Skocz do zawartości

[kaseta] XTR CS-M970 czy Sram PG 990 II (X-0) ?

.PaVLo.

Rekomendowane odpowiedzi

A korzystając z tematu, ciekaw jestem

co sądzicie o połaczeniu kasety shimano (np XT właśnie) z łancuchem srama (powiedzmy PC-971) ? Czy będzie ładnie współgrać, cicho chodzić?

Z tego co "słyszę" od kumpli / w sieci, wychodzi że sram ma wytrzymalsze łańcuchy (a shimano łatwo zerwać), choć z kolei kasety lepsze robi SH.

rockrider ja się domyślam, że nie tylko za to ci reputacje obniżyli, niektórym(nie będę wymieniał z nicku) np. twoje chwalenie się na całą Polskę nowymi częściami też chyba nie pasowało... chociaż tylko gdybam... ja nic do ciebie nie mam :rolleyes:, tylko przystopuj ze Sram Rulez

rockrider ja się domyślam, że nie tylko za to ci reputacje obniżyli, niektórym(nie będę wymieniał z nicku) np. twoje chwalenie się na całą Polskę nowymi częściami też chyba nie pasowało... chociaż tylko gdybam... ja nic do ciebie nie mam :rolleyes:, tylko przystopuj ze Sram Rulez

Raz napisałem że Sram rządzi i już problem? - to tylko moje zdanie(przypominam!)

A co do części że napisałem w tematach które założyłem że kupiłem 2 rzeczy to już problem również?

Od czego jest to forum? - żeby pruc tu innych, żeby poniżac itp? Wystarczyłoby tylko napisac kulturalnie i upomniec!

o lol @_@ faktycznie.. jeszcze niedawno Rockrider miał reputację +26 a teraz -11 :rolleyes:

Wnioskując z tego co napisał wojtekkraków Tytan jest trochę (minimalnie) więcej podatny na rozciąganie, czyli wytrzymałość taka sama.. :D

Więc to co napisał Nawrotek mija się z prawdą, że tytan super wytrzymały, bo mogę te napisać, że stal jest super wytrzymała ;)Ale z drugiej strony (z tego co wyczytałem) tytan jest prawie o połowę lżejszy od stali :D Czyli na twoim miejscu wybrałbym kasetę xtr'a, bo jest:

1) tańsza :)

2) lżejsza :)

3) wg forumowiczów wytrzymalsza os Srama ;)

pozdro Kinton :)

Przeczytałem gdzieś że łańcuch nie może być twardszy (tudzież z wyższej grupy) niż kaseta bo szybko ją "zajedzie"... to prawda?

(ten zestaw z linku - łańcuch XTR + kaseta XT)

Totalne brednie żeś przeczytał. Te 14,5tys.km przejechałem właśnie na super twardym łańcuchu, który układał się na kasecie przez 500km. Poza tym na XTRze (miększym od SLT99) przejechałem o te 4tys.km mniej. To właśnie wyciągnięty łańcuch ściera powoli zębatki.

Wnioskując z tego co napisał wojtekkraków Tytan jest trochę (minimalnie) więcej podatny na rozciąganie, czyli wytrzymałość taka sama.. :)

Więc to co napisał Nawrotek mija się z prawdą, że tytan super wytrzymały, bo mogę te napisać, że stal jest super wytrzymała ;)Ale z drugiej strony (z tego co wyczytałem) tytan jest prawie o połowę lżejszy od stali :)

Ale o czym my tu w ogóle mówimy :rolleyes: przecież XTR ma tylko 4 największe zębatki z tytanu, najmniejsze i najszybciej zużywające się są ze stali.

Ja dopiero co zaczalem katowac najladniejsza kasete na rynku (ta najdrozsza Srama z czerwonym pajakiem). Nie wiem czemu Shimano nie robi XTR z czerwonym pajakiem :rolleyes: Prawde mowiac ostatnia Shimano jakia znam nazywala sie Alivio :) Przejechala z jednym nieczyszczonym prawie lancuchem ok 5000 km i poszla do kosza z honorami. ;) Potem juz byl tylko Sram. Tej nowej kasecie zafundowalem 2 lancuchy tez najdrozsze i twarde i "cross step" (Srama). Jak bedziecie cierpiliwi to wroce do tego watku za rok-dwa i opisze wrazenia. Oczywiscie obiecuje ze nastepna bedzie XTR. ;)

A korzystając z tematu, ciekaw jestem co sądzicie o połaczeniu kasety shimano (np XT właśnie) z łancuchem srama (powiedzmy PC-971) ? Czy będzie ładnie współgrać, cicho chodzić?

Od ponad 8 kkm jeżdżę na kasecie XT i dwóch łańcuchach Sram PC-870. Niby wszystko chodzi, nie ma problemów, ale łańcucha Srama więcej nie kupię. Już przy pierwszym wypadzie w góry pogięła się jedna z tych wewnętrznych tulejek, do tego zerwałem go już kilka razy, co wcześniej na łańcuchach SH mi się nie zdarzyło. Może to i w dużej mierze zbieg okoliczności, ale się zniechęciłem... Następny zestaw to też będzie kaseta Shimano a do tego dwa łańcuchy XTR - wg mnie jedna z najlepszych opcji.

Uważasz że 15kkm na kasecie czyni ją wytrzymałą?

Jak się tytan nie podoba to kup alu kasetę...............

Nie chodziło mi oto... chodziło mi o to, ze kolega który założył temat pytał się czy tytan jest jakiś super wytrzymały. Więc postanowiłem jakoś mu na to odpowiedzieć :thumbsup: Tytan mi się podoba bardzo ;)

Odnośnie twardości materiału z którego wykonana jest kaseta, to jak ktoś chce to może mi podrzucić swoje zębatki, tytanową i stalową. Mam dostęp do urządzeń mierzących twardość metali, więc możemy łopatologicznie rozwiać wszelkie wątpliwości. Ale z góry uprzedzam, wynik znam :confused: . Dobra stal z reguły jest twardsza od tytanu.

Kwestia tylko taka, z jakiego dokładnie materiału są zrobione kasety, bo mogą to być jakieś dziwne stopy tych metali.

Może też być tak, że stal w kasecie jest po prostu niskiej klasy, i wtedy faktycznie zębatki tytanowe dłużej pociągną.

Ale na samo pytanie co jest twardsze stal czy tytan, jakby brać pod uwagę ich najlepsze stopy, najlepiej obrobione itd, to minimalnie wygrywa stal. Tytan jest po prostu bardzo lekki przy tej swojej wysokiej wytrzymałości, dlatego się go używa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...