mitUSER Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Witam W rowerze praktycznie nie używam największej zębatki, a czas zmiany korby zbliża się wielkimi krokami. Czy warto zmienić korbę na 2 biegową (np. SLX 22/36)? Co zrobić z przerzutką przód i manetką, też trzeba zmieniać? Jeśli tak to gdzie znaleźć przerzutkę i manetkę 2 biegowe? Wiem że jest SRAM XX 2 biegowe ale kosztują trochę za dużo, za cały zestaw korba+manetka+przerzutka przód chciałbym wydać max. 550 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Nie nie musisz kupować specjalnej manetki (ani tym bardziej przerzutki) po prostu jednego biegu z przodu nie będziesz używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Shimano Saint ma lewe manetki dwu biegowe , nie wiem jak by się to zgrało ale czasem można wyrwać za fajną cene Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Klaniam, Tam odrazu Swiety... SLX tez jest w wersji na dwa blaty. Z reszta po taniosci to bedzie uzywac dalej tego co masz tylko ustawic ogranicznik przerzutki przedniej w ten sposob aby uniemozliwil przypadkowe zapedzenie sie i przerzucenie na nieistniejaca zebatke. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Czyli mam do wydania 550 na samą korbę. Czy są inne korby 2 biegowe w tej cenie? np. XT PS. Jak założyć/ustawić ogranicznik przerzutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 PS. Jak założyć/ustawić ogranicznik przerzutki? Tutaj jedyną opcją wydaje mi się że jest odpowiednie wkręcenie srub do regulacji wychylenia przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Czyli mam do wydania 550 na samą korbę. Czy są inne korby 2 biegowe w tej cenie? np. XT Masz np Oxale Two http://www.poreba.carrer.pl/index.php?do=prod&id=829 Tu taniej ale trzeba by sprowadzić z UK http://www.spacycles.co.uk/products.php?plid=m2b2s109p43%22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Lub kupno standardowej korby + zmiana zębatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Schwefel, ale on napisał, że nie używa blatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Tak tylko on nie uzywa 44, zebatki do wymiany. A nie lepiej normalna korbe i zrobic z niej 2x? Jest bardzo malo 2-biegowych korb i zawsze mozna wrocic do 3 zebatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 No faktycznie nie doczytałem... Ale i tak jest cała masa takich korb RF Ride DH 36/24 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=21873 Deore 36/22 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=35270 SLX 36/22 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=28019 Truvativ Holzfeller 2.2 36/24 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=31154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 1415chris - Jak zmienić korbę 3x na 2x? Czy nie będzie lepiej/lżej kupić od razu 2x? Czy ta korba Oxale jest dostępna w wersji 22/xx zębów? Jeśli chodzi o ilość zębów to optymalny wydaje mi się rozstaw 22/36. A zębatki 44 używam bardzo rzadko, od nowości (2 lata) użyłem jej mniej niż 10 razy więc jest zbędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 1415chris - Jak zmienić korbę 3x na 2x? Czy nie będzie lepiej/lżej kupić od razu 2x? Bez problemów, sam korbę 3x zmieniłem na 1x, odkręciłem górny blat, dałem podkładki M8 które rozwierciłem wiertłem 10mm, i wszystko ładnie hula - jedyny warunek to "rozbieralna" korba, ale w kwocie powyzej 120zł to nie problem. Podkładki w celu zlikwidowania luzu po blacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Jak przerobić korbę . np. SLX lub FCM 590 - zdjąć blat, w celu zrekompensowania jego braku załozyć pod śruby podkładki o odpowiedniej grubości, jedną podkładkę 2,5 mm z lewej strony suportu przełożyć na prawo w celu zachowania linii łańcucha. w celu uzyskania 22/36z trzeba zainwestować w środkową zębatkę