Skocz do zawartości

[Hamulce] Hamulce Hygia Elite - co to za hamulce?

rockrider

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedługo mam zamiar kupic hamulce i od jakiegoś czasu na allegro pojawiła się firma Hygia.

Czy wiecie co to za sprzęt, czy siła hamowania jest mocna, czy są sprawdzone - i czy warto je kupic, bo może byc to jakiś złom :sweat:

Za odpowiedzi z góry dzieki :laugh:

Pozdrawiam.

PS: Tu jest przykład takich hamulców:

http://allegro.pl/item844817286_hamulce_hygia_elite_kolor_czerwone_160mm_ssp_217.html

lub

http://allegro.pl/item844817253_hamulce_hygia_usagi_biale_160mm_tyl_i_przod.html

Jeżeli źle coś napisałem poprawiajcie

Mnie to wygląda na jakieś podróbki, gdyż pierwsze są łudząco podobne do formuli a drugie do magury (chodzi mi o kształt klamki).

Z resztą wydaje mi się, że kiedyś widziałem takie cuda na ebayu i ktoś z chin je sprzedawał.

Ale mogę być w błędzie.

Mam kilka wiadomości od właściciela hampli Hygia Elite (teraz przesiada się na lżejsze Usagi). Jeździ na nich przynajmniej 2 sezony (jeśli nie 3) - kupił je na ebayu. Hamulce lekko nie mają, bo jeżdżą maratony u Golonki i to z wynikami. Często widzą góry. Odpowietrzanie łatwe, szybkie, bezproblemowe. Klocki hamulcowe identyczne ze standardem shimano, więc nie ma problemu z ich kupnem. Same seryjne tarcze zaskakująco lekkie (160mm 106 i 110g). Awarii nie stwierdzono (a gość potrafi zniszczyć niemal wszystko :-)).

Zanim kupiłem swoje Mono Mini, to zastanawiałem się nad Usagi. Nie było ich jeszcze w PL - teraz mamy je w kraju (moim skromnym zdaniem) po dobrych cenach. Co do Usagi to są lekkie. Tylko, że zacisk nie jest monolityczny, jest skręcany. Lekkość hamulców wynika po części z lekkich pancerzy. Tylko czy nie ma to wpływu na czucie i jakość pracy hampla? Nie wiem, ale to mnie zastanawiało. Generalnie w tej cenie to dość ciekawa i egzotyczna propozycja.

O samych hamulcach i uzytkowaniu malo wiem, a uwag kolegi mojego kolegi nie bede podawal. Pewien jestem co do wagi, ktora nie jest taka jak podaja. Jezeli komus +/- 100g nie robi roznicy to nie ma o czym mowic. Warto zwrocic uwage na gwarancje i czesci zamienne.

Pozdrawiam.

Kolega ma ta lepsiejsza wersje z kolorowymi klamkami. Hample po pierwsze na pierwszy rzut oka ladne, po drugie lekkie. Zacisk podobny do XTR. Klocki oczywiscie kompatybilne z Shimano. Sam na nich nie jezdzilem, kolega uzywa tarcze 160/140 chyba blade'y i jest zadowolony. Twierdzi, ze sila hamowania wystarczajaca do scigania w XC i maratonach.

Kolega ma ta lepsiejsza wersje z kolorowymi klamkami. Hample po pierwsze na pierwszy rzut oka ladne, po drugie lekkie. Zacisk podobny do XTR. Klocki oczywiscie kompatybilne z Shimano. Sam na nich nie jezdzilem, kolega uzywa tarcze 160/140 chyba blade'y i jest zadowolony. Twierdzi, ze sila hamowania wystarczajaca do scigania w XC i maratonach.

A ile ten kolega waży?

• 4 tygodnie później...

Tak jak było już wcześniej wspomniane, na tych hamulcach jeżdżę od marca 2007, czyli prawi 3 lata. W tym czasie zrobiłem na nich kilkadziesiąt kkm. Hamulce nie miały lekko ( 2 sezony u golonki- 12 startów, generalnie ponad 50 wyścigów). Wymiana klocków jest łatwa, odpowietrzanie banalne, świetna modulacja i jak dla mnie dobra siłą hamowania. Chętnie wymieniłbym tył na 140mm ( 68kg). Klocki do nich są ogólnodostępne. Od początku tylko je i tarcze( zgiętą w wypadku) wymieniałem na nowe. Jedyne, co było słabe w tych hamulcach, to śrubki mocujące klamki. Poza tym polecam.

A teraz przesiadam się na Usagi. Jak się spiszą- będzie dobrze, jak nie- wracam do Elite. Ale z tego, co słyszałem, Usagi też działają nieźle.:)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...