torn Napisano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Ja dzisiaj skonczyłem "kod Leonadra Da'Vinci" bardzo ciekawa i godna uwagi ksiazka :wink:Jak dla mnie mocno przereklamowane... ani to ciekawe ani odkrywcze. zupełnie jak Harry Potter Oczywiście to moje odczucia. Niedawno skończyłem czytać (po raz drugi) 'Narrenturm' i 'Bożych bojowników' A. Sapkowskiego... już nie mogę się doczekać trzeciej części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaq Napisano 12 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 ja ostatnio katuję Konwickiego. teraz właśnie skończyłam "wniebowstapienie"... cóż tu wiele mówić... jego książki mają swój klimat i wszystkie są przesiąknięte ironicznym prl-em. mi się to osobiście podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRochee Napisano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 no więc ja ostatnio machnąłem sobie Forrest Gumpa :lol: ale się uśmiałem z formy tej ksiązki i jego przygód, polecam nie to co film tu jest wiecej motywów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 12 Sierpnia 2005 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 torn moje pytanie jest takie : czytałes TĄ ksiażke? czy ostatnio wydany o takim samym tytule komentarz do niej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 no więc ja ostatnio machnąłem sobie Forrest Gumpa :lol: ale się uśmiałem z formy tej ksiązki i jego przygód, polecam nie to co film tu jest wiecej motywów masz rację książka zdecydowanie ciekawsza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torn Napisano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 torn moje pytanie jest takie : czytałes TĄ ksiażke? czy ostatnio wydany o takim samym tytule komentarz do niej ?Czytałem. Kupiłem ją mojej drugiej (ładniejszej) połówce na urodziny/święta (nie pamiętam), bo mi znajomi zachwalali. Pożyczyła mi później i przeczytałem. Lipa Komentarza nie czytałem, nawet nie wiedziałem, że jest Harrego również próbowałem przeczytać (pierwszy tom) i w połowie sobie darowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaq Napisano 13 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 o więc ja ostatnio machnąłem sobie Forrest Gumpa Laughing ale się uśmiałem z formy tej ksiązki i jego przygód, polecam nie to co film tu jest wiecej motywów Very Happy zgadzam się z przedmówcami - książka górą. ale tylko pierwsza część. druga jest już trochę naciągana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 13 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 A zamną chodzi przeczytanie ksiązek z mojego dzieciństwa czyli "Chłopcy z placu broni" i "Uwaga czarny parasol". Pamientam zę za młodu bardzo mi sie podobały te książki i jak znajde troche czasu to sobie przeczytam je A z rodzaju ksiazek lubie bardzo biografiei książki o tematyce japońskiej 8) A czytałeś "Szoguna" - na podstawie którego został nakręcony serial z Chamberlainem. Moim zdaniem super i lepsze od filmu, a czytałem to jakieś 5-6 lat temu. Ostatnio drugi raz przeczytałem "Egipcjanina Sinuhe" aut. Mika Waltari (fin co ciekawe). Super książka o czasach starożytnych Egipt/Bliski Wschód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 14 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Ostatnio drugi raz przeczytałem "Egipcjanina Sinuhe" aut. Mika Waltari (fin co ciekawe). Super książka o czasach starożytnych Egipt/Bliski Wschód. ... i w dodatku napisana ściśle na podstawie wyników ówczesnych badań opisywanych tu kultur. Czytałam to, będąc na pierwszym roku archeologii, więc miałam szerokie pole do porównań 8) . Kawał dobrej roboty pod tym względem (lepsze niż Sienkiewicz ). Waltari popełnił kilka książek z historią w tle - ale jeszcze żadnej, poza "Egipcjaninem...", nie miałam okazji przeczytać, niestety :roll: ... A lubi ktoś Dygata :cool: ? A trylogię Wojtyszki :grin: ? Pozdrówko znad lektury :-) :-) :-) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 14 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Właśnie dzisiaj będac u babci (eks nauczyciel Historii) zostałem zachęcony do przeczytania innch książek tegoż autora. A babcia obecnie "Krzyżowców" Zofii Kossak czyta (wydanie rocznik 1925 chyba) i mnie zachęca do tego. Czytał ktoś to może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punkroker Napisano 14 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 ja właśnei chyba musze zacząść coś czytać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 15 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Acha - zapomniałam dodać a propos "Egipcjanina...", że ta książka ma swój starożytny pierwowzór: spisane na papirusie Przygody Egipcjanina Sinuhe ... Taka starożytna powieść w formie pamiętnika, autentyk ::smile:: . Waltari trochę ubarwił, trochę rozbudował ;-) ... Jest nawet dostępne tłumaczenie oryginału na polski - muszę je dopaść w końcu! Pozdrówko z otchłani