Skocz do zawartości
  • 0

[kupno hamulcow tarczowych]pomóżcie

Gość Turczek

Pytanie

Gość Turczek
Napisano

Witam, mój problem polega na odpowiednim doborze hamulców tarczowych do mojego roweru [XC] do przodu potrzebuje jak najlepszy ale i nie drogi hamulec który będzie miał idealne "czucie" a do tyłu "jakiś dobry ale nie taki jak do przodu"

PS.Moja propozycja to do tyłu Avid BB7 160mm(tarcza w zestawie)a do przodu to tak : Avid BB7,SHIMANO BR-M485,Hayes Stroker TRAIL160mm 2010 Avid BS,HAYES STROKER RYDE, Co wy na to ? Z Góry Dziękuję za odpowiedzi.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za 700zł idzie już wyrwać na allegro komplet nowych tarczówek Avid'a Elixir 5 (następca Juicy 5). Zależy też ile chcesz wydać na te hamulce i czy mają być mechaniczne czy hydrauliczne.

Napisano

Ja tez! Ja tez tak jak Schwefel!!! Lubu-dubu lubu dubu niech nam zyje... :laugh:

A tak na serio, to ile jestes sklonny zaplacic Turczek?

Gość Turczek
Napisano

jestem skłonny wydać jakieś ~~600 pln ale to max i to co mówicie to mnie satysfakcjonuje :laugh:

Napisano

Rozumiem, że zależy ci bardziej na przednim hanulcu ale nie trzeba odrazu zakladac ze tylni bedzie gorszy :) komplety są tańsze. Za 640 zł można już kupić SLX z tarczami w bikestacji. A w bike-center.pl są avid juicy 7 za 785 - pojezdzij po babciach i raz dwa uzbierasz 185 zł :)

Gość Turczek
Napisano

a jakbym kupił komplet Avida BB7 ale konkretnie chodzi mi o przedni hamulec czy będzie on czuły ? a nie że naciskam lekko to zwalnia nacisnę troszkę mocniej to chyta na maxa ? albo może kupie komplet shimano SLX troszkę więcej kosztuje ale czy będzie lepszy i jak to jest z takimi hydraulikami będą wmiare bezobsługowe i czy będzie on czulszy od BB7 ?

Napisano

Ja bym celowal w hydraulike, sa mniej klopotliwe w eksploatacji i w regulacji. Rowniez modulacja wydaje sie byc lepsza, choc sila w stosunku do bb7 niekoniecznie, bo jest i taka sama. Mowie w porownaniu bb7 do juicy 7 albo shimano 535. Kupilbym na twoim miejscu komplet slxow

Napisano

Jak już BB7 to modele starsze, te srebrne bo są mocniejsze. Te najnowsze są za miękkie, część zacisku z nieruchomym klockiem bardziej sie wygina w czasie zaciskania klamki nim to jest w starszych modelach. Tarczówki mają to do siebie, że nie wyrzucą cie przez kierownice co się może zdarzyć przy V-kach, jest płynniejsze hamowanie.

kellohydrauliki mniej kłopotliwe od mechaników ??, udowodnij ;)

Napisano

BB7 ma uszczelnienie na linki i mechanizm, poza tym o 6 lat używam modeli BB7 i jeszcze NIGDY nie miałem problemu z błotem, więc jako wieloletni użytkownik dementuje twoją opinię ;)

Kiedyś na pewno przesiądę się na hydrauliki, ale nadal mam obawy, bo czasem na wyścigu mam wywrotkę i już kilka razy klamki obrywały ;)

Gość Turczek
Napisano

Siema ziomy, dzięki wszystkim za zainteresowanie kupiłem Shimano SLX, teraz pomóżcie dobrać tarcze 2x160mm tanią a dobrą ;]

Napisano

Co do tarcz to najtańsze i całkiem dobre ma Shimano, nie baw sie przypadkiem w te pseudo tarcze "aligatory" itp

Schwefel co z tego, że jest odkryta jak przed wejściem w mocowanie jest uszczelka i od strony pancerza również. Nie szukaj dziury w całości bo naprawdę błoto, śnieg czy lód im nie przeszkadza. Jak byłeś w tym roku na MIO w Krakowie to wiesz jakie było błoto i jedyne co straciłem to klocki z przodu a linki i klamki pracowały bez zastrzeżeń. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...