koziat Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Kupiłem ostatnio kasetę sram pg9700 a teraz stoję przed kupnem nowego łańcucha i właśnie tu zaczynają się moje pytania: -czy łańcuch musi być koniecznie sram'a? -czy łańcuch lx,slx,xt nie był by lepszy od proponowanego do tej kasety pc971? proszę o rady i propozycje jakiś innych łańcuchów takich aby ładnie to wszystko chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 NIe musisz uzywac koniecznie łancucha srama. lancuchy lx/slx/xt praktycznie sie niczym nie roznią poza dodatkowymi powlokami. POzatym lancuchy shimano uchodza za stosunkowo miekkie. Polecic moge connexa a zdecydowanie nie polecam accenta. Na sramowskim tez jezdzilem i był zły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Najlepiej kup sobie do tej kasety 2 łańcuchy bo się pewnie szybciej rozciągną, niż Ty kasetę zajedziesz. Możesz wziąć do niej łańcuch XT albo XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 W zeszłym sezonie zajechałem jakiś tani łańcuch KMC w przeciągu 2000km, prawdopodobnie zniszczyło go częste czyszczenie w benzynie ekstrakcyjnej, na szczęście nowy łańcuch szybko się przyjął. W tym sezonie stosując 2 łańcuchy (KMC 9-biegowy oraz sram pc-951) zajechałem kasetę pg-950, tj. po 4500km najczęściej jeżdżone zębatki (5 i 6) wyglądają jak zęby rekina, mimo kontrolowania rozciągnięcia co 300km zawsze po zmianie pojawiał się problem przeskakującego łańcucha. Dziś po ponownej zmianie już widzę, że jeden z łańcuchów wciąż pasuje, natomiast drugi skacze po zużytych koronkach. Zamówiłem nową kasetę pg-950 i do tego łańcuch pc-971 i mam zamiar prześmigać na tym do końca przyszłego sezonu, bez męczenia się ze zmianą łancucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziat Napisano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Najlepiej kup sobie do tej kasety 2 łańcuchy bo się pewnie szybciej rozciągną, niż Ty kasetę zajedziesz. Możesz wziąć do niej łańcuch XT albo XTR. czyli co co jakiś czas mam łańcuchy przekładać żeby się kaseta do niego nie dopasowała?? czyli łańcuch Shimano Deore XT CN-HG93 będzie jednak lepszy od PC-971? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Dokładnie co 250 czy 500km (zależnie ja czujesz potrzebę) zmieniasz sobie łańcuch, na drugi. Dzięki temu nie rozciągają się ona tak nadmiernie, a dobrze współpracują z kasetą. Klasowo to są podobne łańcuchy, ilu użytkowników tyle opinii, który lepszy. Wybierzesz to co bardziej preferujesz. Ja jakbym miał wybierać wziąłbym 971 albo nawet 991. Chyba że chcesz wywalić kasę to kup łańcuch Rohloff'a on Ci przeżyje kasetę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Sramy są miękkie, kup czy łańcuchy deore a też będziesz zadowolony. Dobry wyborem jak zawsze mówię będzie, Campagnolo Record C9, łańcuch przeżyje dwa razy tyle co łańcuch shimanowski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Opinii tyle co użytkowników, logiczna zasada jest chyba taka, że jeśli łańcuch będzie mocniejszy od kasety, to szybciej wyrobisz kasetę. Jeśli kaseta będzie twardsza od łańcucha, to łańcuch szybciej się wyciągnie. Sporo jednak zależy jak się jeździ, w terenie czy też na podjazdach trzeba mocniej deptać na pedały i efekty później widać na całym napędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 W terenie fakt łańcuch dostaje w tyłek (błoto, kurz). Na asfalcie ma sielankę. Campe używam z kasetą XT. Nie widzę przeciwwskazań. Nie miałem okazji jeździć na kasetach srama, a zwłaszcza pg 970, opinie na ich temat też krążą różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja rowniez posiadam ta sama kasete i łancuhc srama x.7 chodza bardzo dobrze na poczatku twardo ale z czasem jak kaseta sie wyrobi szybko i cicho wiec mysle ze spokojnie mozesz x.7 kupowac pracuje w tej samej technologii PowerChain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziat Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 ok dzięki za pomoc kupię ten łańcuch xt i jakiś deore zobaczymy jak to będzie chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.