Skocz do zawartości

[hamulce] Jeden z zacisków nie odbija

zyga94

Rekomendowane odpowiedzi

Elo,

Mam Hamulce tektro i problem jest taki, że jeden z zacisków hamulcowy (PRAWY) nie odbija. Poprostu po nacisnieciu hamulca zostaje przy kole i spowalnia troszke a jak jest mokra (wilgotna) felga to piszczy co denerwuje. Mam tak od kiedy kupilem rower a nie chcialo mi sie go zawozic do tej reklamacji i od początku posiadania roweru hamuje przednim co jest dla mnie wiekszą frada i nie ździeram przy tym opon. Ale np. teraz jak jest śnieg i lekki przymrozek to jest nie bezpiecznie hamowac przednim (juz sie o tym przekonalem ostatnio <zaliczona gleba>) Tak więc proszę o pomoc.

Nie trzeba od razu rozbierać. Użyj wkrętaka krzyżakowego albo imbusika nr 1(w zależności jaka tam jest śrubka) i za pomocą dokręcania lub odkręcania tej śrubki reguluj naprężenie sprężyny odbijającej.

Czyli:

Z tej strony, z której ramię hamulca nie odbija dokręcaj śrubkę, a z przeciwnej odkręcaj. Obrót śrubki powinien wynosić ok. 1/4, 1/2 jednorazowo.

Jeśli to nic nie pomoże, to zobacz czy sprężynka (kawałek drutu umieszczony w od spody przy hamulcu) nie jest pęknięta.

• Mod Team

Normalne, zwykle zaciskowe szczęki

Na przyszłość jak piszesz o zaciskach masz na mysli hamulce tarczowe mechaniczne bądź hydrauliczne, tak jest przyjete i naslezy sie tego trzymac. To co napisałeś to sa ramiona hamulca domniemam ze typu V.

Jezeli to V to podany przez Spons92 opis jest dobry.

Poprostu po nacisnieciu hamulca zostaje przy kole i spowalnia troszke a jak jest mokra (wilgotna) felga to piszczy co denerwuje.

Można było się domyślić że nie tarcze :D

Tak jak już ktoś powiedział sprawdź sprężyny. Powinny odbijać z podobną siłą ;)

Prawdopodobnie zasyfila sie tulej slizgowa i sprezyna odbijajaca, ewentualnie zaczep tej sprezyny wyskoczyl z gniazda. Na poczatek radzilbym wyczyscic te ramiona i psiknac na os obrotu jakims smarem penetrujacym, potem podregulowac srubka przy ramieniu, a jak to nic nie da to sprawdzic czy zaczep sprezyny nie wyskoczyl i ewentualnie podciagnac go na nastepna dziurke. Nie boj sie odkrecic ramienia, V-brake jest bardzo prosty i tam nie ma co popsuc. A Tektro w zimowce tez mi sie lubi blokowac po dluzszym czasie jazd w syfie.

Whoa, tylko nie urwij sobie hampla ;). Tam sa trzy sruby: jedna trzyma klocek, tej nie ruszaj. Druga malutka na krzyzak - reguluje naprezenie sprezyny i trzecia na osi obrotu - trzyma cale ramie. Linki nie musisz odkrecac.

• Mod Team

Napisz jaki masz model tych hamulców. jezeli ramie sie rusza to proboj ruszac i ciągnąc, dobrze by było lekko podnieść tylne koło (tak zeby kąt sruby dociągającej hamulec był bliższy pionowego) i zalać jakims preparatem penetrujący (olej napedowy, płyn hamulcowy, wd40 nawet zadki olej był by dobry) i probować sciagnąc. Powoli mysle ze puści.

Jak juz to rozbierzesz to wyczyść i złóż uzywając niewielkiej ilości smaru stałego to zapobiegnie dalszym zapiekaniom. Wspominales ze rower nie jest stary wiec proponuje wszystkie takie połączneienia sprawdzić za wczasu zeby nie było problemów w przyszłości.

NIe wiem jaki model. tlyko napisane ze TEKTRO. ruszala sie z oporem. bd sie jeszcze dzis z tym meczyl bo mam zamiar jutro pojezdzic a to sucho nie bedzie a nie chce sie znowu wywalic hamujac przednim ;d

Temat uważam za zamknięty ;) . Rozebralem caly zacisk posmarowalem wszystkie ruszające się częsci (sprężynka itp.) skręciłem caly zacisk popsikalem WD40 i wszystko działa jak należy. Na wszelki wypadek zrobilem to samo z drugim. I jest git. Dziekuję za wszyskie podpowiedzi. :D:wallbash::wallbash::wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...