zyga94 Napisano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Elo, Mam Hamulce tektro i problem jest taki, że jeden z zacisków hamulcowy (PRAWY) nie odbija. Poprostu po nacisnieciu hamulca zostaje przy kole i spowalnia troszke a jak jest mokra (wilgotna) felga to piszczy co denerwuje. Mam tak od kiedy kupilem rower a nie chcialo mi sie go zawozic do tej reklamacji i od początku posiadania roweru hamuje przednim co jest dla mnie wiekszą frada i nie ździeram przy tym opon. Ale np. teraz jak jest śnieg i lekki przymrozek to jest nie bezpiecznie hamowac przednim (juz sie o tym przekonalem ostatnio <zaliczona gleba>) Tak więc proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 rozebrać zacisk nasmarować uszczelkę pastą do tłoczków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Nie trzeba od razu rozbierać. Użyj wkrętaka krzyżakowego albo imbusika nr 1(w zależności jaka tam jest śrubka) i za pomocą dokręcania lub odkręcania tej śrubki reguluj naprężenie sprężyny odbijającej. Czyli: Z tej strony, z której ramię hamulca nie odbija dokręcaj śrubkę, a z przeciwnej odkręcaj. Obrót śrubki powinien wynosić ok. 1/4, 1/2 jednorazowo. Jeśli to nic nie pomoże, to zobacz czy sprężynka (kawałek drutu umieszczony w od spody przy hamulcu) nie jest pęknięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 To najpierw sprecyzuj jakie hamulce masz, bo z tego opisu nic nie wynika a dostałeś odpowiedzi do dwóch różnych hamulców. A i do takich pytanie nie służy dział testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyga94 Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Normalne, zwykle zaciskowe szczęki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Normalne, zwykle zaciskowe szczęki Czyli zastosuj to co wcześniej Ci napisałem. Na przyszłość bardziej precyzuj swoje odpowiedzi, to unikniemy niejasności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Normalne, zwykle zaciskowe szczęki Na przyszłość jak piszesz o zaciskach masz na mysli hamulce tarczowe mechaniczne bądź hydrauliczne, tak jest przyjete i naslezy sie tego trzymac. To co napisałeś to sa ramiona hamulca domniemam ze typu V. Jezeli to V to podany przez Spons92 opis jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morox Napisano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Poprostu po nacisnieciu hamulca zostaje przy kole i spowalnia troszke a jak jest mokra (wilgotna) felga to piszczy co denerwuje. Można było się domyślić że nie tarcze Tak jak już ktoś powiedział sprawdź sprężyny. Powinny odbijać z podobną siłą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyga94 Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 KRece tymi srobkami i nic dalej nie odbija nie moge nawet zdjąc tego jednego zacisku. odkrecilem ta srobe i linkę i nic nie wyszło , nie wychodzi z calej siły ciagne srobokretem podwazam i nic nie mog tego wyjąc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Prawdopodobnie zasyfila sie tulej slizgowa i sprezyna odbijajaca, ewentualnie zaczep tej sprezyny wyskoczyl z gniazda. Na poczatek radzilbym wyczyscic te ramiona i psiknac na os obrotu jakims smarem penetrujacym, potem podregulowac srubka przy ramieniu, a jak to nic nie da to sprawdzic czy zaczep sprezyny nie wyskoczyl i ewentualnie podciagnac go na nastepna dziurke. Nie boj sie odkrecic ramienia, V-brake jest bardzo prosty i tam nie ma co popsuc. A Tektro w zimowce tez mi sie lubi blokowac po dluzszym czasie jazd w syfie. Whoa, tylko nie urwij sobie hampla . Tam sa trzy sruby: jedna trzyma klocek, tej nie ruszaj. Druga malutka na krzyzak - reguluje naprezenie sprezyny i trzecia na osi obrotu - trzyma cale ramie. Linki nie musisz odkrecac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyga94 Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 ODkreciłem tylko tą od osi obrotu i nie moge zdjąc ramienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Napisz jaki masz model tych hamulców. jezeli ramie sie rusza to proboj ruszac i ciągnąc, dobrze by było lekko podnieść tylne koło (tak zeby kąt sruby dociągającej hamulec był bliższy pionowego) i zalać jakims preparatem penetrujący (olej napedowy, płyn hamulcowy, wd40 nawet zadki olej był by dobry) i probować sciagnąc. Powoli mysle ze puści. Jak juz to rozbierzesz to wyczyść i złóż uzywając niewielkiej ilości smaru stałego to zapobiegnie dalszym zapiekaniom. Wspominales ze rower nie jest stary wiec proponuje wszystkie takie połączneienia sprawdzić za wczasu zeby nie było problemów w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyga94 Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 NIe wiem jaki model. tlyko napisane ze TEKTRO. ruszala sie z oporem. bd sie jeszcze dzis z tym meczyl bo mam zamiar jutro pojezdzic a to sucho nie bedzie a nie chce sie znowu wywalic hamujac przednim ;d Temat uważam za zamknięty . Rozebralem caly zacisk posmarowalem wszystkie ruszające się częsci (sprężynka itp.) skręciłem caly zacisk popsikalem WD40 i wszystko działa jak należy. Na wszelki wypadek zrobilem to samo z drugim. I jest git. Dziekuję za wszyskie podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.