wieków :-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaq Napisano 15 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 dzisiaj przeczytałam "smugę cienia" conrada i szczerze mówiąc jestem rozczarowana. wciagające, ale troche puste opowiadanie z nad wód wielkiego wschodu. teoretycznie ma być to rozprawa nad kontaktem jednostka-społeczeństwo oraz po części o dojrzewaniu, jednak dla mnie troche mało tam wartości do wniesienia w życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gavron Napisano 15 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Dziś zabrałem się za "Zbrodnię i karę" - muszę nadrobić zaległości w klasyce :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 15 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Mnie się absolutnie ta książka nie podobała, ale nawet przeczytałem. W szkole miałem jedną lekturę obowiązkową której nie zdzierżyłem, a mianowicie "Chłopów" Reymonta. Próbowałem i próbowałem ale przy 20-tej stronie poległem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 15 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 A moim zdaniem "Zbrodnia..." i "Chłopi" należą do najlepszych szkolnych lektur ! No, cóż... de gustibus non disputandur ... ja wymiękłam przy Żeromskim (a fuuuj!), a także Conradzie i Schultzu ... odmówiłam czytania . Pozdrówko różne różniste :-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaq Napisano 16 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 "zbrodnie i karę" przeczytałam jednym tchem. podobnie jak "potop" i "lalkę" - również z tej epoki :grin: jednakże przeczytać i się podobać nie jest rownoznaczne z ocena nauczycielki języka polskiego. takie to dopiero potrafia obrzydzić, ale trzeba być twardym a nie miętkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 16 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Wszystko albo nic Ullricha Nie powiem, ze polecam, ale mozna przeczytac z czystej ciekawosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciacho1984 Napisano 16 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Ja polecam przeczytac "Buszujacego w zbożu" Davida Salingera.Mi sie bardzo podobala ta ksiazka, choc zapewne wielu sie niespodoba i o to wlasnie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 16 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 W ogóle Salingera warto poczytać . Pozdrówko molom książkowym :-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 16 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Ja jestem przeważnie molem książek odbiegających trochę od rzeczywistości. Lubię sobie czasem dobrze przysiąść i wejść w inny świat, uciec od szkoły :-D i innych problemów (zapomnieć o czekających mnie sprawdzianach itd. :-D ) Władce Pierścieni przeczytałem dość długo przed filmem (zgadzam się z poprzednikami :arrow: film był dużo mniej ciekawy, zabrakło w nim sporo wątków, które były naprawdę ważne w książce) może będziecie się ściać :grin: jak większość moich kolegów, ale co tam :wink: :-D , czytam Harrego Pottera. Książki o nim są naprawdę świetnie napisane. Każdą część, choć może, to trochę chore przeczytalem po min. dwa razy :-D prócz tego czytam oczywiście lektury szkolne (jak mam czas :wink: ) Wczoraj zabrałem się za "Ludzi Bezdomnych", ale jakoś mnie jak na razie nie wciąga. Tak ogólnie, to mam około 20'cia lektur do przeczytania :? :grin: :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matin Napisano 16 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Ja czytam duzo fantastyki. M.in R.A Salvatore , Elain Cunnighan i inni autorzy ktorzy pisza serie Forgotten Realm. W piatek przyszly mi dwie ksiazki :mrgreen: 2 i 3 czesc do Córki Mrocznego Elfa. Jest to ,,Torujacy Drogi i Splątane Sieci. Niedlugo zabiore sie za Trylogie Mrocznego Elfa i prawdopodonie zaczne tez czytac Ogar Magów, Brama Wody i Wojne Magów tylko pierwsza i ostatnią trzeba kupić jak piasty zamowie :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 16 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Harry Pottera również czytałem i nie uwazam tego za ujmę. A "Władcę "przeczytałem 4 razy. Jak czytałem 3 raz to wystarczył mi weekend. Zacząłem wpiątek wieczorem, a w niedzielę po południu finito. Zresztą 5 tomów Pottera podobnie (za drugim podejściem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaq Napisano 17 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 harrego przeczytałam z ciekawości, czy to rzeczywiście taki bestseller i aby nie mówić o nim nie znając treści. jak dla mnie mało porywające, ale rozumiem ludzi, którzy to uwielbiają - lekkie i przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 17 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 No właśnie dlatego idealne na weekend do poczytania - ja tego nie uwielbiam, po prostu czasem warto coś takiego przeczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.