Timon92 Napisano 9 Marca 2011 Napisano 9 Marca 2011 Dalej mają, nawet na Allegro. Z moją Torą było tak samo jak z Revelationem - nawet przebieg do czasu pęknięcia się zgadza. Ale nie powtórzyłem błędu drugi raz i kupiłem sterówkę za 30zł. W warsztacie samochodowym przy pomocy prasy hydraulicznej wprasowałem ją za kolejne 30zł. Jeśli chcecie wyciągnąć starą sterówkę na własną rękę to najlepiej obciąć ją nad koroną i przepiłować brzeszczotem ściankę od wewnątrz, a potem wybić młotkiem. Uwaga na koronę - jest z bardzo miękkiego alu w przeciwieństwie do sterówki która jest okropnie twarda.
enduroriderPL Napisano 10 Marca 2011 Napisano 10 Marca 2011 @Timon92, kojarzysz jaką moc miała prasa? Tak, wiem że pytanie jest ultra rowerowe
kenjisan Napisano 10 Marca 2011 Napisano 10 Marca 2011 Tutaj jest prasa z etykietką 12 ton: http://allegro.pl/wymiana-rura-sterowa-amortyzatora-i1486473916.html
sirSanczo Napisano 10 Marca 2011 Napisano 10 Marca 2011 Ja zrobiłem przedłużkę, która po 2000km trzyma się cały czas świetnie w moim mtb. Kupiłem kawałek walca aluminiowego o średnicy 30mm i kolega na tokarce wytoczył mi przedłużkę jak na rysunku, wymiary były pomierzone. Później na wcisk oraz klej do metalu, po 24h śmiga. (To szare na rysunku to gwiazdka)
enduroriderPL Napisano 11 Marca 2011 Napisano 11 Marca 2011 @kenjisan,dzięki za link. Badałem temat wczoraj dosyć dokładnie i w tej chwili mogę powiedzieć, że praktycznie każda prasa da radę wypchnąć rurę sterową - problemem jest ułożenie korony z lagami i na to trzeba zwrócić uwagę. Oczywiście zaznaczę, że osoba która wykonuje tę czynności nie może być debilem bo nic dobrego z tego nie wyniknie. @sirSanczo, fajnie że działa ale ja bym wolał jeden kawałek metalu mimo wszystko
Timon92 Napisano 11 Marca 2011 Napisano 11 Marca 2011 Jeśli sterówka ma na dole kołnierz to na pewno zostanie poprawnie osadzona.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.