bobek Napisano 11 Grudnia 2009 Napisano 11 Grudnia 2009 siemka. ponieważ kupiłem niedawno synowi kross sign ds 2 to tera młodszy sie pluje że też chce taki nowy rower:/ tylko nie chce takiego samego i tera jest pytanie do was czy monogoose fireball26 dorównuje krossowi sign ds2 a tu linki http://www.t-bike.pl/go/_info/mod5.php?id=98&item=5 - monogoose http://www.allegro.pl/item833247711_kross_sign_ds_2_rst_space_jump_tarcze_hydraul_hit.html - kross
spons92 Napisano 11 Grudnia 2009 Napisano 11 Grudnia 2009 Jakbym miał wybierać pomiędzy Moongosem a Krossem wziąłbym tego Moongos'a. Przede wszystkim dlatego, że to nie jest kros <joke > Tak naprawde odczuwam jakąś niechęć do rowerów tej firmy. Z tego co się orientuję, to Moongose robi dobre rowery, a wydaje mi się, że w tym zakresie cenowym wielkiej rzeczywistej różnicy w jakości nie będzie. Na tym etapie ważne jest, żeby nabyć nawyk dbania o rower, to na pewno jakiś czas posłuży. Nie wiem jak jest z Twoimi synami, ale wiem, że dzieciaki różne rzeczy z rowerumi robią. Moongose też ma fajniejszy design
bobek Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Napisano 12 Grudnia 2009 hehe:) raczej nie psują , a jak się psuje to rower ,jedno mnie irytuje w rowerach do fr enduro :/ brak stopki a jak dokupiłem do krossa to jak syn poskakał ,pojeździł po schodach to stopka się sama otwierała :/ i tu jest ten - rower trzeba kłaść n a ziemie a co do mongoosa to on ma prawie te same części co kross tylko martwią mnie hamulce :/ PROMAX-co to jest?? , bo w krosie są hydrauliki dobrej firmy tekro
afly Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 hehe:) raczej nie psują , a jak się psuje to rower ,jedno mnie irytuje w rowerach do fr enduro :/ brak stopki a jak dokupiłem do krossa to jak syn poskakał ,pojeździł po schodach to stopka się sama otwierała :/ i tu jest ten - rower trzeba kłaść n a ziemie a co do mongoosa to on ma prawie te same części co kross tylko martwią mnie hamulce :/ PROMAX-co to jest?? , bo w krosie są hydrauliki dobrej firmy tekro To już odpowiedziałeś sobię na pytanie co lepiej wybrać , ja nie mam stopki od paru lat i mi jej nie brakuje, nawet nie miałem mysli aby jakąś kupić a rower się zostawia tu i tam.
cookiesrulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Nie dorównuje. Kross ma solidniejszą ramę, amortyzator, mocne obręcze i Srama X.7 zamiast X.4 O hamulcach już się wypowiadano, pomijając to, że w Krossie mamy tektro zamiast promaxów to i średnica tarczy większa. Stopka kosztuje kilkanaście złociszy, jak kto lubi, może dokupić, aczkolwiek w rowerach tego typu moim zdaniem jest zbędna, bo w razie gleby może się urwać, uszkodzić jakąś część roweru etc., poza tym zwiększa masę, a przy skokach im lżej tym lepiej. Tyle, że teraz przyjrzałem się real foto na tej aukcji allegro, i facet coś ściemnia, bo w opisie jest jak na dłoni tylna przerzutka X-7, a na zdjęciu 7.0, tarcze hamulcowe też jakieś takie mniejsze w porównaniu do tego katalogowego zdjęcia...
bobek Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Napisano 12 Grudnia 2009 a kross sign panick tani i nawet dobry osprzęt http://www.allegro.pl/item840538850_jedyny_oryginalny_kross_sign_panic_za_1099_zl.html
cookiesrulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Panic to trochę inna bajka, inna geometria, w sumie jak dla mnie dziwna mieszanka, geometria do XC, część osprzętu dobra do małych szaleństw (Avidy, obręcze, kierownica, mostek etc.)m a część trochę niezbyt do takich zabaw przewidziana, jak amortyzator. Prawie 16kg wagi sugeruje wytrzymałość, ale osprzęt tak nie do końca. Według mnie lepiej kupić albo Signa, albo typową maszynkę do XC, tyle że Sign na pewno więcej wytrzyma.
