Skocz do zawartości

[przedłużacz rury sterowej] przedłużacz za krótkiej rury sterowej

kello

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dalej mają, nawet na Allegro. Z moją Torą było tak samo jak z Revelationem - nawet przebieg do czasu pęknięcia się zgadza. Ale nie powtórzyłem błędu drugi raz i kupiłem sterówkę za 30zł. W warsztacie samochodowym przy pomocy prasy hydraulicznej wprasowałem ją za kolejne 30zł. Jeśli chcecie wyciągnąć starą sterówkę na własną rękę to najlepiej obciąć ją nad koroną i przepiłować brzeszczotem ściankę od wewnątrz, a potem wybić młotkiem. Uwaga na koronę - jest z bardzo miękkiego alu w przeciwieństwie do sterówki która jest okropnie twarda.

Napisano

Ja zrobiłem przedłużkę, która po 2000km trzyma się cały czas świetnie w moim mtb.

Kupiłem kawałek walca aluminiowego o średnicy 30mm i kolega na tokarce wytoczył mi przedłużkę jak na rysunku, wymiary były pomierzone. Później na wcisk oraz klej do metalu, po 24h śmiga. (To szare na rysunku to gwiazdka)

post-111689-0-20072700-1299747567_thumb.png

Napisano

@kenjisan,dzięki za link. Badałem temat wczoraj dosyć dokładnie i w tej chwili mogę powiedzieć, że praktycznie każda prasa da radę wypchnąć rurę sterową - problemem jest ułożenie korony z lagami i na to trzeba zwrócić uwagę. Oczywiście zaznaczę, że osoba która wykonuje tę czynności nie może być debilem bo nic dobrego z tego nie wyniknie.

@sirSanczo, fajnie że działa ale ja bym wolał jeden kawałek metalu mimo wszystko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...