.PaVLo. Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Od trzech sezonów śmigam na zestawach Srama X-0 (kaseta + łanćuch), ale ostatnio zacząłem się zastanawiać nad XTR i tu pytanie czy nadal iść w X-0 czy warto dołożyć do XTR ?. Jeśli chodzi o X-0 to jestem bardzo zadowolony, nigdy nie zerwałem łańcucha a kaseta jest bardzo twarda i powoli się zużywa. Tego samego oczekiwałbym po XTR, ale czy jest ona równie wytrzymała ?. Od razu wyjaśniam, że w sezonie będzie kilkanaście startów na zawodach do tego treningi i zwykła jazda, rocznie około 6000km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 A jaka masz korbe i przerzutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egpaulus Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Mam dwa rowery w jednym 9-biegowa 990tka w drugim ósemka XTR-a... No i oba na łańcuchach XTR śmigają i w tym przypadku lepiej mi się spisuje 8ka XTR-a zarówno pod względem wytrzymałości jak i kultury pracy choć zestaw z XTR-em złożony na gorszym osprzęcie... Generalnie zostałem ostatnio wielkim fanem ósemek więc tyle od siebie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Mam dwa rowery w jednym 9-biegowa 990tka w drugim ósemka XTR-a... No i oba na łańcuchach XTR śmigają i w tym przypadku lepiej mi się spisuje 8ka XTR-aMam dwa rowery w jednym 9-biegowa 990tka w drugim ósemka XTR-a... No i oba na łańcuchach XTR śmigają i w tym przypadku lepiej mi się spisuje 8ka XTR-a Jeśli jednak o wytrzymałość/zużywanie się napędu chodzi to nie jest to dobre porównanie - łańcuchy pod 8 biegów rozciągają się duuużo wolniej niż 9'tki... (nawet między jakimś tanim łańcuchem 8 a sram'em PC-971 nie ma wielkiej różnicy jeśli o wytrzymałość na rozciąganie się chodzi -> sam się zdziwiłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ja bym się sensownie zastanowił nad XT Za 2xXT masz 1xXTR;) Ale jeżeli odpowiada ci X.0 to nie widzę sensu zmiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Też bym Cii polecił XT. Waży tyle samo co sram a kosztuje 159zł A złogo słowa o niej powiedzieć nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 flubi a co to ma do rzeczy ?? Każdy poleca bo jest tańsza, ale może jakieś konkrety, jak wygląda XT po na przykład 4000km, czy łańcuch XT czy XTR pęka, prosze o konkrety, bo nie wyobrażam sobie abym musiał wymieniać w połowie sezonu napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Ja gdybym miał wybierac pomiędzy XTR CS-M970 czy Sram PG 990 II to w 100% wybrałbym ta drugą - Sram rządzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Rockrider, jeździłeś na obu, że tak piszesz?(kolejne głupie gadanie że shimano śmierdzi a sram pachnie) Co jak co, ale kasety SH robi lepsze. Ja bym brał XTR'a + świetna waga, są super wytrzymałe (kilka zębatek z tytanu) i bardzo płynnie na niej pracuje łańcuch. Srama kaseta za to jest ładniejsza moim zdaniem, ale za dużo kosztuje - nie jest warta swojej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Ja mam kasetę XT która ma około 6000km przejechane, wcześniej używałem jej z łańcuchem XT a od początku 2009 jeżdżę na XTR. XT przyjmowało bez problemu kolejne łańcuchy, mały problem był z ostatnim XTR-em gdzie musiałem "dotrzeć" 11 bo skakała - po tygodniu jazdy jest glancuś. Polecam w 100% kasetę XT. Na kasecie XTR nie jeździłem, ale skoro XT jest dobrą kasetą to XTR jest tym bardziej wytrzymałe, szybsze, pewniejsze no i waży ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Rockrider, jeździłeś na obu, że tak piszesz?