Chmurka10 Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Witam. Mam problem chcę kupić nowy uniwersalny rower full-suspension do 6000zł. Głównie jeżdżę po niewymagających szlakach górskich ale zdarza się w jechać w naprawdę ciężki teren jeżdżę także po szosie. Zastanawiam się nad Mrida ninety-six hfs 3000-d 2010 i nad Scott Genius 60 2010. Co jest lepsze i warto kupić. Która z tych ram jest lepsza jeżeli chodzi o amortyzacje? Który rower kupić? A może zaproponujecie jakąś inną alternatywę ?
DAMIAN24 Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 z tych rowerów wybrałbym Scotta Geniusa,przemawia za nim niska waga, miła geometria do długich wypraw i na asfalt a skok zawieszenia zapewni ci bezkompleksową jazde po szklakach. Ja dorzuciłbym jeszcze do rozważań Gianta Tranca X.
Rulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Trochę dziwne zestawienie, Scott jest niewątpliwie dużo bardziej uniwersalny niż Merida, Giant Trance X to ciekawa alternatywa.
Sol Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Merida wygląda na dedykowaną bardziej w stronę XC/maratonu i niewiele więcej. Genius jest bardziej uniwersalny z uwagi na patent TwinLoc, pozwalający na zmianę skoku i geometrii, a przez to może być bardziej przydatny do zastosowań, o których mówisz. Tu możesz zobaczyć jak to mniej więcej wygląda http://www.youtube.com/watch?v=FyOw3lFixl4. Sam myślę nad Geniusem, ale tym co każe mi się zastanawiać jest damper. Jest to własna i dość specyficzna konstrukcja Scotta, której (o ile się nie mylę) nie da się zastąpić czymś normalniejszym, np. ze stajni Foxa/RS. Jeżeli coś się z nią stanie polski dystrybutor wysyła ją do naprawy do Niemiec, a przeciętny czas reakcji serwisu to 4 tygodnie. Równocześnie na sieci chodzą głosy o wypuszczonych na rynek seriach bez oringów w środku, które oczywiście były wymieniane bez gadania, ale patrz wyżej. Nad Meridą się nie zastanawiałem więc niewiele powiem, poza tym że damper jakiś egzotyczny.
DAMIAN24 Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 sory, że troche OT ale nie dawajcie "." (słownie: kropki) po linku bo potem go nie otwiera i trzeba się np. YT męczyć: tu już w pełni działający link .
Rulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Sam damper to raczej do Szwajcarii jedzie , jako, że to produkt DT Swiss.
Sol Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Sam damper to raczej do Szwajcarii jedzie , jako, że to produkt DT Swiss. Co do producenta zgadza się. Natomiast info o miejscu i czasie naprawy mam od Plusa - dealera Scotta na Warszawę.
Rulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 No nie wiem "Wigwam" jawi mi się jako oględnie mówiąc -ściemniacze (3 amory i 2 dampery Manitou , więc mam niejakie doświadczenie ). A wracając do tematu, sprawdził by się też Stumpjumper 2010 - ale to inny przedział cenowy.
DAMIAN24 Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 dlatego(chodzi mi o damper scotta) ja polecam Gianta Tranca X, który jest lekki ale wygrywa za sprawą zawieszenia, bo moim zdaniem maestro to wysoka klasa i warto za nią zapłacić, żeby się nie bujać tylko normalnie jechać.
Chmurka10 Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Napisano 12 Grudnia 2009 A jeżeli chodzi o amortyzacje z tyłu jak to wygląda u meridy a jak u scott. Chodzi mi który lepiej wybiera nierówności?
Rulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Ten który ma więcej skoku, tych rowerów nie da się wprost porównać, wybierz sobie jakieś podobne.
DAMIAN24 Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 ale i tak przy tym pytaniu to można sobie tylko pogdybać bo nikt chyba nie ma jednocześnie tych rowerów, a skok(ciśnienie dampera) dopasowuje się do swoich preferencji więc ciężko cokolwiek powiedzieć
Rulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 No, jeśli przyjmiemy, że przy ustawieniu na krótki skok Scott bedzie pracował podobnie jak Merida to i tak przy trudniejszym terenie ją deklasuje... dzięki zmianie skoku.
DAMIAN24 Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 ale szczerze to ja nie rozumiem wogóle porównania tych rowerów, przecież Merida to full typowo do XC/Maratonów którego się twardo ustawia i bije się o podium, a Scott to rower do wypraw górskich, którym można też z powodzeniem wystartować w maratonie lub pojechać po bułki.
Rulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 No właśnie o tym pisałem : Trochę dziwne zestawienie, Scott jest niewątpliwie dużo bardziej uniwersalny niż Merida
Sol Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 I właśnie dzięki temu nie przestaję myśleć o Scottcie . BTW - equalizer ma 150 mm skoku. Jednym kliknięciem przy kierownicy możesz go zmniejszyć do 95 mm albo zablokować. Tutaj masz coś co może się przydać przy podejmowaniu decyzji http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=3344 Z testu wynika, że sprzęt nie jest kanapą, więc z obawami co do bujania bym nie przesadzał. No ale nic nie przebije własnego doświadczenia ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.