Skocz do zawartości

[korba] Z dwoma zębatkami

mitUSER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W rowerze praktycznie nie używam największej zębatki, a czas zmiany korby zbliża się wielkimi krokami. Czy warto zmienić korbę na 2 biegową (np. SLX 22/36)? Co zrobić z przerzutką przód i manetką, też trzeba zmieniać? Jeśli tak to gdzie znaleźć przerzutkę i manetkę 2 biegowe? Wiem że jest SRAM XX 2 biegowe ale kosztują trochę za dużo, za cały zestaw korba+manetka+przerzutka przód chciałbym wydać max. 550 zł

• Mod Team

Klaniam,

Tam odrazu Swiety...

SLX tez jest w wersji na dwa blaty. Z reszta po taniosci to bedzie uzywac dalej tego co masz tylko ustawic ogranicznik przerzutki przedniej w ten sposob aby uniemozliwil przypadkowe zapedzenie sie i przerzucenie na nieistniejaca zebatke.

Szacunek...

I.

1415chris - Jak zmienić korbę 3x na 2x? Czy nie będzie lepiej/lżej kupić od razu 2x?

Czy ta korba Oxale jest dostępna w wersji 22/xx zębów? Jeśli chodzi o ilość zębów to optymalny wydaje mi się rozstaw 22/36.

A zębatki 44 używam bardzo rzadko, od nowości (2 lata) użyłem jej mniej niż 10 razy więc jest zbędna.

1415chris - Jak zmienić korbę 3x na 2x? Czy nie będzie lepiej/lżej kupić od razu 2x?

Bez problemów, sam korbę 3x zmieniłem na 1x, odkręciłem górny blat, dałem podkładki M8 które rozwierciłem wiertłem 10mm, i wszystko ładnie hula - jedyny warunek to "rozbieralna" korba, ale w kwocie powyzej 120zł to nie problem. Podkładki w celu zlikwidowania luzu po blacie.

Jak przerobić korbę . np. SLX lub FCM 590 - zdjąć blat, w celu zrekompensowania jego braku załozyć pod śruby podkładki o odpowiedniej grubości, jedną podkładkę 2,5 mm z lewej strony suportu przełożyć na prawo w celu zachowania linii łańcucha.

w celu uzyskania 22/36z trzeba zainwestować w środkową zębatkę crossową,np taką :

http://www.centrumrowerowe.pl/09503050055/Shimano-Deore_tarcza_korby_FCM510_36z_srebrna/Produkt.aspx

I bedzie.

Mozna troche TU poczytac

Ja jezdzilem na 2x xtr 970 40/26, 40-stka mocowana w miejscu sredniej, 26 w miejscu najmniejszej. Nie wiem jak z innymi korbami shimano ale do xtr potrzebne sa podkladki aby uzyskac prawidlowe polozenie zebatki, 22 xtra jest z ofsetem.

Tak jak pisalem wybor '2x' korb jest bardzo ograniczony.

Natomiast ich zaleta jest mniejszy q faktor i z racji tego taka korba bedzie nieco lzejsza od takiej samej ale 3x.

Jeszcze co do zdejmowania dużego blatu - jeżeli autor wątku jeździ w ciężkim terenie albo skacze to może założyć zewnętrzny rockring w miejsce nieużywanej zębatki.

Co do manetki 3x - można linkę ustawić na 2 sposoby: albo używane są biegi 2 i 3 albo 1 i 2 (wg wskazań manetki). Obie opcje są dobre, i obie wymagają odpowiedniego ustawienia skrajnej pozycji przedniej przerzutki (śrubkami L i H na przerzutce).

Co do manetki 3x - można linkę ustawić na 2 sposoby: albo używane są biegi 2 i 3 albo 1 i 2 (wg wskazań manetki). Obie opcje są dobre, i obie wymagają odpowiedniego ustawienia skrajnej pozycji przedniej przerzutki (śrubkami L i H na przerzutce).

Nie dokonca, opcja 2/3 jest duzo gorszym rozwiazaniem. W takiej sytuacji manetka bedzie pracowala w calym zakresie 1-2-3. Bedziesz mial jalowy bieg 1, a chcac wrzucic wyzsza zebatke z tego polozenia bedziesz musial ciagnac manetke dwa razy.

Nie dokonca, opcja 2/3 jest duzo gorszym rozwiazaniem. W takiej sytuacji manetka bedzie pracowala w calym zakresie 1-2-3. Bedziesz mial jalowy bieg 1, a chcac wrzucic wyzsza zebatke z tego polozenia bedziesz musial ciagnac manetke dwa razy.

Natomiast w drugiej opcji (bieg 1 odpowiada mniejszej zębatce) możliwe będzie wrzucenie na manetce biegu 3, powodując duże naciagnięcie linki (piszę to z autopsji). Też nie jest to dobre.

O czym Ty mowisz..... nie bedzie mozliwe bo ustawiasz ogranicznik na przerzutce!

Wiem o czym piszę. Teoretycznie nie powinno być takiej możliwości, ale tak naprawdę to na manetce wrzuca się kolejny bieg a prowadnik przerzutki zostaje w tym ramym miejscu. Ale może wchodzę na zbyt wysoki poziom techniki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...