SierakMaster Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Na przyszły sezon mam zamiar wymienić przednią tarczę. Do tej pory miałem jakąś byle jaką TEKTRO 160mm, teraz mam zamiar założyć HOPE 203mm. Kolega kiedyś piwiedział, że do mojego amortyzatora (Suntour XCR LO)mogę zamontować najwyżej 180mm. Mówił prawdę?? Gdy kupię tarczę 203mm nie będzie pasowała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Po pierwsze, gdy zmieniasz tarcze na większą musisz zastosować inny adapter. Adekwatny do rozmiaru tarczy. Po drugie, zakładnie do XCR tarczy 203 mm nie jest zbyt dobrym pomysłem. 180 mm to absolutne maximum. Po trzecie, po co ci tarcza 203 mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 tak do XCR max 180mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Tarcza 160 spokojnie Ci wystarczy, no chyba że mieszkasz gdzieś w górach i na co dzień po nich jeździsz to wtedy mogłaby być 185mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 To może lepiej kup Formule, a za zaoszczędzoną kasę uzbieraj na nowego amora. 180mm to raczej max jaki ci się może przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 A nie myślałeś nad zmianą klocków ?? Tarcza 203 mm. to się mija z celem, chyba że jeździsz w DH/FR. Ile ważysz ?? Przy moich 65kg kool-stopy wysyłają mnie w powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SierakMaster Napisano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 (...) po co ci tarcza 203 mm ? Zazwyczaj zakłada się większą tarczę, gdy ta mniejsza się za szybko "przegrzewa". Mieszkam na osiedlu, gdzie nie ma ani jednego gościa, który jeździ w XC, a jest za to max ludu z Downhillu, także jeżdżąc z takimi ludźmi wolę mieć 180mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Czyli typowy szpan a nie faktyczne zapotrzebowanie na dużą tarczę. Ode mnie tyle, że ten XCR nie wytrzyma więcej niż 160mm bez złapania luzów. A tak na marginesie uprawianie DH w płaskim jak stół Włocławku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja od siebie dodam ze w mojej emertyowanej gili magura jadnotłoczkowa na 160mm zjadła całkiwicie slizg w golenie do ktorej był zacisk przykrecony i twojego XCR'a spotka to samo, a stalo sie to w niewiele ponad 500-600km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 To zmień lepiej rower, bo on do DH się nie nadaje, nawet jak dasz większą tarczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 to ze tarcza "nie pasuje" nie oznacza ze niemozliwy jest montaz takowej i uzywanie jej z tym amortyzatorem. oznacza to ze amortyzator ten ze wzgledu na swoje przeznaczenie nie jest dostatecznie wytrzymaly dla stosowania duzej tarczy. najpowszechniejszym problemem w takim przypadku jest powstawanie luzow na goleni lub goleniach, gdyz amortyzator ten jest zbyt delikatny do znoszenia duzych obciazen. jak napisano powyzej przy zmianie tarczy potrzebowalbys innego adaptera niz ten ktory masz obecnie przykrecony miedzy widelcem a zaciskiem hamulca. twoj suntour to amortyzator do rowerow dla poczatkujacych lub dla rowerzystow niezbyt aktywnych rowerowo, ktorzy zwyczajnie nie zamęczą takiego sprzętu. wszelkie proby stosowania amorkow tej klasy w dyscyplinach grawitacyjnych konczą sie w najlepszym przypadku koszmarnymi luzami, w ciezszym przypadku uszkodzeniem amortyzatora a w najciezszym twoim kalectwem w przypadku zajscia przypadku cięższego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Z tym że luz który powstanie to jego najmniejszy problem ten amor katowany w pewnym momecie po prostu pęknie a właściciel straci zgryz BTW Downhill we Włocławku to brzmi jak Szwajcarska Marynarka Wojenna. pPo za tarczą 200 mm jego rower ma i tak za mały współczynnik lansu - duża tarcza go nie podniesie Może spojler zamontuj do tego dzwonek typy przeraźliwy pingwin. Wtedy na pewno się wyróżnisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Mam takie pytanie związane z tematem: czy przy tarczy 203mm RS Tora dostanie luzów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Każdy amor dostanie luzów przy takiej tarczy. Pytanie tylko jak długo, będzie bez luzów. O torę bym się nie obawiał. Jest dosyć pancerna i wg. producenta można do niej zamontować tarcze 210 mm. Ale nie rozumiem połączenia tory, która służy do xc/mtb, z tarczą, która służy do DH/FR ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SierakMaster Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 A tak na marginesie uprawianie DH w płaskim jak stół Włocławku? Spadłem z krzesła. Popatrz sobie kolego najpierw jak wygnąda ukształtowanie powierzchni we włocławku. Po prawej stronie Wisły mamy polodowcowe pagórki (ponad 300 m.n.p.m.) W mieście jest około 20 DHowców, a na samym Zawiślu 7. http://photos.nasza-klasa.pl/15802673/16/other/std/a22528d611.jpeg Na tym zdjęciu, ten w czerwonym to właśnie włocławianin. Może i jesteś jakimś tam administratorem, ale zanim coś napiszesz to sprawdź dobrze, zamiast lać wodę, bo inni od razu wierzą (no bo przecież administrator). