spons92 Napisano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Interesują mnie Wasze opinie na ten temat, gdyż chce zakupić swoje pierwsze pedały zaczepowe(co by nie mowić SPD). Wypatrzyłem pedały Crank Brothers MXR- lekkie, ponoć się nie zapychają, możliwość zaczepienia się z 4 stron do pedału. W miarę tanie bo nawet od 140zł. Ale kompletnie nie wiem jak jest z wytrzymałością i funkcjonalnością... Jak nie ten komplet, to myślę jeszcze o SHIMANO SPD PD-m770. W ostateczności PD-m540. Co polecicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 produkty braci są ok ale proponował bym wyższy model a jako że pierwsze zaczepowe to sie przyczepie że duża rozbieżność cenowa między mrx a 770 za cenę 770 możesz mieć świetne ubijaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 W sieci jest wiele sklepów, które oferują 770/tki w cenie ok. 180zł. MXR średnio 170/180zł, także dużej rozbieżności raczej nie ma. A nie chce wydać an pedały więcej niż 200zł. Znajomi zwykle jeżdżą na 540/tkach, ale ja jednak wolałbym coś lepszego. Jeszcze tzreba buty kupic, a to tez kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 jeśli chodzi o 770 czy mrx bym wziął 770 choć wiem jak działają mrx i mają tą wadę iż są niezbyt mocne a 770 ponoć niewiele bardziej się zapychają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 mrx ma jedną wielką moim zdaniem wadę: łozyska kulkowe. moje acidy1 w wersji oem (normalnie są slizgi i maszyny) mialy kulki i konusy. dostawaly luzow, rozkrecaly sie zakrecaly, wykrecaly z korb. radoche mialem kilkanascie dni i je wyrzucilem. na pytanie o tenze problem u mojego znajomego sprzedawcy rowerowego dowiedzialem sie ze mial duzo zwrotow zakupionych u siebie crankow - wlasnie w wersji mxr. zasugerowal ze jesli zakup cb to wyzszego modelu. informacja ta potwierdzila moje doswiadczenie wiec ja zdecydowanie odradzam ten model. za to nigdy nie mialem problemu z pedalami shimano 505, 545, 434, 636 - nie dostawaly luzow, nie sypaly sie na osiach, dzialaly zawsze tak samo bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Poniżej 200zł można dostać nowe Cranki C/Candy C także nie widzę problemu Są jeszcze Look Quartz, teraz 215zł, lżejsze niż porównywalne Candy (o ~50g), bloki są wytrzymalsze a i w błocie podobno całkiem dobrze sobie radzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Ja używałem Crank mxr około 1 roku. Od początku miały lekki luz, ale się nie pogłębiał i pedały działały dobrze. Zmieniłem je jednak na 540, bo wkurzało mnie zapinanie. Przez brak platformy gdy od razu nie trafiłem z zapięciem to mi spadała noga z pedału. Z platformą jak nie trafię od razu to przesunę lekko na platformie i zapinam. Może to ja ich nie umiem zapinać ale przez to na maratonach czasami zamiast bezproblemowo zapinać i jechać traciłem czas na zabawę z pedałami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 W takim razie, czytając wasze posty, skłaniam się do kupna któregoś z modeli SHIMANO. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Najlepiej by było jakbyś miał szanse przetestować. Brak platformy chyba nie wszystkim przeszkadza i w takim wypadku raczej lepiej kupić Cranki bo lżejsze. Jeśli chodzi o zapychanie się błotem i zapinanie z 4 stron to ja nie widzę zalet Crank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 nie rozumiem o jaka platformę chodzi - pedały do xc nie posiadają takowej, więc trudno skreślać pedał do xc za brak platformy. polski dystrybutor cranków - 7anna - ma w ofercie zestawy reanimacyjnie do cb wg mnie nie świadczy to o trosce o klienta tylko o kiepskiej jakości pedałów. co do mechanizmu wpięcia to wg mnie jest bardzo dobry, mimo braku regulacji wpięcie i wypięcie jest bardzo łatwe choc nie tak zdefiniowane jak przy shimano. mechanizm 4ro stronnego wpięcia to też niezły bajer marketingowy żeby się wpiąć i tak pedał musi być ustawiony poziomo, nieistotne który. w crankach ustawienie pedału jest łatwiejsze bo są mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Chodziło mi o to że Cranki nie mają "płaskiej" powierzchni. Dla mnie problemem było to że jak zacząłem suwać butem po pedale to pedał się przekręcał co uniemożliwiało małą korektę gdy od razu nie trafiłem w blok. Próbowałem się nauczyć i nawet na spokojnie szło dobrze, ale w czasie zawodów przy dużym zmęczeniu czasami musiałem zapinać pedał kilka razy lub jechać bez zapięcia i próbować w czasie jazdy. Shimano nie sprawia mi takich problemów i wolę pedał trochę cięższy, ale lepiej działający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Dołóż do Eggbeater C. W jednym z modeli MXR urwałem oś, a następny zapiekł mi się po... 10 km! Co prawda oddane na gwarancję ale niesmak do modelu pozostał. Z obecnymi Eggbeater C od ponad roku nie mam żadnych problemów. BTW, bratu "miksery" też się zapiekły. Obecnie używa Time Allium (chyba ten, chodzi o najniższy model) i sobie chwali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Ehh.. te 250zł za pedały to już nieco za dużo jak dla mnie (jeśli chodzi o Egg beater C). W sumie od początku byłęm zdecydowany na SH 540/770tki, ale znalazłem w necie MXR i mnie zaciekawiły. Pozostanę