Skocz do zawartości

[koła] Wymiana kół, do 2 tys.

adambikenews

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie masz budzetu na tasmy/mleczko/zawory itd.?

Trafiłeś w samą dziesiątkę. Zakładam na razie zakup samych kół oraz, że będę dalej jeździł z dętkami.

ZTR Alpine+DT Comp+Nyple

Jak dla mnie Alpine zupełnie się nie opłacają, gdyż musiałbym dołożyć stówkę a zyskuję na obręczach jedyne 30gr. To dla mnie zdecydowanie za dużo, za za mało :) .

W ostateczności mógłbym złożyć zestaw: Novatec/Olympic/DT Comp, wyszłoby 1511gr, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić takich obręczy z jakimiś najtańszymi szprychami (tak jakoś mi się to gryzie), a poza tym zbyt dużo razy kupowałem pół-środki i teraz doszedłem do wniosku, że jak będę coś kupował to będę się starał robić porządne zakupy :)

Napisano
wybór padł na ZTR Olympic, a listę tę zamykają nyple dartmoor w kolorze krwistej i wściekłej czerwieni.

Nie polecam nypli Dartmoora, szczególnie do Olympiców. W ZTRach nie ma oczek, więc nypel bezpośrednio dotyka aluminiowej obręczy. Dartmoory mają dziwny kształt główki i w połączeniu z Olympicami niesamowicie ciężko się kręcą. Mimo smarowania, porządnych kluczy, już przy 800N naprężenia szprychy nyple po prostu się ukręcały. O dziwo z DT nie było problemu - mimo braku oczek kręciły się jak po maśle.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeśłi koła to tylko u Marcelego, chłopaki wiedzą co doradzic pisz na kontakt wwww.xxx widziałem kiedys jak robili komplet kół w wadze 1400g za około 1300zł z tego co pamietam piasty dt 370 tam były obrecze do wyboru klijent miał albo alexy xcr 100d albo mavic 717 lub inne ktore uwazał za stosowne ale tylko jak sie uparł szprycha dt revo i alu nypel fajnie to się prezentowało a że dają dożywotnią gwarancje na ich zaplot więc bedą ci centrować koła do konca ich zywotnosci no chyba ze zniszczysz je wrzucając pod pociag ale watpie zebys tak zrobił

Pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Odkopuję temat, czy taki o to zestaw da radę pod 80-85 kg rowerzystą na trasach polskich maratonów:

Koło przednie:

Piasta: Novatec D711SB 6otw / 32H

Obręcz: No Tubes Alpine DISC / 32H

Szprychy: Sapim CX-Ray Black

Nyple: DT Swiss Alu Prolock

Koło tylne:

Piasta: DT Swiss 240s 6otw / 32H

Obręcz: DT Swiss XR400 DISC / 32H

Szprychy: Sapim CX-Ray Black

Nyple: DT Swiss Alu Prolock

W Bikestacji zaproponowano mi za niego 1900 zł. Czy za ok. dwa tysiące można lepiej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...