Skocz do zawartości

[ amortyzator] RS judy 4 Problem z tłumikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Blokada nie odbija, ale to nie problem, można to łatwo naprawić a i pomagać ręką, więc olałem to:thumbsup:

Ostatnio Przestała mi nagle działać blokada skoku. Nie dostawał na blokadzie, nic wyczynowego się nie działo. Blokada działa dopiero na ostatnich centymetrach skoku. tzn. jak wginam na blokadzie, to wchodzi nie aż tak daleko jak bez.

Regulacja tłumienia powrotu nie daje się normalnie przekręcić, siłować się nie chcę, bo to i tak chyba nie pomoże.

Co z tym można zrobić? Jeżeli można to samemu naprawić, to nie chciałbym się pozbawiać amora na 2 miesiące wysyłając na gwarancję:D Co może być przyczyną takiego "działania" tłumika? I ewentualnie co mogłem robić nie tak, czego mógłbym uniknąć na przyszłość.

Jedynym grzechem był krótki zjazd na blokadzie, bo mi kolega zaciągnął, czego nie zauważyłem, ale prędkość nieznaczna i szybko się zorientowałem. Ale to było dawno temu, więc nie sądzę, by miało bezpośredni wpływ na upośledzenie tłumika. Nigdy go nie dobiłem.

Bez blokady trochę lipnie:( Mam nadzieję, że coś jeszcze da się zrobić.

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za pomoc. Okazało się, że uszczelki są całe. Brakowało oleju w tłumiku, dla tego nie działał i nie wiem, jak się wydostał, może korek był słabo przykręcony. A z tłumieniem powrotu- imbusowe pokrętło było osadzone w plastikowym elemencie tłumika- to nie miało prawa działać, wyrobiło się po prostu i jak patrzyłem w necie, to innym judy też się to masowo działo, więc ustawiłem tłumik jak chciałem, kombinerkami i nie kupowałem nowego, skoro i tak by się popsuł.

Także kryzys zażegnany, amor chodzi, jak złoto( i takowe kolory zaczynają się ujawniać na goleniach:icon_mrgreen:) A regulacja powrotu teraz jest wewnętrzna...

Jeszcze raz dzięki.;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...