(kolejne głupie gadanie że shimano śmierdzi a sram pachnie) Co jak co, ale kasety SH robi lepsze. Ja nic takiego nie mówię że shimano śmierdzi a sram pachnie, ale jakoś nie przepadam za shimano i je likwiduję z roweru i idę na srama - to jest tylko moje zdanie! Fakt jeżdżę aktualnie na XT i też nie narzekam, ale kolejna kaseta to będzie Sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Sram rządzi no sorry ale w temacie kaset a na pewno 9sp to mowiac delikatnie duze naduzycie, kasety srama (nie 10) to chyba ostatni wybor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Tsaa SRAM RZĄDZI i koniec, prawie jak argument Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 "prawie" robi wielką różnicę ja miałem jedną kasete srama i już nigdy więcej ani kaset ani łańcuchów od srama nie kupie, jakoś dla mnie to zbyt plastyczne jest>>> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Wglada na koleny argument shimano vs sram... ale co do kaset to nie ma dysputy, sram (10sp?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 a jaki ma być argument? przecież o to tu chodzi, a podałem konkretną przyczynę dlaczego IMO shimano jest lepsze od srama, w kasetach i łańcuchach a nie w całej reszcie napędu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Ja gdybym miał wybierac pomiędzy XTR CS-M970 czy Sram PG 990 II to w 100% wybrałbym ta drugą - Sram rządzi Tego kolesia nie słuchajcie, kupił manetki Sram X.0 i Rebe o których wie pół Polski i mówi, że Sram rządzi. To się nazywają argumenty! jakoś nie przepadam za shimano Masz do tego prawo, ale mów, że Sram w kasetach rządzi bo to jedna wielka bzdura. i je likwiduję z roweru i idę na srama - to jest tylko moje zdanie! Czyjeś zdanie szanować trzeba, ale jeśli jest ono poparte argumentami a nie hasłami "Sram RULEZ!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Sram jest Rulez, ale bynajmniej nie w kasetach, łańcuchach i przednich przerzutkach. Jak dla mnie niska trwałość łańcuchów i kaset. Shimano ma za to wielki minus za odkręcające się nakrętki w kasetach XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 "Rocky"...właśnie zostałeś oficjalnie znokautowany jak wczoraj Najman - Hahahha. "-1pkt" z reputacji - Hhaha. .Pavlo. - kupuj XTR i nie pękaj. Posłuży Ci dłużej, koronki są twardsze. W komplecie z łańcuchem XTR'a będzie masło Edit: Mi się nakrętka nie odkręca od zeszłego roku z kasety - nie wiem w czym problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 mi też się nakrętka nie odkręca więc może to po prostu felerny egzemplarz u Ruleza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Albo Nm za mało przy dokręcaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 ...hasłami "Sram RULEZ!" hehe tylko czekalem na wywolanie do tablicy ww jegomoscia Tu pelna zgoda sram ok ale nie w tym temacie. 9 sp jak na razie to shimano. Poczekajmy na wiecej wrazen z 10sp, prawdopodobnie shimano powinno cos z tym zrobic na poczatku nowego sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Sram na pewno jest gorszy w robieniu kaset i korb. Mialem 3 kasety srama, w 2 byly urwane zeby, tak samo jak w korbie truvativa, lancuchy tez pourywalem ale to juz bardziej kwestia duzego przebiegu. Kasety i korby SH tez mialem i w zadnej nie urwalem zadnego zeba. Jedynie co Sramowi sie udalo to spinki do lancucha, chociaz ostatnio zdrozaly kilkakrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Odkręcają się nie tylko u mnie, w Sramie nigdy tego nie było ( i dobrze wiem jak dokręcać kasetę). Jedynie co Sramowi sie udalo to spinki do lancucha To akurat nie do końca prawda, daleko im do Wippermanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Shimano ma za to wielki minus za odkręcające się nakrętki w kasetach XT. Zajeżdżam już drugą kasetę XT i nigdy nie miałem takiego problemu. Może nie masz blaszki między nakrętką a koronką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.