Skocz do zawartości

[rower] Dylemat

twix09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam zamiar na wiosnę kupić rower do jazdy czysto rekreacyjnej(żadne maratony itp.). I tu właśnie mam dylemat: czy brać rower Crossowy czy MTB. Chcę głównie jeździć po lesie, czasem szosa. I tu kieruję pytanie: czy rower crossowy da sobie radę w lesie, na np wąskich ścieżkach?(nie mówię tu o jakimś FR, DH, czy dircie), jakoś nie mogę sobie wyobrazić takiego roweru w lesie, na myśl mi przychodzi, że koła od razu się rozsypią jak zapałki(wiem, że to niemożliwe, ale mam jakąś taką blokadę :laugh:). Aha, zapomniałbym, rower ma kosztować max 2000 zł, na razie z mtb upatrzyłem Krossa level a6 2008, Shwinn Moab. A co do crossów to szczególnie spodobał mi się Corratec Superbow Cross( http://www.allegro.pl/item843858657_corratec_superbow_cross_xt_11_4kg_wroclaw.html ). Wiem, że temat był wielokrotnie wałkowany, ale liczę na waszą pomoc :).

PS.- czy to ma znaczenie jaki rozmiar kół ma rower na podjazdach? ;)

Pozrawiam, :yes:

Napisano

Rowery crossowe są dobrym rozwiązaniem właśnie dla takich ludzi jak Ty. Jeśli ma amortyzator i wzmocnione rawki, to spokojnie poradzi sobie na leśnych ścieżkach czy drogach kamienistych. Trzeba będzie tylko nieco bardzij uważać, niż podczas jazdy np. na MTB.

Do tego wąskie koła 28" pomogą Ci jeździć na asfalcie, łatwiej będzie można osiągnąć większą prędkość przy mniejszym zmęczeniu. Korzystna jest też blokada skoku przy amortyzatorze, która ułatwi podjeżdżanie.

Zaś rower MTB będzie bardziej komfortowy w terenie, ale wolniejszy na asfalcie.

Ja bym polecił jednak crossa.

Kolega jeździ na Kell's Exquiste i sobie chwali.

Napisano
Chcę głównie jeździć po lesie, czasem szosa.

Rowery crossowe są dobrym rozwiązaniem właśnie dla takich ludzi jak Ty. Jeśli ma amortyzator i wzmocnione rawki, to spokojnie poradzi sobie na leśnych ścieżkach czy drogach kamienistych.

Chyba to jednak MTB są dla takich ludzi jak Ty. Na jakiś fajnych semislickach 2.0 Kross A6 z blokadą będzie pomykał.

Napisano
Witam, mam zamiar na wiosnę kupić rower do jazdy czysto rekreacyjnej ..... czy rower crossowy da sobie radę w lesie, na np wąskich ścieżkach?

Niewątpliwie cross da sobie radę.

PS.- czy to ma znaczenie jaki rozmiar kół ma rower na podjazdach?
Znaczenie mają raczej twoje możliwości.
Napisano

twix09 - miałem podobne wątpliwości kilka lat temu. zastanawiałem się nad rowerem "uniwersalnym" szybkim na szosie, wytrzymałym na wertepach, i do rekreacji, i po zakupy. dzisiaj mogę napisać, że taki rower nie istnieje:)

wtedy kupiłem treka 7300, który po dokonaniu przeróbek stał się niezawodnym rowerem na szosę i lekkie wertepy. jeżdżę po mieście i na wakacyjne wyprawy. ale z czasem zaczęło mi brakować swobodnej możliwości poruszania się po bezdrożach

teraz jednak rozglądam się nad MTB bo mój trek nie zawiezie mnie wszędzie gdzie bym chciał;)

moim zdaniem, tak jak piszących wcześniej, odpowiednim wyborem dla Ciebie będzie cross, a jak trochę pojeździsz to zorientujesz się czy Ci wystarcza czy nie. przy wyborze kieruj się zasadą dobra rama, koła i amortyzator z blokadą. bez ciśnienia na osprzęt. zresztą teraz, w niektórych dobrych sklepach, mogą Ci wymienić to i owo przy zakupie z dopłatą różnicy ceny w częściach.

pozdrawiam i napisz co wybrałeś:D

Napisano

Jednak zdecyduję się na Krossa(w miasteczku obok mam serwis krossa więc jak będzie jeszcze na gwarancji to mogę go tam oddawać), ponieważ będę jeździł 70% teren 30% szosa, i pewnie założę jakieś Kendy Karmy i powinno styknąć. W mojej miejscowości zaczyna się pogórze karpackie, więc mam dużo górek i leśnych dróg. A jak mnie najdzie ochota na szosę to gdzieś mam na strychu starą szosę i powinno być.Jeszcze jedną kwestią jest to, że najbardziej lubię klasyczne hardtaile na kołach 26".Dziękuję wszystkim za pomoc i serdecznie pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...