Skocz do zawartości

[Hamulce] Hamulce Hygia Elite - co to za hamulce?

rockrider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem te hample i niedługo coś na ich temat napisze:) Tylko nigdy nie miałem styczności z hydraulikami ( poza motorem ) więc niezbyt ma porównanie

Napisano

Jaka jest klamka w tych hamulcach twarda czy gumowata chodzi o elite

te usagi nie mają czasem tylko jednego ruchomego tłoczka?

Napisano

Jakiś czas temu też szukałem informacji na temat tych hamulców i fakt faktem w Polsce niewiele ich jest ale za granicą na wielu forach można zobaczyć Hygie zamontowaną w rowerze. Może to nie jest argument za nimi (przeciw nim na pewno nie) ale może tam warto poszukać jakiś recenzji...

Napisano

Ważę 66-69kg w zależności od okresu przygotowawczego. Hamulce używałem głównie w polskich górach ( MTB Marathon i BM), ale zasmakowały też Alp, nie są im obce nagłe hamowania z >80km/h do 30. Na wyścigu zawiodły mnie raz, lecz tylko przez to, że mechanicznie uszkodziłem przewód. Jestem bez problemu w stanie zablokowac koło, jednak zakres modulacji jest duży. Moim zdaniem jak są dobrze zalane, to klamka jest twarda. Wcześniej jeździłem tylko tydzień w górach na XTR. Pod względem działania nie wyłapałem jakichś znaczących różnic. Mogę powiedzieć tylko tyle, że klamka w xtr mi strasznie nie pasowała:D. Z większą ilością hamulców nie mam takiego porównania, żeby pisać jak wyglądają na ich tle. Jeździłem wprawdzie na Martach i Strokerach, ale były to kilkudziesięcio kilometrowe wycieczki.

Napisano

MarcinKowalczyk jak to jest ze masz zupełnie inne klamki niz ja mam? Masz tam na nich napisane ze to klamki Elite?

Te klamki są okropnie brzydkie, ale w sumie to kwestia gustu...i czy mi sie wydaje? Czy masz zardzewiałe śrubki od mocowania klamki przy kierownicy?

Napisano

Regulacja jest. Klamki mam inne gdyż mam wcześniejszy model( z 2007). Śrubki są założone nowe, mają jakieś 2 miesiące, więc się o nie nie boję. Po prostu taka stal i się zrobił nalot, ale tylko nalot. A usagi ma inne/lepsze/mniejsze klamki.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

W marcowym numerze Magazynu Rowerowego jest porównanie różnych hampli i Hygia też się załapała.

Wypadła dość przeciętnie, dostała ogólną ocenę 3/5.

Zrobiłem na szybko zdjęcie jej opisu w MR:

p1010654t.th.jpg

Napisano

Dostałem parę PW w sprawie tego teściku, wiec jakby ktoś jeszcze chciał to dawajcie znać przez PW. Tylko niestety został zrobiony zwykłym aparatem (skanera pod ręką brak). Bynajmniej da się wszystko spokojnie rozczytać :icon_wink:

• 5 tygodni później...
Napisano

mam pytanie do jakiej dyscypliny sa dedykoweane te hamulce bo zastanawiam sie nad kupnem jakiegos modelu ale nie jestem pewien czy spisza sie w fr/dh

czy te hamulce nadaja sie do fr/dh ??

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

od 3 dni jestem posiadaczem modelu Usagi i zostałem miło zaskoczony:

1- siła większa niż dotarte avidy j3,5 na metalikach

2-regulacja skoku klamki jest super

3- modulacja porównywalna jak zarazie z avidami

a minusik u mnie złapały za regulacje odległości klamki która jest kiepsko wykonana i ma mały zakres regulacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...