Wax Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Płacz - w tym przypadku i tak będzie to Twój płacz a nie mój. Nie mogę pojąć roztkliwiania się nad losem nakrętki i swoim tylko dlatego że się odkręca jest łatwy sposób na to by temu zaradzić... Kup sobie Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Taaa, dobrze się podsumował ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Kup sobie Srama. Bo Sram Rulez !!! :woot: :laugh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 jaki problem przesmarować Loctitem do gwintów ?! bo tam jest smar??? chcąc zastosować klej trzeba powierzchnie odtłuścić. wtedy, wydaje mi się klej już nie będzie potrzebny bo chyba to on stanowi problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Dzisiaj byłem ze znajomymi na małym treningu i jeden miał kasetę XT drugi sezon i nie narzeka, a jednak wydawać na nowy komplet X-0 cztery bańki to troche drogo, zwłaszcza, że TEN KOMPLET mam aż 150 taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Co ja widzę? Myślałem, że tylko odkręcenie tej nakrętki może być problemem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 , zwłaszcza, że TEN KOMPLET mam aż 150 taniej Przeczytałem gdzieś że łańcuch nie może być twardszy (tudzież z wyższej grupy) niż kaseta bo szybko ją "zajedzie"... to prawda? (ten zestaw z linku - łańcuch XTR + kaseta XT) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Przeczytałem gdzieś że łańcuch nie może być twardszy (tudzież z wyższej grupy) niż kaseta bo szybko ją "zajedzie"... to prawda? (ten zestaw z linku - łańcuch XTR + kaseta XT) to mit. Akurat zestaw XT+XTR to świetny komplecik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Że napisałem, że wole Srama to już tak reputacje obniżacie? Każdy ma prawo wyrażac swoje zdanie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 A korzystając z tematu, ciekaw jestem co sądzicie o połaczeniu kasety shimano (np XT właśnie) z łancuchem srama (powiedzmy PC-971) ? Czy będzie ładnie współgrać, cicho chodzić? Z tego co "słyszę" od kumpli / w sieci, wychodzi że sram ma wytrzymalsze łańcuchy (a shimano łatwo zerwać), choć z kolei kasety lepsze robi SH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 rockrider ja się domyślam, że nie tylko za to ci reputacje obniżyli, niektórym(nie będę wymieniał z nicku) np. twoje chwalenie się na całą Polskę nowymi częściami też chyba nie pasowało... chociaż tylko gdybam... ja nic do ciebie nie mam , tylko przystopuj ze Sram Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 rockrider ja się domyślam, że nie tylko za to ci reputacje obniżyli, niektórym(nie będę wymieniał z nicku) np. twoje chwalenie się na całą Polskę nowymi częściami też chyba nie pasowało... chociaż tylko gdybam... ja nic do ciebie nie mam , tylko przystopuj ze Sram Rulez Raz napisałem że Sram rządzi i już problem? - to tylko moje zdanie(przypominam!) A co do części że napisałem w tematach które założyłem że kupiłem 2 rzeczy to już problem również? Od czego jest to forum? - żeby pruc tu innych, żeby poniżac itp? Wystarczyłoby tylko napisac kulturalnie i upomniec! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 ja ci napisałem o swoich domysłach więc nie rób OT w tym temacie ok?>> przeżyjesz popiszesz trochę normalnie, znowu ci podskoczy ocena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 o lol @_@ faktycznie.. jeszcze niedawno Rockrider miał reputację +26 a teraz -11 Wnioskując z tego co napisał wojtekkraków Tytan jest trochę (minimalnie) więcej podatny na rozciąganie, czyli wytrzymałość taka sama.. Więc to co napisał Nawrotek mija się z prawdą, że tytan super wytrzymały, bo mogę te napisać, że stal jest super wytrzymała ;)Ale z drugiej strony (z tego co wyczytałem) tytan jest prawie o połowę lżejszy od stali Czyli na twoim miejscu wybrałbym kasetę xtr'a, bo jest: 1) tańsza 2) lżejsza 3) wg forumowiczów wytrzymalsza os Srama pozdro Kinton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Nie robić mi tu bałaganu w temacie, pisać konkrety Brooce nie będzie problemu, też myśle aby kasetę XT połączyć ze sprawdzonym łańcuchem SRAM PC991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Panowie wróćcie do tematu, o punktach reputacji porozmawiajcie sobie na PRV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 to ja z innej