Skocz do zawartości

[kaseta] XTR CS-M970 czy Sram PG 990 II (X-0) ?

.PaVLo.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość R3surrection

Sram jest Rulez, ale bynajmniej nie w kasetach, łańcuchach i przednich przerzutkach.

miałem xtr i teraz mam x-9 (przód). Nie pracuje gorzej.

co do odkręcania..... niepojęte jest dla mnie jak to się może odkręcić..... trochę pary w rękach :down:

co do tarcz to potwierdzam... xtr xt i slx (te miałem) łapie luz na nitach, co zrobisz... jak ktoś ma 60kg to może problem nie występuje.

To jesteś mało pojętny.

Nie rozpina się samoczynnie, w dodatku łatwiej go spiąć/rozpiąć.

Dziwne, przejechalem jakies 30 tys km na spinkach srama i nigdy sie nie rozpiela, jedynie czasami trudno bylo ja rozpiac, szczegolnie gdy naped byl mocno ublocony.

Jak to jest kaseta XT po 14.5k km to mnie zatkało :) , jutro wstawię zdjęcie kaset SRAM X-0 po 7 i 5 tys. km. Druga ma za sobą 16 zawodów, pójdzie do zimówki.

Tylko jeszcze spytam jaką jazdę preferujesz ?, wolne rozpędzanie czy z kopyta, bo ja to drugie, sprawia mi to dużą satysfakcję, jak w kilka sekund potrafię osiągnąć ~45km/h ;)

Co do kasety XT,waze w cholere /powyzej 100kg/jezdze praktycznie tylko po gorach.Skosuje sobie lancuch w sposob niepojety dla wiekszosci i gleboko gdzies mam zasady tego dotyczace i jakos nie che,staram sie,ale nie chce mi nic na nitach poleciec.

Odkrecajace sie nakretki???????????? OD 13 lat jak uzywam kaset nigdy.Jak pisal R3surrection troche pary w rekach a nie tylko klucz dynamometryczny.

Spinki,faktycznie nie rozpinaja sie tylko mialem egzemplarze,ktore nie chcial;y sie rozpiac w ogole...

Ja bym brał XTR'a + świetna waga, są super wytrzymałe (kilka zębatek z tytanu) i bardzo płynnie na niej pracuje łańcuch.

a czy tytan jest jakoś super wytrzymały???

miałem xtr i teraz mam x-9 (przód). Nie pracuje gorzej.

nie znam współczesnych przerzutek SRAMa ale zmieniłem XTRa 971 na 9.0 i różnica jest olbrzymia. tu SRAM rulez ale może XTR jest zrobiony tak by nie współpracować z mikroindeksem :whistling:

co do odkręcania..... niepojęte jest dla mnie jak to się może odkręcić..... trochę pary w rękach :sweat:

tu nie o pare chodzi. chyba nawet nie o kasete.

z piastą 9.0 nic mi się nie odkręcało. wystarczało dokręcenie z minimalną siłą. z Deore raz mi się nakrętka SRAMa odkręciła. dokręciłem mocniej i dalej ok.

z piastą LX tragedia. nakrętki Shimano czy stalowe czy alu odkręcały się, SRAMowska stalowa też. dokręcanie na chama nic nie dawało. dopiero gdy wyczyściłem gwint w będenku i nasypałem tam talku odkręcanie ustało. nie wiem na jak długo. chciałbym do wiosny wymienić piaste-to mam nadzieje, na dobre wyeliminuje te przypadłość :woot:

Gdzieś wyczytałem, że tytan jest wytrzymalszy od stali i zarazem lżejszy, ale wg mnie to są dwa przeciwieństwa, bo jak coś jest lżejsze to musi mieć mniejszą gęstość, czyli cząsteczki są mniej zbite (są większe odległości między nimi) przez co łatwiej ulega zniszczeniu. "Rozczepieniu cząsteczek ?" :whistling:

jak coś źle napisałem to poprawcie mnie a nie wyzywajcie itp. :sweat:

kllnTToOn - z powszechnie dostępnych źródeł :whistling: :

Tytan...

Komercyjnie czysty (CP - Commercial Pure) jest o ponad 46% lżejszy od stali przy zachowaniu podobnej wytrzymałości na rozciąganie wynoszącej 450 Mpa dla Grade 2. Mimo że o 60% cięższy od aluminium, charakteryzuje się ponad dwukrotnie większą wytrzymałością mechaniczną niż Al: 6061-T6. Dla porównania jego gęstość wynosi 4,51 kg/dm3, aluminium 2,7 kg/dm3, stali 7,85 kg/dm3

U mnie też ta nieszczęsna nakrętka się odkręca. Dowiaduję się o tym na bruku, kiedy cała kaseta zaczyna dzwonić. Blaszkę oczywiście mam.

Piastę to novatec ze stalowym bębenkiem. Dokręcam naprawdę mocno mimo, że nakrętka jest aluminiowa. Ostatnio zdejmowałem kasetę do czyszczenia bębna i mimo, że miesiąc wcześniej ją dokręcałem z maksymalną siłą, to odkręciłem ją palcami (samą nasadką).

Teraz pomalowałem gwint lakierem do paznokci. Może w końcu przestanie się odkręcać.

U mnie od początku kiedy mam kasetę XT a mam ją 2 rok nic się nie odkręca, kolega Nawrotek też ma kasetę XT i nie ma problemu.

Plamy nie ma, świetna kaseta za w miarę dobre pieniądze, dobrze waży...

Ludzie jakie Wy macie problemy. Jakby mi się odkręcała kaseta to bym przesmarował Loctitem albo inną chemią do gwintów i bym jeździł dalej, a nie dumał czy plama czy nie plama... .

To tak samo, jak byś napisał, że nie ma problemu mimo łapania luzów na nitach w tarczach Shimano, przecież mozna nity "doklepać" :confused: .

Problem jest, bo nie powinno się stosować żadnego Loctite, nie wiem do czego chcesz mnie przekonać, jest to plama Shimano, bo nie jest to tani tandetny wyrób.

Ale ja nie pisze o tarczach tylko o nakrętce kasety XT. Doklepanie nitów wiąże się z czymś bardziej zaawansowanym niż posmarowanie gwintu niebieską mazią i zapomnieniu o problemie. Ja do niczego Cie nie chce przekonywać bo szkoda mi czasu.

Raz i na zawsze - mi się nic nie odkręca, znam ludzi którzy jeżdżą na XT i też nie mają problemów, a Ty siedź i płacz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...