ljar Napisano 9 Grudnia 2009 Napisano 9 Grudnia 2009 Od miesiąca używam Nokii z wbudowanym GPS jako do logowania przejechanych tras. Używam do tego nokiowskiego SportsTrackera. Wszystko jest fajne dopóki się w las nie wjedzie. Ślad potrafi skakać po 50 metrów na boki ścieżki. Znalazłem programiki którymi można ręcznie korygować ślad GPS, np. SportTracks www.zonefivesoftware.com/SportTracks/ Nie do końca jednak spełnił moje oczekiwania. Czy zna ktoś program który potrafi ślad GPS skorygować automatycznie do sieci dróg z podłożonej mapy? Lub może z innej strony podejść i od razu zapisywać ślady jakimś programem który koryguje odczyty GPS względem mapy?
flubi Napisano 9 Grudnia 2009 Napisano 9 Grudnia 2009 Od miesiąca używam Nokii z wbudowanym GPS jako do logowania przejechanych tras. Używam do tego nokiowskiego SportsTrackera. Wszystko jest fajne dopóki się w las nie wjedzie. Ślad potrafi skakać po 50 metrów na boki ścieżki. Znalazłem programiki którymi można ręcznie korygować ślad GPS, np. SportTracks www.zonefivesoftware.com/SportTracks/ Nie do końca jednak spełnił moje oczekiwania. Czy zna ktoś program który potrafi ślad GPS skorygować automatycznie do sieci dróg z podłożonej mapy? Lub może z innej strony podejść i od razu zapisywać ślady jakimś programem który koryguje odczyty GPS względem mapy? Nie znam lepszego darmowego programu niz Sporttracks, takze do tego celu. Zrobisz w nim wszystko czego potrzebujesz by skorygowac przebieg sladu. Tutaj jest instrukcja. Powiesz ze to pracochlonne. To fakt, ale jesli chcesz miec latwo to kup lepszy GPS (moze zreszta masz w tym sofcie w Nokii jakies opcje, ktore moga poprawic "dokladnosc"???) nie wiem jak w Nokii ale u mnie mozna wybrac zeby urzadzenie zakladalo ze jade droga ktora jest na mapie. Troche inne korekty mozesz zrobic w GPS Babel Tu opis co mozna. Automatyczna korekta? Jakbys cos znalazl daj znac!
blair7 Napisano 10 Grudnia 2009 Napisano 10 Grudnia 2009 Nokia nei ma czegos takiego jak autokorekta (a przynajmniej moja) a to ze w lesie gubi sygnal to normalne dla gps-ow. Urzadzenie musi miec "widzialny" kontakt z satelita i to nie z jednym ale najlepiej z 5. GPSy dla geodetow nie dzialaja poprawnie jesli nie widza 4 lub 5 satelit
flubi Napisano 10 Grudnia 2009 Napisano 10 Grudnia 2009 ...to ze w lesie gubi sygnal to normalne dla gps-ow... To bylo normalne w "starych" odbiornikach. Od czasu wprowadzenia urzadzen z tzw SiRF Star III czulosc odbiornikow bardzo sie poprawila. Odbiorniki analizuja sygnaly nie tylko bezposrednio z satelitow widocznych na niebie, ale tez sygnaly odbite wiec nawet jak wjezdzasz do tunelu to nie od razu wpadaja w panike - choc wtedy pogarsza sie dokladnosc. Jest to ogromna wada dla geodety, ale raczej nie dla rowerzysty. Dam sobie reke uciac, ze wasze odbiorniki w komorkach tez sa sirf star III (i moze maja ciut slabszego czuja niz "dorosle" gps-y) i wlasnie jak traca z oczu satelity, to korzystajac z odbitych sygnalow z mniejsza dokladnoscia "dorabiaja" sobie brakujacy kawalek sladu. Podejrzewam ze wiele zalezy od softu ktory ma dane urzadzenie. Ja mam dwa takie z S S III (garmina na rower i zewn odbiornik na bluetooth do komórki made in china) i nawet w gestym lesie zero problemow. W dzungli amazonskiej nie jezdzilem, ale w Kampinosie sladow nie musze poprawiac.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.