beardman Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja z kolei polecam : - "To"- Stephena Kinga (dla fanów horroru) - "Ubik" - Phillipa K. Dicka - cykl "Mroczna Wieża" - Stephena Kinga - "Wielki Marsz" - Richarda Bachmana (czyli Stephena Kinga ) - "Grom" - Deana Koontza (kto lubi tematykę podróży w czasie) - "Bastion" - Stephena Kinga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysq Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 W ciemność, Cormac McCarthy, mistrzostwo. Też ostatnio to czytałem. Przyznam, że dobre. Wcześniej z McCarthy'ego "Drogę", ale nie podobała mi się tak bardzo. Może dlatego, że wcześniej widziałem film. Oprócz tego dużo szwedzkich kryminałów (polecam Mankella) i wszystko co sprawia mi przyjemność . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2011 - "Ubik" - Phillipa K. Dicka Mistrzostwo Świata. Polecam także"Płyńcie łzy Moje,Rzekł Policjant", "Boża Inwazja","Dr.Bluthgeld". Od lat niezmiennie i po raz kolejny: "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa "Sto Lat Samotności"Marqueza "Pantaleon i Wizytantki"Llosy "Muzeum Psów","Kraina Chichów" i pozostałe Carrolla "Dzieci Arbatu" Rybakowa "Z zimna krwią" Trumana Capote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vson Napisano 16 Października 2011 Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam, mam pytanko czy na forum jest już temat o książkach rowerowych (niestety nie mogę znaleźć), chciałem kupić książkę Wojna Lancea Armstronga może ktoś wie gdzie można ją nabyć - przeglądałem sporo księgarni internetowych nigdzie nie znajdująć pozdrawiam vson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cann Napisano 16 Października 2011 Udostępnij Napisano 16 Października 2011 a ja od kilku juz miesiecy czytam wieczorami gwiezdne wojny ! a wlasciwie cala "xxxlogie" ktora dzieli sie na poszczegolne serie i tak teraz koncze serie "Nowej Ery Jedi" w sklad ktorej wchodzi 22 ksiazki !!!! no jest kozacko !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam, mam pytanko czy na forum jest już temat o książkach rowerowych (niestety nie mogę znaleźć), chciałem kupić książkę Wojna Lancea Armstronga może ktoś wie gdzie można ją nabyć - przeglądałem sporo księgarni internetowych nigdzie nie znajdująć pozdrawiam vson łap http://allegro.pl/wojna-lance-a-armstronga-nowa-i1846007527.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaapeo Napisano 26 Października 2011 Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Na weekendzie zamówiłem książkę na podstawie serialu Dexter, tytuł "Taki sympatyczny morderca" ciekawy serial, podobno książka też dobra wieczorkami po trochu czytam i wydaje się być ciekawa, polecam jak na razie dla fanów Dextera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grindz0ne Napisano 28 Października 2011 Udostępnij Napisano 28 Października 2011 W Wakacje jakoś znalazłem jadąc rowerem w kierunku Lasu Kabackiego ciekawą książkę z wystawki : "Pod biczem swastyki" autorstwa anglika Russell Edward Frederick Langley. Coś ją trochę męczę ale od wczoraj już się ostro za nią zabrałem...na wieczory po pracy git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
runaway Napisano 28 Października 2011 Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Teraz zabrałem się za Stiega Larssona światowy bestseller. Po pierwszych 50stronach, mogę tylko powiedzieć, słabe to jakieś Spróbuj doczytać do końca Przeczytałam całą trylogię Larssona i mogę naprawdę polecić. Oczywiście zależy co kto lubi, ale mnie ta książka wciągnęła tak, że nie mogłam się oderwać, na czym ucierpiał oczywiście mój sen;) Chociaż rzeczywiście pierwsze kilkadziesiąt stron jest takie, że mało się tam dzieje, ale to jak w sporej części książek, w których napięcie jest powoli budowane:) jeśli o książki dla bab, to ja ostatnio zaczęłam czytać "Eat pray love" bo taki był szał jak film wychodził, więc postanowiłam przeczytać też książkę i jak na razie czyta się spoko Czytałam jakieś 2-3 lata temu. Rzeczywiście fajna książka. Taka akurat do poduszki, na zrelaksowanie się. Ale też można do niej podejść bardzo