crossową,np taką : http://www.centrumrowerowe.pl/09503050055/Shimano-Deore_tarcza_korby_FCM510_36z_srebrna/Produkt.aspx I bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Mozna troche TU poczytac Ja jezdzilem na 2x xtr 970 40/26, 40-stka mocowana w miejscu sredniej, 26 w miejscu najmniejszej. Nie wiem jak z innymi korbami shimano ale do xtr potrzebne sa podkladki aby uzyskac prawidlowe polozenie zebatki, 22 xtra jest z ofsetem. Tak jak pisalem wybor '2x' korb jest bardzo ograniczony. Natomiast ich zaleta jest mniejszy q faktor i z racji tego taka korba bedzie nieco lzejsza od takiej samej ale 3x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Jeszcze co do zdejmowania dużego blatu - jeżeli autor wątku jeździ w ciężkim terenie albo skacze to może założyć zewnętrzny rockring w miejsce nieużywanej zębatki. Co do manetki 3x - można linkę ustawić na 2 sposoby: albo używane są biegi 2 i 3 albo 1 i 2 (wg wskazań manetki). Obie opcje są dobre, i obie wymagają odpowiedniego ustawienia skrajnej pozycji przedniej przerzutki (śrubkami L i H na przerzutce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Co do manetki 3x - można linkę ustawić na 2 sposoby: albo używane są biegi 2 i 3 albo 1 i 2 (wg wskazań manetki). Obie opcje są dobre, i obie wymagają odpowiedniego ustawienia skrajnej pozycji przedniej przerzutki (śrubkami L i H na przerzutce). Nie dokonca, opcja 2/3 jest duzo gorszym rozwiazaniem. W takiej sytuacji manetka bedzie pracowala w calym zakresie 1-2-3. Bedziesz mial jalowy bieg 1, a chcac wrzucic wyzsza zebatke z tego polozenia bedziesz musial ciagnac manetke dwa razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Nie dokonca, opcja 2/3 jest duzo gorszym rozwiazaniem. W takiej sytuacji manetka bedzie pracowala w calym zakresie 1-2-3. Bedziesz mial jalowy bieg 1, a chcac wrzucic wyzsza zebatke z tego polozenia bedziesz musial ciagnac manetke dwa razy. Natomiast w drugiej opcji (bieg 1 odpowiada mniejszej zębatce) możliwe będzie wrzucenie na manetce biegu 3, powodując duże naciagnięcie linki (piszę to z autopsji). Też nie jest to dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 O czym Ty mowisz..... nie bedzie mozliwe bo ustawiasz ogranicznik na przerzutce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktone Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Domyślam się, że zębatka 36z http://www.centrumrowerowe.pl/005622/Shimano-SLX_tarcza_korby_FCM660_36z_srebrna/Produkt.aspx jest dedykowana jako środkowa dla FC660 - ale czy nie dałoby się zamontować jej zamiast standardowej 44z w inne korbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Pewnie, że możesz. Pozostaje tylko kwestia wyglądu takiej zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Estetyka estetyką, ale skąd wziąć mniejszą zębatkę (mówimy o dwóch blatach) na rozstaw 104mm ? oprócz extralite'a ale to i tak 30z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Domyślam się, że zębatka 36z http://www.centrumrowerowe.pl/005622/Shimano-SLX_tarcza_korby_FCM660_36z_srebrna/Produkt.aspxjest dedykowana jako środkowa dla FC660 - ale czy nie dałoby się zamontować jej zamiast standardowej 44z w inne korbie? Tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 O czym Ty mowisz..... nie bedzie mozliwe bo ustawiasz ogranicznik na przerzutce! Wiem o czym piszę. Teoretycznie nie powinno być takiej możliwości, ale tak naprawdę to na manetce wrzuca się kolejny bieg a prowadnik przerzutki zostaje w tym ramym miejscu. Ale może wchodzę na zbyt wysoki poziom techniki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Proponowalbym nie teoretyzowac tylko pisac o faktach. Jakim cudem mozesz przesunac manetke o kolejny bieg z 2 na 3 jesli przerzutka jest zablokowana na 2? No chyba ze uzywasz gumowe linki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.