amoniak Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Sign DS jest do podskakiwania to znaczy dłuższe wycieczki na tym rowerze będą katorgą. Nie do tego on jest Montowanie do tego jakiś nóżek to jak picie likieru do golonki albo pieprzówki do tortu. W sumie nikt Ci tego nie broni ale sensu takiego działania nie ma. W sumie to do lamborgini można zamontować hak i ciągać przyczepy Panic to Funbike taki rower do wszystkiego rama ma geometrię roweru ATB z tym, że jest mocniejsza a i osprzęt do tego odpowiednio dobrany by wytrzymał ostre traktowanie
bobek Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Napisano 12 Grudnia 2009 kolega mi kiedyś mówił że lepsza jest rama od monogoosa niz kross ,kross to firma dla marketów a monogoose to już jest dosyć wytrzymała rama , ale chyba jednak wezmę 2 krossa sign ds2 , a pomozecie mi ze sklepem gdzie mam go kupic?? bo tego 1 kupiłem na stronie www.kross.pl i tam jest drogo jak ch,j ,jakie sklepy polecacie/? allegro tez moze być ale jakis zaufanych sprzedawców
afly Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Kupowałem u nich i mogę ich polecić, rower wyregulowany przyszedł po 4 dniach http://www.allegro.pl/item851228414_kross_sign_ds_2_hydraulika_truvativ_warszawa.html
bobek Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Napisano 12 Grudnia 2009 no niby ok ale rozmiar ramy 17 a ja potrzebuje 15,14
cookiesrulez Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 kolega mi kiedyś mówił że lepsza jest rama od monogoosa niz kross ,kross to firma dla marketów a monogoose to już jest dosyć wytrzymała rama , ale chyba jednak wezmę 2 krossa sign ds2 , a pomozecie mi ze sklepem gdzie mam go kupic?? bo tego 1 kupiłem na stronie www.kross.pl i tam jest drogo jak ch,j ,jakie sklepy polecacie/? allegro tez moze być ale jakis zaufanych sprzedawców Kross owszem, zaczynał od tanich rowerów sprzedawanych w hipermarketach, które jakością nie grzeszyły. I prawdę mówiąc, chyba nadal jest to najbardziej dochodowy dla nich segment rynku. Kilka lat temu zaczęli jednak robić rowery do ostrzejszego traktowania, właśnie z serii Sign. Gdy wprowadzali je na rynek, w necie można było natknąć się na setki głosów, twierdzących że Kross to g**no, rama połamie się przy pierwszym zeskoku z krawężnika itp. A jednak część mniej zamożnych bikerów do pierwszych przygód z FR i DH kupowała Signy, niektórzy nawet wsadzali do nich typowo downhillowe amory (boxxery, 888 etc) i nawet przy takiej ingerencji, która powodowała zmianę kąta główki ramy na bardziej dla niej zabójczy, ta jakoś nie miała ochoty pękać. A Mongoose faktycznie jest marką znaną już od wielu lat, ale niekoniecznie jest specem od ram do katowania. Zwłaszcza jeśli chodzi o niskobudżetowe ramy.
afly Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 A Mongoose faktycznie jest marką znaną już od wielu lat, ale niekoniecznie jest specem od ram do katowania. Zwłaszcza jeśli chodzi o niskobudżetowe ramy. Bardzo dobrze przytoczona historia Krossa, oraz podsumowanie Mongoose - tej firmie zaufałbym w przypadku ram Crossowych (nisko budżetowe)
bobek Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Napisano 13 Grudnia 2009 jak tak patrze na forum ,na wasze rowery to połowa użytkowników poziada rowery firmy kross:Hexagon'y , sign FR1/2 , level 2,4,6 sign ds 1/2 pozostaje mi tylko kupić
rastatajm Napisano 14 Grudnia 2009 Napisano 14 Grudnia 2009 Warto kupić, bo za stosunkowo małe pieniądze dostajesz bardzo dobry sprzęt.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.