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 A tam czepiliście sie chłopaka Ja maja jakieś gorki to i dowhillowac mozna. Ale prawda jest taka ze jak załozysz 200mm tarcze to mozesz połamac amortyzator i to nie sa jakieś zarty ! Abstrachując od tematu, tak sie zastanawiam. Czy jak by, teoretycznie oczywiście, załozyć tak dużą tarcze(nie bierzemy pod uwage mozliwosci montarzu, wagi czy estetyki - tylko rozwazania) aby sięgała do piwotów od v'ek i była symetryczna czyli po obu stronach ale zmniejszyć siłe tak zeby działała jak taka zwykła 180tka to tez by tak "luzowała" amortyzatory ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Spadłem z krzesła.To leż i nie wstawaj.Po prawej stronie Wisły mamy polodowcowe pagórki (ponad 300 m.n.p.m.) W mieście jest około 20 DHowców, a na samym Zawiślu 7. I ci wszyscy downhillowcy jeżdżą na Krossach A2 z tarczami wielkości średniej pizzy? 300m? I co z tego? Równie dobrze trasa DH może mieć wysokość 150m a będzie tak trudna, że nie przejedziesz. Wysokość nie jest żadnym wyznacznikiem. Może i jesteś jakimś tam administratorem, ale zanim coś napiszesz to sprawdź dobrze, zamiast lać wodę, bo inni od razu wierzą (no bo przecież administrator). Z takimi tekstami to ja ci nie wróżę długiej kariery na tym forum. Odpowiedź na zadane pytanie dostałeś ale i tak pewnie z niej nie skorzystasz, bo w wieku 15 lat liczy się lans przed kolegami a nie bezpieczeństwo jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Każdy amor dostanie luzów przy takiej tarczy. Pytanie tylko jak długo, będzie bez luzów. Proszę cię nie mów, że każdy. I wcale mi nie chodzi o forki do FR/DH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Martwicie się tymi luzami jak nie wiem czym. Ja bym się o swoje zdrowie zwyczajnie bał. I nie ze względu na tarczę, ale że w ogóle używa takiego amora do grawitacyjnych zabaw. To mi pachnie gipsem i kolejnym artykułem w gazecie. I później będą pytania, gdzie byli rodzice i inne podobne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Proszę cię nie mów, że każdy. I wcale mi nie chodzi o forki do FR/DH W takim razie wskaż amor, który nigdy nie złapie luzów ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Fox ? Nie raz widziałem na zawodach ciężkich ludzi z 203 mm z przodu na nich Ofc wersja F32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 W takim razie wskaż amor, który nigdy nie złapie luzów ... Lefty, Fatty czy inne na łożyskach igiełkowych? Niektóre nowe Foxy to mają już na starcie "luz fabryczny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Fox ? Nie raz widziałem na zawodach ciężkich ludzi z 203 mm z przodu na nich Ofc wersja F32 No, ale to nie znaczy, że te amory nigdy nie złapią luzu. One nie są jakieś niezniszczalne. Po prostu są bardzo wytrzymałe, jednak to ich nie uchroni przed luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dh we Włocławku wygląda tak: http://www.youtube.com/watch?v=kaQ9ccpf-4A Sorry ale mnie to przerasta Co do luzackich amorów to praktycznie każdy złapie O leftym fattym czy innych USE się nie wypowiadam bo tylko parę razy na oczy widziałem o ujeżdżaniu nie wspomnę. Mój syn w swojej grawitacyjnej maszynce ma 203 mm z przodu i jakoś tak kombinuje by zamienić ten naleśnik n mniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SierakMaster Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 I ci wszyscy downhillowcy jeżdżą na Krossach A2 No zaraz wymienię ci rowery osób, które znam: Jeden śmiga na jakimś tam Specialized (mówią na niego big sh*t, bo jakąś podobną nazwę ma bigshot, czy bighit?) Drugi na Glorce białej Jeszcze jeden jeździ na NS Kura (nie wiem, czy dobrze napisałem, mówimy na niego człowiek dosiadający kurę) Kolejny na ramie ma napisane "banashee", ale z tego co wiem, to jest to rower składany przez niego (gościu ten zajął 14 miejsce w mistrzostwach PL (zdjęcie w moim poście wyżej) To tyle, jeśli chodzi o moją dzielnicę Parę osób z miasta jeździ na "Magnum Lazyboy", jeszcze jeden z Michelina (dzielnica Włocka) jeździ na za######istym fullu (nazwy niestety nie pamiętam)... A i żeby było jasne. Ja z nimi nie skacze. Jeżdżę dla towarzystwa (na typowe trasy XC najczęściej jeżdżę z kumplem (giant sierra), który raczej mało jeździ (600-700km rocznie). Ogółem to nieciekawa atmosfera jest na tym forum. Kulturalnie zadałem pytanie, a wy w ten sposób odpowiadacie (Co do Ciebie administratorze to ranga wspaniale pasuje do Twojego charakteru. BTW Downhill we Włocławku to brzmi jak Szwajcarska Marynarka Wojenna ... Powiedział gościu, który Włocławek widział tylko na mapie. Równie dobrze trasa DH może mieć wysokość 150m a będzie tak trudna, że nie przejedziesz. Wysokość nie jest żadnym wyznacznikiem. Zapraszam cię do Włocławka, chętnie cię oprowadzę po tutejszych lasach. Są zarówno trasy XC, jak i DH*FR/4X (różnego rodzaju hopy, stepy, bandy itp.) PS. jeśli nadal nie wierzysz mogę Ci w każdej chwili podać nk powyżej wymienionych osób, gdzie znajdziesz fotki z ich rumakami. Dh we Włocławku wygląda tak:http://www.youtube.c...h?v=kaQ9ccpf-4A Sorry ale mnie to przerasta Hahaha, bardzo inteligentnie wzorować się na filmikach wstawionych przez idiotów, którzy jeżdżą na rowerach typu "ful za 500zł" i wykorzystują hopy zrobione przez DHowców. Ty też przyjedź kiedyś do Kujawka i zobacz jak to tu wygląda, zanim coś napiszesz... Wielkie brawa panie "brak mi piątej klepki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.