Skocz do zawartości

[GPS] Jak korygować ślady?

ljar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od miesiąca używam Nokii z wbudowanym GPS jako do logowania przejechanych tras.

Używam do tego nokiowskiego SportsTrackera. Wszystko jest fajne dopóki się w las nie wjedzie.

Ślad potrafi skakać po 50 metrów na boki ścieżki.

Znalazłem programiki którymi można ręcznie korygować ślad GPS, np. SportTracks www.zonefivesoftware.com/SportTracks/

Nie do końca jednak spełnił moje oczekiwania.

Czy zna ktoś program który potrafi ślad GPS skorygować automatycznie do sieci dróg z podłożonej mapy?

Lub może z innej strony podejść i od razu zapisywać ślady jakimś programem który koryguje odczyty GPS względem mapy?

Napisano

Od miesiąca używam Nokii z wbudowanym GPS jako do logowania przejechanych tras.

Używam do tego nokiowskiego SportsTrackera. Wszystko jest fajne dopóki się w las nie wjedzie.

Ślad potrafi skakać po 50 metrów na boki ścieżki.

Znalazłem programiki którymi można ręcznie korygować ślad GPS, np. SportTracks www.zonefivesoftware.com/SportTracks/

Nie do końca jednak spełnił moje oczekiwania.

Czy zna ktoś program który potrafi ślad GPS skorygować automatycznie do sieci dróg z podłożonej mapy?

Lub może z innej strony podejść i od razu zapisywać ślady jakimś programem który koryguje odczyty GPS względem mapy?

Nie znam lepszego darmowego programu niz Sporttracks, takze do tego celu. Zrobisz w nim wszystko czego potrzebujesz by skorygowac przebieg sladu. Tutaj jest instrukcja. Powiesz ze to pracochlonne. To fakt, ale jesli chcesz miec latwo to kup lepszy GPS (moze zreszta masz w tym sofcie w Nokii jakies opcje, ktore moga poprawic "dokladnosc"???) nie wiem jak w Nokii ale u mnie mozna wybrac zeby urzadzenie zakladalo ze jade droga ktora jest na mapie. Troche inne korekty mozesz zrobic w GPS Babel Tu opis co mozna. Automatyczna korekta? :P Jakbys cos znalazl daj znac!

Napisano

Nokia nei ma czegos takiego jak autokorekta (a przynajmniej moja) a to ze w lesie gubi sygnal to normalne dla gps-ow. Urzadzenie musi miec "widzialny" kontakt z satelita i to nie z jednym ale najlepiej z 5. GPSy dla geodetow nie dzialaja poprawnie jesli nie widza 4 lub 5 satelit

Napisano

...to ze w lesie gubi sygnal to normalne dla gps-ow...

To bylo normalne w "starych" odbiornikach. Od czasu wprowadzenia urzadzen z tzw SiRF Star III czulosc odbiornikow bardzo sie poprawila. Odbiorniki analizuja sygnaly nie tylko bezposrednio z satelitow widocznych na niebie, ale tez sygnaly odbite wiec nawet jak wjezdzasz do tunelu to nie od razu wpadaja w panike - choc wtedy pogarsza sie dokladnosc. Jest to ogromna wada dla geodety, ale raczej nie dla rowerzysty.

Dam sobie reke uciac, ze wasze odbiorniki w komorkach tez sa sirf star III (i moze maja ciut slabszego czuja :whistling: niz "dorosle" gps-y) i wlasnie jak traca z oczu satelity, to korzystajac z odbitych sygnalow z mniejsza dokladnoscia "dorabiaja" sobie brakujacy kawalek sladu. Podejrzewam ze wiele zalezy od softu ktory ma dane urzadzenie. Ja mam dwa takie z S S III (garmina na rower i zewn odbiornik na bluetooth do komórki made in china) i nawet w gestym lesie zero problemow. W dzungli amazonskiej nie jezdzilem, ale w Kampinosie sladow nie musze poprawiac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...