ale tak to gorąco polecam, świetnie napisana, miło się czyta, a końcówka to aż w fotel wciska... a co sapkowskiego to kwestia gustu, nigdy nie lubuiłem i nie polubię fantastyki

Z książek Kamińskiego na mnie największe wrażenie zrobiła "Zośka i Parasol" - napisana w podobnym stylu, co "Kamienie...", traktująca o historii tych batalionów z lat 1943-1944 (do końca Powstania Warszawskiego). Niesamowite, ten nastrój. A że cenzura przepuściła ostatnie strony (o radzieckiej "inwazji" zza Wisły) - to już w ogóle mistrzostwo autora.

Genialnie się to czyta w zestawieniu z "Kolumbami..." Bratnego (dla mnie jedną z najlepszych książek, jakie w ogóle w życiu czytałam). Dwa skrajnie różne podejścia do tematu, ale obie książki równie tragiczne w swojej wymowie.

Pozdrówko lekturowe :P .

:) a co do ksiazek typu-lektury szkolne badz autorzy Ci co pisali miedzyinnymi lektury to w ogole nawet nie tknalem, moze kiedys udalo mi sie przeczytac quo vadis albo moja szkapa ??nawet krzyzakow nieczytalem nie mowiac juz o trylogi !!a jak stoi sprawa przeczytanych lektor przez Was ??

Ja mam dylemat, czy czytać "Kamienie na szaniec" czy ostatnią część wiedźmina Sapkowskiego czyli "Pani jeziora" ciężki wybór

"Pani jeziora" chyba najlepsza część sagi, więc to najpierw bym czytał :). Ale "Kamienie na szaniec" też bardzo ciekawe i wciągające, jedna z lepszych lektur jakie czytałem.

Ostatnio to już mam tylko czas na jakieś takie "bardziej ambitne" ksiąki. "Ekonomia" w wydaniu Begg'a Fisher'a i Dornbusch'a oraz "Język ANSI C" Briana Kerninghan'a i Dennisa Ritchie :)

Mam adzieję, że przez święta uda mi się coś poczytać dla rozrywki.

Pare osób już wspomniało o "Mrocznej Wieży" Kinga - super seria, został mi jeszcze do przeczytania ostatni tom ale jeszcze go nie widziałem nigdzie

"Władce Pierścieni" tez czytałem i podobała mi sie

Oczywiście jedyny i nie powtarzalny "Ojciec Chrzestny" :P czytałem chyba ze 3 razy (film też super)

Najlepszy horror jaki czytałem to seria "Nekroskop" Brian Lumley to napisał, jeszcze nie przeczytałem ostatnich trzech tomów, ale książki wymiatają :)

Jeszcze oczywiście Tom Clancy, Larry Bond, Clive Cussler, Masterton, Ludlum, Andre Norton, John Grisham.

Troche tego jest, niestety książki są dosyć drogie ale jak mogę to kupuje i czytam oczywiście.

Ja książek nie czytam, tylko lektury, wolę sobie prasę poczytać. Teraz jedziemy na "Zbrodni i Karze" Dostojewskiego.

"Większy rozgłos przyniosła Dostojewskiemu powieść Zbrodnia i kara. W tym dziele opisuje skrajny indywidualizm, który prowadzi do zbrodni. Powieść charakteryzuje się nowatorstwem formalnym i konstrukcyjnym, mistrzostwem ukazania całej złożoności ludzkiej świadomości, a także głębią analizy psychologicznej."

Zgadzam się ;]

• 2 miesiące temu...

Po raz 3 chyba katuje Sapkowskiego. No dobry jest po prostu i tyle. Poza tym to się czyta to co wpadnie do ręki. Własciwie uczę się dopiero czytać ksiązki. Będąc w liceum nie czytałam w ogóle, dopiero z wiekiem zaczynam doceniać wartość literatury. Ćwiczy mózg w przeciwieństwie do telewizji i komputerów (poza tworzeniem za ich pomocą).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...