Skocz do zawartości

[kaseta] XTR CS-M970 czy Sram PG 990 II (X-0) ?

.PaVLo.

Rekomendowane odpowiedzi

Od trzech sezonów śmigam na zestawach Srama X-0 (kaseta + łanćuch), ale ostatnio zacząłem się zastanawiać nad XTR i tu pytanie czy nadal iść w X-0 czy warto dołożyć do XTR ?. Jeśli chodzi o X-0 to jestem bardzo zadowolony, nigdy nie zerwałem łańcucha a kaseta jest bardzo twarda i powoli się zużywa. Tego samego oczekiwałbym po XTR, ale czy jest ona równie wytrzymała ?. Od razu wyjaśniam, że w sezonie będzie kilkanaście startów na zawodach do tego treningi i zwykła jazda, rocznie około 6000km.

Mam dwa rowery w jednym 9-biegowa 990tka w drugim ósemka XTR-a... No i oba na łańcuchach XTR śmigają i w tym przypadku lepiej mi się spisuje 8ka XTR-a zarówno pod względem wytrzymałości jak i kultury pracy choć zestaw z XTR-em złożony na gorszym osprzęcie...

Generalnie zostałem ostatnio wielkim fanem ósemek więc tyle od siebie polecam :laugh:

Mam dwa rowery w jednym 9-biegowa 990tka w drugim ósemka XTR-a... No i oba na łańcuchach XTR śmigają i w tym przypadku lepiej mi się spisuje 8ka XTR-aMam dwa rowery w jednym 9-biegowa 990tka w drugim ósemka XTR-a... No i oba na łańcuchach XTR śmigają i w tym przypadku lepiej mi się spisuje 8ka XTR-a

Jeśli jednak o wytrzymałość/zużywanie się napędu chodzi to nie jest to dobre porównanie - łańcuchy pod 8 biegów rozciągają się duuużo wolniej niż 9'tki... (nawet między jakimś tanim łańcuchem 8 a sram'em PC-971 nie ma wielkiej różnicy jeśli o wytrzymałość na rozciąganie się chodzi -> sam się zdziwiłem)

Rockrider, jeździłeś na obu, że tak piszesz?(kolejne głupie gadanie że shimano śmierdzi a sram pachnie)

Co jak co, ale kasety SH robi lepsze.

Ja bym brał XTR'a + świetna waga, są super wytrzymałe (kilka zębatek z tytanu) i bardzo płynnie na niej pracuje łańcuch.

Srama kaseta za to jest ładniejsza moim zdaniem, ale za dużo kosztuje - nie jest warta swojej ceny.

Ja mam kasetę XT która ma około 6000km przejechane, wcześniej używałem jej z łańcuchem XT a od początku 2009 jeżdżę na XTR. XT przyjmowało bez problemu kolejne łańcuchy, mały problem był z ostatnim XTR-em gdzie musiałem "dotrzeć" 11 bo skakała - po tygodniu jazdy jest glancuś.

Polecam w 100% kasetę XT. Na kasecie XTR nie jeździłem, ale skoro XT jest dobrą kasetą to XTR jest tym bardziej wytrzymałe, szybsze, pewniejsze no i waży ciekawie.

Rockrider, jeździłeś na obu, że tak piszesz?(kolejne głupie gadanie że shimano śmierdzi a sram pachnie)

Co jak co, ale kasety SH robi lepsze.

Ja nic takiego nie mówię że shimano śmierdzi a sram pachnie, ale jakoś nie przepadam za shimano i je likwiduję z roweru i idę na srama - to jest tylko moje zdanie!

Fakt jeżdżę aktualnie na XT i też nie narzekam, ale kolejna kaseta to będzie Sram.

Ja gdybym miał wybierac pomiędzy XTR CS-M970 czy Sram PG 990 II to w 100% wybrałbym ta drugą - Sram rządzi :down:

Tego kolesia nie słuchajcie, kupił manetki Sram X.0 i Rebe o których wie pół Polski i mówi, że Sram rządzi. To się nazywają argumenty!

jakoś nie przepadam za shimano

Masz do tego prawo, ale mów, że Sram w kasetach rządzi bo to jedna wielka bzdura.

i je likwiduję z roweru i idę na srama - to jest tylko moje zdanie!

Czyjeś zdanie szanować trzeba, ale jeśli jest ono poparte argumentami a nie hasłami "Sram RULEZ!"

"Rocky"...właśnie zostałeś oficjalnie znokautowany jak wczoraj Najman - Hahahha.

"-1pkt" z reputacji - Hhaha.

.Pavlo. - kupuj XTR i nie pękaj. Posłuży Ci dłużej, koronki są twardsze. W komplecie z łańcuchem XTR'a będzie masło :down:

Edit:

Mi się nakrętka nie odkręca od zeszłego roku z kasety - nie wiem w czym problem.

Sram na pewno jest gorszy w robieniu kaset i korb. Mialem 3 kasety srama, w 2 byly urwane zeby, tak samo jak w korbie truvativa, lancuchy tez pourywalem ale to juz bardziej kwestia duzego przebiegu. Kasety i korby SH tez mialem i w zadnej nie urwalem zadnego zeba. Jedynie co Sramowi sie udalo to spinki do lancucha, chociaz ostatnio zdrozaly kilkakrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...