Skocz do zawartości

[kierownica] prosta czy gięta ?

fotobiker

Rekomendowane odpowiedzi

jest duzo gdybania, ale moze jestes zbyt wyciagniety, moze zbyt waski w barkach jak na stosowana kiere...

Od wyciagniecia na pewno nie, bo effective lenght gornej rury mam na poziomie ~57/58cm z mostkiem 8-9cm gdzie na rowerach 60cm/10cm most mam ten sam problem, nadal skladam rece przynajmniej na rownym terenie rowno z tulowiem, moze to przez to ze wiekszy ciezac spoczywa wtedy na rekach bo niejako zapieram sie? W dodatku przy takiej pozycji czesto odwracam nadgarski zeby skladajac reke w pieść miec kciuk na samej gorze wzdluz plaszczyzny gornej rury? W czwartek moze zrobie fotki.

Raczej powinny byc na przyzwoitym poziomie, ostatnie 3 lata wyjezdzilem min 15tys. km. W dodatku regularnie basen + troche juz dawno ale zawodowo gralem w tenisa - chociaz tutaj przerwe miedzy graniem a regularnym jezdzeniem to okolo 5 lat wiec wszystko zeszlo na psy jesli chodzi o poziom sily rak i ramion ale jakby nie patrzec pewnie nadal zrobilbym min 50 podciagniec na raz, moze wiecej :sweat: Kiedys bym sie szarpnal na 150+ ale to juz chyba nie te czasy.

Nasunę tu historie z wyjazdu rowerowego wraz z kolegą do Ustronia.

Jechaliśmy po kładce przy Wiśle z lewej strony metalowe pręty "płotek" w który kumpel giętą kierownicą , zamyślając się zahaczył potem zaliczył glebę na leżący z prawej strony korzeń... :woot: Trochę śmiesznie wyszło bo przy zjazdach zero wykładki miał kumpel i sprawnie mu szło a tu wąski przejazd po kładce... :sweat: Dobrze że nie zarył zbyt mocno po betonie... :w00t:

Gięta , długa - wygodniejsza przy nierównościach terenu oraz przy zjazdach bardziej tłumi drgania...ale jak to wygląda w rowerze XC...Pozostaje przy swojej prostej ze względu na to że użytkuje go najczęściej po leśnych drogach w nizinach :o Na prostej męczą się niby bardziej ręce(jakoś tego zbyt nie odczułem) , pozycja rowerzysty przy podjazdach jest o wiele korzystniejsza no i jak wyżej napisałem między wąskimi przejazdami gięta koza :) się nie nadaje.Wszystko zależy od rodzaju roweru ale w XC moim zdaniem prosta kiera jest ok. :whistling:

Kiera to zdecydowanie kwestia indywidualna, jak już tu kilku z Was wspomniało. Dla mnie prosta, wąska kiera nie działa. W sprzęcie do XC ostatni sezon męczyłem się z prostym WCS-em 580mm i przód miałem zdecydowanie za nisko (brak możliwości ustawienia inaczej ze względu na Lefty'ego) więc przesiadłem się teraz na WCS-a low rizer 660mm, od razu zachciało mi się znowu jeździć na tym rowerze :-) A w sprzęcie do DH, im szersza kiera tym lepiej - takie moje doświadczenie. Najpierw miałem 685mm, teraz 711mm i różnica in plus jest spora, teraz czaję się za jakąś 750-800mm; kumpel który ściga się pół-profesjonalnie przekonuje że zupełnie inna kontrola nad bajkiem.

Z tego co czytałem, to na giętej kierownicy, ręce układają się "lepiej" (wynika to z anatomii człowieka), a na prostej ręce się szybko męczą.

Druga sprawa. Do kierownicy prostej potrzebne są rogi na podjazdach, a do kierownicy o dużym gięciu te rogi są raczej zbędne. (był gdzieś o tym temat)

A z własnych doświadczeń. Osobiście wolę kierownice gięte o szerokości >600 mm bez rogów.

Jeździłem na prostej, krótszej niż moja, kierownicy z rogami oraz bez i była to dla mnie katorga, dlatego to jaką kiere wybierzesz zależy od Twoich własnych preferencji.

Kiera, mostek, siodło oraz SPDki są dosyć indywidualną sprawą.

Wczoraj przyszedł do mnie set Boplight'a(ku mojemu zdziwieniu już po 24h)

Montaż i pierwsze 1.5h na trenażerku,wiadomo pozycja troche inna,inne ułożenie rąk,ale na razie nie ma żadnych problemów

Teraz tylko zobaczymy jak sprawdzi sie w terenie ;)

teraz mam do sprzedania giętą kierę Rockrider (640mm)i mostek również Rockrider(100mm),chętni pisać na priv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...