raczej przy SHIMANO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Obecnie używa Time Allium (chyba ten, chodzi o najniższy model) i sobie chwali. bo to najlepszy system jaki jest niestety pedały TIMEa nie należą ani do najlżejszych ani do najtańszych :/ ubijaki MXR podobno są kiepsko łozyskowane. sam ma Smarty czyli ( czy na pewno? ) to samo tyle że z platformą i po jakichś 2000km nic się z nimi nie dzieje w sklepie w którym je kupiłem sprzedano 4 pary tych pedałów i posypała się tylko jedna używana przez bikera ok 80kg. koledze MXRy się rozkręcały. w końcu pękła oś. plusem dla początkującego może być regulacja sprężyny w pedałach SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 9 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Podpisuję się pod postem tobo. Od kilku miesięcy mam MXR i łożyska w nich to tragedia. Kręcą się znacznie gorzej niż zwykłe pedały VP, które kupowałem za 40zł. Shimano tutaj wypada zdecydowanie lepiej. W MXR pojawił mi się luz, który wczoraj zlikwidowałem, ale z pracy pedałów zadowolony nie jestem. Poza tym gumki uszczelniające od wewnętrznej strony są wyjątkowo tandetne i lubią się zsuwać. Kupiłem MXR tylko dlatego, że od dawna chciałem mieć ubijaki, a akurat te trafiły się w bardzo okazyjnej cenie. Drugi raz bym ich nie kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Jesli kupowac to tylko model C. Tak jak wszyscy powyzej jestem zdania ze to bardzo dobre pedaly w niezlej cenie i wadze Crakni mozna kupic naallegro juz za 200zl http://www.allegro.pl/item840422049_nowe_pedaly_crank_brothers_beater_egg_c_czarne.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 MXR używałem przez rok... I już nigdy do nich nie wrócę. Pękła sprężyna, sama z siebie. W nic nie uderzyłem, nie kopałem po pedale itp. Łożyska też nie są najlepsze. Po ok 3-4 miesiącach musiałem je przeserwisować, bo prawie się nie kręciły. Do tego pech towarzyszył mi do samego końca, bo sprężyna pękła tydzień po skończeniu się gwarancji . Z 7Anna niestety się nie dogadałem. Przeszedłem na Exustary i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Z tego co pisza 'tu i tam' to przygode z crankami warto zaczac od sl-ow. Modele ponizej sypia sie na potege. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Na crankach Smarty (tez lozyska kulkowe przejechalem 4000 - i chodza dobrze choc sa obdrapane niemilosiernie (te platforemki). Rozkrecalem je ismarowalem pare razy. Te platforemki to kicha wiec zalowalem ze nie kupilem wowczas mxr (na lepsze wtedy nie mialem kasy). To wpinanie z czterech stron to nie lipa tylko fakt. To prawda ze trzeba ustawic "na plasko", ale masz cztery plaszczyzny w CB a nie dwie jak w Shimano. Ale to wpinanie docenisz dopiero jak ci zadna platforma nie bedzie wchodzic w parade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 11 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 To wpinanie z czterech stron to nie lipa tylko fakt. To prawda ze trzeba ustawic "na plasko", ale masz cztery plaszczyzny w CB a nie dwie jak w Shimano. Ale to wpinanie docenisz dopiero jak ci zadna platforma nie bedzie wchodzic w parade. Jeden wielki marketing. Przy MXR czasem mam większe problemy z wpięciem niż przy Shimano 520. Czterostronne wpięcie nie jest absolutnie żadnym ułatwieniem. Podczas jazdy/ruszania i tak nie patrzysz na pedały tylko stawiasz nogę i oczekujesz, że uda się wpiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Z tego co pisza 'tu i tam' to przygode z crankami warto zaczac od sl-ow. Modele ponizej sypia sie na potege. W których to kumplowi pękła sprężyna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Jeden wielki marketing. Przy MXR czasem mam większe problemy z wpięciem niż przy Shimano 520. Czterostronne wpięcie nie jest absolutnie żadnym ułatwieniem. Podczas jazdy/ruszania i tak nie patrzysz na pedały tylko stawiasz nogę i oczekujesz, że uda się wpiąć. Bez urazy Odi, ale nie rozumiem co ma czterostronne wpiecie do patrzenia na pedal? Stawiasz noge tak jak lubisz i przesuwasz do przodu lub do tylu zaleznie jak wolisz. Jak nie masz pecha, to ubijak obraca sie najwyzej 1/4 obrotu a dwustronny pedal o pol tak jak 2<4. Oczywiscie nie zachecam do MXR jesli kogos stac na SL i wyzej, ale nie ze wzgledu na wygode tylko trwalosc/awaryjnosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 12 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 flubi a jakie to ma dla Ciebie znaczenie czy pedał obróci się o 1/2 czy 1/4 obrotu? Bo dla mnie absolutnie żadnego, i tak się tego specjalnie nie odczuwa. Ja osobiście po przesiadce z 520 nie widzę większych plusów poza tym, że ubijaki się tak nie zapychają w trudnych warunkach. Wygląd i waga to oddzielna kwestia, zależy kto czego oczekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomo72 Napisano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 witam, śmigam na CB candy C, przejechałem na nich kilka tys. km, jest m ciężkim bikerem i łatwo rozwalam komponenty. Te pedałki są ok. Trzeba je serwisować co jakiś czas i wtedy tak szybko nie łapią luzów. Polecam CB albo Time alium. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.