beczki. łańcuch connex wippermanna model c908 po 3tys km nadawał się do śmieci. Bez przesadyzmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Przeczytałem gdzieś że łańcuch nie może być twardszy (tudzież z wyższej grupy) niż kaseta bo szybko ją "zajedzie"... to prawda? (ten zestaw z linku - łańcuch XTR + kaseta XT) Totalne brednie żeś przeczytał. Te 14,5tys.km przejechałem właśnie na super twardym łańcuchu, który układał się na kasecie przez 500km. Poza tym na XTRze (miększym od SLT99) przejechałem o te 4tys.km mniej. To właśnie wyciągnięty łańcuch ściera powoli zębatki. Wnioskując z tego co napisał wojtekkraków Tytan jest trochę (minimalnie) więcej podatny na rozciąganie, czyli wytrzymałość taka sama.. Więc to co napisał Nawrotek mija się z prawdą, że tytan super wytrzymały, bo mogę te napisać, że stal jest super wytrzymała ;)Ale z drugiej strony (z tego co wyczytałem) tytan jest prawie o połowę lżejszy od stali Ale o czym my tu w ogóle mówimy przecież XTR ma tylko 4 największe zębatki z tytanu, najmniejsze i najszybciej zużywające się są ze stali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Znam paru co jeździ na takiej konfiguracji, ale raczej wybierz napęd homogeniczny Każdy ma prawo wyrażac swoje zdanie!!! Ofc, że tak, ale jakoś to po "męsku napisać" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Nawrotek napisał, że xtr ma parę zębatek z tytanu przez co jest super wytrzymała, a wcale tak nie jest. O tym Gadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Ja dopiero co zaczalem katowac najladniejsza kasete na rynku (ta najdrozsza Srama z czerwonym pajakiem). Nie wiem czemu Shimano nie robi XTR z czerwonym pajakiem Prawde mowiac ostatnia Shimano jakia znam nazywala sie Alivio Przejechala z jednym nieczyszczonym prawie lancuchem ok 5000 km i poszla do kosza z honorami. Potem juz byl tylko Sram. Tej nowej kasecie zafundowalem 2 lancuchy tez najdrozsze i twarde i "cross step" (Srama). Jak bedziecie cierpiliwi to wroce do tego watku za rok-dwa i opisze wrazenia. Oczywiscie obiecuje ze nastepna bedzie XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Nawrotek napisał, że xtr ma parę zębatek z tytanu przez co jest super wytrzymała, a wcale tak nie jest. O tym Gadamy Uważasz że 15kkm na kasecie czyni ją wytrzymałą? Jak się tytan nie podoba to kup alu kasetę............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 A korzystając z tematu, ciekaw jestem co sądzicie o połaczeniu kasety shimano (np XT właśnie) z łancuchem srama (powiedzmy PC-971) ? Czy będzie ładnie współgrać, cicho chodzić? Od ponad 8 kkm jeżdżę na kasecie XT i dwóch łańcuchach Sram PC-870. Niby wszystko chodzi, nie ma problemów, ale łańcucha Srama więcej nie kupię. Już przy pierwszym wypadzie w góry pogięła się jedna z tych wewnętrznych tulejek, do tego zerwałem go już kilka razy, co wcześniej na łańcuchach SH mi się nie zdarzyło. Może to i w dużej mierze zbieg okoliczności, ale się zniechęciłem... Następny zestaw to też będzie kaseta Shimano a do tego dwa łańcuchy XTR - wg mnie jedna z najlepszych opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Uważasz że 15kkm na kasecie czyni ją wytrzymałą? Jak się tytan nie podoba to kup alu kasetę............... Nie chodziło mi oto... chodziło mi o to, ze kolega który założył temat pytał się czy tytan jest jakiś super wytrzymały. Więc postanowiłem jakoś mu na to odpowiedzieć Tytan mi się podoba bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Odnośnie twardości materiału z którego wykonana jest kaseta, to jak ktoś chce to może mi podrzucić swoje zębatki, tytanową i stalową. Mam dostęp do urządzeń mierzących twardość metali, więc możemy łopatologicznie rozwiać wszelkie wątpliwości. Ale z góry uprzedzam, wynik znam . Dobra stal z reguły jest twardsza od tytanu. Kwestia tylko taka, z jakiego dokładnie materiału są zrobione kasety, bo mogą to być jakieś dziwne stopy tych metali. Może też być tak, że stal w kasecie jest po prostu niskiej klasy, i wtedy faktycznie zębatki tytanowe dłużej pociągną. Ale na samo pytanie co jest twardsze stal czy tytan, jakby brać pod uwagę ich najlepsze stopy, najlepiej obrobione itd, to minimalnie wygrywa stal. Tytan jest po prostu bardzo lekki przy tej swojej wysokiej wytrzymałości, dlatego się go używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.