refleksyjnie, jest tam wiele wątków dotyczących ogólnie życia nad którymi warto się zastanowić podczas czytania. A obecnie czytam "Wyjątek" Christiana Jurgensena. Przeczytałam ponad 100 stron (a ma ponad 600 więc jest co czytać ) i już uważam, że jest warta przeczytania. Zwłaszcza dla osób lubujących się w wątkach psychologicznych, bo ta książka jest nimi przesycona. Z racji wykonywanego przeze mnie zawodu dla mnie cud-miód Jak komuś wpadnie w łapki, to polecam przeczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek9999 Napisano 18 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Ostatnio czytalem Toma Clancego Splinter Cell w Polskim tłumaczeniu Kolekcjoner bardzo fajna historia na podstawie gry komputerowej lub odwrotnie:) Jeszcze dodam Iana Fleminga- książki o Bondzie oraz Stephen King Lśnienie- lepsza niż film:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Całkiem niedawno zakupiłem sobie czytnik e-booków - Amazon Kindle i postanowiłem wreszcie nadrobić książkowe zaległości Na pierwszy ogień poszło Metro 2034 oraz jestem w trakcie Bastionu - Stephena Kinga. Naprawdę książka robi wrażenie, swoją objętością (1300 stron papierowej wersji) jak i szczegółowością. Odnoszę wrażenie, że tam nie ma przypadkowych elementów - wszystko ładnie się łączy. Jeszcze "tylko" 25 % do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartkos Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Teraz zabrałem się za Stiega Larssona światowy bestseller. Po pierwszych 50stronach, mogę tylko powiedzieć, słabe to jakieś Ta książka rozkręca się jak maluch do setki... Po połowie na szczęście "już" jest dużo ciekawiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 bartkos powiedziałbym, że pierwsze 50s. trzeba przeżyć. Później już jest super, a nawet jeszcze lepiej. Do tej pory to najlepsza książka kryminalna jaką kiedykolwiek czytałem. Czekam z niecierpliwością na 3 tom aż mi wpadnie do ręki. Póki co w między czasie przeczytałem Dean Koontza - Odwieczny Wróg, Trudi Canavan - Gildia Magów, Sapkowski - zacząłem całą Sagę o Wiedźminie wraz z opowiadaniami (super! super! świetna książka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 21 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Świadkowie - zapomniane głosy. Bitwa o Anglię - świetna rzecz, momentami śmieszna, momentami wstrząsająca i bezlitośnie wciągająca. Pomysł był prosty i polegał na zebraniu ustnych relacji uczestników z obu stron. Ale ciekawa jest forma - kilkaset kilkulinijkowych wypowiedzi, z których każda mówi o czymś ciekawym i ma pointę. Nie ma lania wody i nie ma głaskania po głowie. Jest wojna i eot. "Gdy dojechaliśmy do Epson Downs, na niebie pojawiły się samoloty i rozpoczęła się walka. Zobaczyłem hurricane'y, których piloci strzelali do Niemców ratujących się na spadochronach. Dobrze wiedziałem kto to był. To byli chłopcy z 303 Dywizjonu - Polacy. Żywili przekonanie, że dobry Niemiec to martwy Niemiec. My uważaliśmy, że skoro wylądują na naszym terytorium to i tak staną się naszymi jeńcami. Ale Polacy chcieli ich wszystkich zabić. Wydarzenie to znacznie urozmaiciło mój urlop." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartkos Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 bartkos powiedziałbym, że pierwsze 50s. trzeba przeżyć. Później już jest super, a nawet jeszcze lepiej. Do tej pory to najlepsza książka kryminalna jaką kiedykolwiek czytałem. Czekam z niecierpliwością na 3 tom aż mi wpadnie do ręki. Niestety jak już doszedłem, do momentu, jak się rozkręciła, obowiązki nie pozwalają mi kontynuować czytania :/ Osobiście polecam książki Harlana Cobena. Dla mnie Mistrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Resty Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 A ja polecam serię Świat Dysku od Terryiego Pratchetta: czytają się lekko, doskonały humor i świetny świat oraz postacie w humorystycznym świecie magii w którym wszystko może się zdarzyć. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 23 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Mistrzostwo Świata. Polecam także"Płyńcie łzy Moje,Rzekł Policjant", "Boża Inwazja","Dr.Bluthgeld". Od lat niezmiennie i po raz kolejny: "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa "Sto Lat Samotności"Marqueza "Pantaleon i Wizytantki"Llosy "Muzeum Psów","Kraina Chichów" i pozostałe Carrolla "Dzieci Arbatu" Rybakowa "Z zimna krwią" Trumana Capote Kocie - same smutne książki czytujesz... Piękne przeto. Gdzieś ktoś na tym forum wspomniał o słuchaniu audiobuków podczas jazdy na rowerze. Ja do roweru jeszcze mam wstręt i jakoś czasu też nie mam, ale wpadłem na pomysł "poczytania" Sapkowskiego przez słuchawki podczas np budowy garażu lub porządkowania podwórka - i powiem wam że mam wrażenie jakbym "widział" co lektor mi przekazuje. Nie chcę tu wyjść na mieszkańca ciemnogrodu co to audiobuka nie doświadczył - doświadczył, ale zawsze to była jakaś nowa powieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Oy, Pantaleona trudno nazwać smutną książką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobik15 Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ja ostatnio zacząłem czytać "Człowiek w białym kombinezonie. Stig, Le Mans i moje życie na wysokich obrotach". Dość ciekawa bibliografia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Bastion Stephen'a Kinga już za mną. Nie powiem, książka potwornie wciągająca, budująca stopniowo napięcie bez zdecydowanego, jednoznacznego zakończenia. Opisuje jakby tylko pewien etap, daje do myślenia Obecnie jest w trakcie czytania www.1939.com.pl - Marcina Ciszewskiego. Początek miejscami wydaje się trochę na siłę, ale już po nim wszystko na dobre się rozkręca i nie mogę się doczekać ja się dorwę do kolejnych stron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Obecnie jestem na "Heretykach Diuny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy70 Napisano 30 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Oy, Pantaleona trudno nazwać smutną książką cały llosa jest świetnym, z tym, że pantaleon i ciotka julia to jego najlżejsze powieści. reszta to dopiero rewelacja, ale trzeba polubić aktualnie łysiaka satynowy magik, jak zwykle trzyma poziom, nowy llosa czeka następny w kolejności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 30 Listopada 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Kocie - same smutne książki czytujesz... Piękne przeto. Zostałem wezwany do tablicy.... Smutne? Czy ja wiem... Jak już Sol napisał, Pantaleon jest raczej taką śmieszno-smutną książką- z jednej strony wręcz absurdalne rozwiązywanie problemu nadmiernej ilości gwałtów poczynionych przez żołnierzy, z drugiej strony wizja "zamiatania pod dywan" problemów , z którymi władza sobie nie radzi. Niedawno przeczytałem inną książkę Llosy" Szelmostwa Niegrzecznej Dziewczynki"- książka o pewnym typie kobiety, o którym marzy chyba każdy facet jednocześnie panicznie bojąc się spotkania z taką kobietą- typowy przykład Femme Fatale- aby określić tą tę książkę, zacytuję jednego mojego wykładowcę : "Normalnie Ogień z Dupy" Książki które wymieniłem to mój TopTen - są to pozycje do których wracam tak często jak to możliwe nie nudząc się nimi. Aby lista była pełna dodam jeszcze: Haruki Murakami- praktycznie wszystko ze wskazaniem na "Koniec Świata i Hard-Boiled Wonderland" , Umberto Eco "Imię Róży" Orwel "1984" Remarque "Łuk Tryumfalny" I jeszcze kilku innych. Ale żeby nie było smuto to pojawi się Pilipiuk, Piekara, Pratchet, Sapkowski, Herbert, Glen Cook, Dębski, Kir Bułyczow .... dobra, wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszter Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A ja czytam serie ,,Zwiadowcy'' naprawdę fajne książki fantasy, pomimo tego że nie mają nic wspólnego z rowerami, a miesiąc temu ,,Sztuka serwisowania roweru górskiego'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 15 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Łyknłałem w tydzień, dosłownie łyknąłem, trzy tomy "Pan Lodowego Ogrodu" Jarosława Grzedowicza Nie wiem co ten pisarz brał ale ja chcę mieć takie wizje i taki pomysł na książkę! Nie wie ktoś kiedy czwarty tom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.