rockrider Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Witam. Niedługo mam zamiar kupic hamulce i od jakiegoś czasu na allegro pojawiła się firma Hygia. Czy wiecie co to za sprzęt, czy siła hamowania jest mocna, czy są sprawdzone - i czy warto je kupic, bo może byc to jakiś złom Za odpowiedzi z góry dzieki Pozdrawiam. PS: Tu jest przykład takich hamulców: http://allegro.pl/item844817286_hamulce_hygia_elite_kolor_czerwone_160mm_ssp_217.html lub http://allegro.pl/item844817253_hamulce_hygia_usagi_biale_160mm_tyl_i_przod.html Jeżeli źle coś napisałem poprawiajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kezcuzj Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Mnie to wygląda na jakieś podróbki, gdyż pierwsze są łudząco podobne do formuli a drugie do magury (chodzi mi o kształt klamki). Z resztą wydaje mi się, że kiedyś widziałem takie cuda na ebayu i ktoś z chin je sprzedawał. Ale mogę być w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Ale niby pisze że to nowa marka która weszła na Polskę Raczej te drugie(białe) bardziej mi się widzą, a i są też podobne do Hayesów Strokerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walen Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Mam kilka wiadomości od właściciela hampli Hygia Elite (teraz przesiada się na lżejsze Usagi). Jeździ na nich przynajmniej 2 sezony (jeśli nie 3) - kupił je na ebayu. Hamulce lekko nie mają, bo jeżdżą maratony u Golonki i to z wynikami. Często widzą góry. Odpowietrzanie łatwe, szybkie, bezproblemowe. Klocki hamulcowe identyczne ze standardem shimano, więc nie ma problemu z ich kupnem. Same seryjne tarcze zaskakująco lekkie (160mm 106 i 110g). Awarii nie stwierdzono (a gość potrafi zniszczyć niemal wszystko :-)). Zanim kupiłem swoje Mono Mini, to zastanawiałem się nad Usagi. Nie było ich jeszcze w PL - teraz mamy je w kraju (moim skromnym zdaniem) po dobrych cenach. Co do Usagi to są lekkie. Tylko, że zacisk nie jest monolityczny, jest skręcany. Lekkość hamulców wynika po części z lekkich pancerzy. Tylko czy nie ma to wpływu na czucie i jakość pracy hampla? Nie wiem, ale to mnie zastanawiało. Generalnie w tej cenie to dość ciekawa i egzotyczna propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Gdzies wlasnie obily mnie sie te hamulce u polskiego dystrybutora, waga byla wysmienita z tego co podawali, i ceny w granicach 550/750zl z tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Przewody lekkie bo króciutkie O 10-15cm mniej niż u Shimano. Do mojej ramy byłby problem z tyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 O samych hamulcach i uzytkowaniu malo wiem, a uwag kolegi mojego kolegi nie bede podawal. Pewien jestem co do wagi, ktora nie jest taka jak podaja. Jezeli komus +/- 100g nie robi roznicy to nie ma o czym mowic. Warto zwrocic uwage na gwarancje i czesci zamienne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Poczekam jeszcze trochę, bo może będą jakieś opinie o nich na "plus" - bo w ryzykowac za bardzo nie chcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Śmierdzi to chińszczyzną. Brak recenzji zapewne też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walen Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Śmierdzi to chińszczyzną. Brak recenzji zapewne też Raczej tajwańszczyzną. Jak całe nasze rowery. Ja jednak lubię ten zapach.. ;-) http://www.hygia.com.tw/ - obejrzyj stronę producenta, foty są w dużej rozdzielczości, więc można się wnikliwe przyjrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Kolega ma ta lepsiejsza wersje z kolorowymi klamkami. Hample po pierwsze na pierwszy rzut oka ladne, po drugie lekkie. Zacisk podobny do XTR. Klocki oczywiscie kompatybilne z Shimano. Sam na nich nie jezdzilem, kolega uzywa tarcze 160/140 chyba blade'y i jest zadowolony. Twierdzi, ze sila hamowania wystarczajaca do scigania w XC i maratonach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Tu jest nieco informacji http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=523885 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 14 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Kolega ma ta lepsiejsza wersje z kolorowymi klamkami. Hample po pierwsze na pierwszy rzut oka ladne, po drugie lekkie. Zacisk podobny do XTR. Klocki oczywiscie kompatybilne z Shimano. Sam na nich nie jezdzilem, kolega uzywa tarcze 160/140 chyba blade'y i jest zadowolony. Twierdzi, ze sila hamowania wystarczajaca do scigania w XC i maratonach. A ile ten kolega waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makabra Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Witam. Chciałem zasięgnąć opinii na temat hamulców HYGIA ELITE. Czy to jest jakaś godna polecenia firma, i czy te hamulce są warte swojej ceny? Link do aukcji: http://www.allegro.pl/item871813863_xxx_lite_nowe_hamulce_hygia_elite_nie_xtr_hayes.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 w tym temacie jedyne opinie: http://www.forumrowerowe.org/topic/61585-hamulce-hamulce-hygia-elite-co-to-za-hamulce/ poza tym obcojęzyczne strony: http://www.mtbr.com/cat/brakes/disc-brake-system/hygia/elite/PRD_418225_1507crx.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Tak jak było już wcześniej wspomniane, na tych hamulcach jeżdżę od marca 2007, czyli prawi 3 lata. W tym czasie zrobiłem na nich kilkadziesiąt kkm. Hamulce nie miały lekko ( 2 sezony u golonki- 12 startów, generalnie ponad 50 wyścigów). Wymiana klocków jest łatwa, odpowietrzanie banalne, świetna modulacja i jak dla mnie dobra siłą hamowania. Chętnie wymieniłbym tył na 140mm ( 68kg). Klocki do nich są ogólnodostępne. Od początku tylko je i tarcze( zgiętą w wypadku) wymieniałem na nowe. Jedyne, co było słabe w tych hamulcach, to śrubki mocujące klamki. Poza tym polecam. A teraz przesiadam się na Usagi. Jak się spiszą- będzie dobrze, jak nie- wracam do Elite. Ale z tego, co słyszałem, Usagi też działają nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 MarcinKowalczyk , nie żebym nie wierzył i się czepiał, ale wg informacji na stronie Hygia , firma Boutique Co. powstała w 2008 roku. Niemniej jednak jestem ciekaw Twoich doświadczen z Elite. Chociaz mi prywatnie bardziej podobaja się Aspire. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Fakt. Ebay nie kłamie. Kupione w grudniu 2007, także od marca 08 ujeżdżane. Błąd w obliczeniach:) Hamulce miałem w domu od 24 grudnia 2007, a dostępne były na pewno dużo wcześniej. Także juz w 2007 można było na nich jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Może jakieś fotki byś zamieścił? Kokpit, tylny hamulec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 A czy hamulce te można zalać dotem innym niż 4? np. 5.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Można. Możesz nawet mieszać DOT4 z DOT5.1 czy DOT3. Byle nie z DOT5 bo on jest na bazie silikonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Tak. DOT 4 lub 5.1. Fotki dodam w weekend, potrzebuję lepsze światło;). Ja leję 5.1, bo taki mam w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 MarcinKowalczyk a z jakimi innymi hamulcami możesz je porównać? Głównie chodzi mi o siłę hamowania oraz modulację, bo wagę mają świetną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makabra Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 A czy te tarcze które są w zestawie są ok? Czy trzeba je wymienić na coś lepszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 co z tymi fotkami? jestem ciekaw jak wypada siła hamowania w porównaniu do Hayes'ów Ryde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.