Skocz do zawartości

[koła] Wymiana kół, do 2 tys.

adambikenews

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym kupić lekkie, sztywne, wytrzymałe koła. Z czego najważniejsze to wytrzymałość!

Ważę 76kg, a rower 12kg.

Koła pod tarcze!

Mam zamiar kupić do lutego nowe koła, gdyż właśnie od tego okresu zacznę trening na dworze!

Znalazłem dwie fajne oferty(co o nich sądzicie?):

-Soul kozak race - 32 szprychy, piasty z magnetycznym bębenkiem. Obręcz i szprychy firmy SAPIM. Waga przód: 659g., tył: 790g.

-Używane mavic crossmax disc (nie będę rozpisywał bo zapewne każdy wie co i jak)

-nowe mavic crosstrail disc (j.w.)

Moje obecne ważą zapewne coś wiecej niż 2100gram? Sam nie wiem :huh:

Czy odczuję dużą różnice ogółem kupując któreś z tych kół?

Napisano

Hmm.

Na moich alexrimsach problemem jest to, że nie są sztywne i są strasznie cieżkie, dodatkowo po prawie każdych maratonach musiałem je centrować. ! Mam ramę merida hfs 1000(tą bez amora) i alexrimsy były tylko na pierwszy sezon.

Choć aktualnie kręcą się super(a nabite ponad 6 tys. km.) i nic im się nie stało ani razu to jednak ta sztywność bardzo denerwowała - jak mocno stawałem na pedałach, ciągnąłem jakąś górkę to niestety vbrake ocierał o koło i opone, gdyż one było wręcz elastyczne! ;/

Nie chce skreślać soul kozaków - strasznie mi się podobają oraz chciałbym poznać opinie innych osób!!

To może w tej cenie coś innego? Nie znam się na tym... Słyszałem o ze piasty DT są dobre.

Podkreślam, iż kół nie będę szanować. Jestem zawodnikiem dość wymagającym. Planuje w tym roku wyjazd na m.in bike challenge itp.

Rocznie będę robił koło 8tys. km. W tym większość szosa.

Napisano

Rozumiem. W takim razie lepiej składać samemu - obręcze piasty i szprychy ręcznie składać czy lepiej kupić gotowy zestaw np jakiś mavic czy DT.

Ogółem shimano raczej odpada. Gardzę centerlockiem. Hamulców jeszcze nie mam, ale planuje coś w stylu juicy 7 albo te nowe elixir 5/r.

a może jest jakaś osoba na forum która składa koła z części które mu się podeśle ;-)?

Pytam gdyż osobiście jak do ręki dostanę piaste, obręcz i szprychy to raczej bym miał duże problemy ze złożeniem ;D

Napisano
Pytam gdyż osobiście jak do ręki dostanę piaste, obręcz i szprychy to raczej bym miał duże problemy ze złożeniem ;D

I raczej tego nie zrobisz, nawet po przeczytaniu 20 tutoriali, chyba, że jesteś MacGyver ;)

Generalnie do 2000 zł postawiłbym na :

Piasty: DT 240s

Obręcze: DT 4.2 D / Mavic 717

Szprychy: DT Super Competition

Nyple: DT Prolock

Zestaw na lata ;) Chyba, że chcesz coś bardziej egzotycznego :D

Napisano

Moim zdaniem w takiej cenie nie ma sensu kupować kół pod dętki. Ja będę składał nowe koła i pod 55kg będzie chyba taki zestaw:

-piasty Chosen (ewentualnie XTR): http://allegro.pl/item838106232_chosen_a8077b_black_red_tarcza_tyl_nowosc.html

-szprychy DT Revo

-nyple alu

-obręcze ZTR Podium MMX

Zmieszczę się poniżej 2k. Całość może trochę ryzykowna, ale będzie trochę ponad 1300g i mam nadzieje pode mną wytrzymała. W Twoim przypadku wziąłbym cięższe ZTR i szprychy Super Competition.

Napisano

Piasty: DT 240s

Obręcze: DT 4.2 D / Mavic 717

Nyple: DT Prolock

Uwierz lub nie, ale to jest idealny zestaw kół.

Czy mógłbyś jeszcze powiedzieć jakim stylem kolarstwa górskiego jeździsz??

Ewentualnie jeszcze XTR-ki mogą być wporządku KLIK.

Pozdrawiam!

Napisano

Pamiętaj żadna część nie jest idealna. Tym bardziej w kołach ;)

naprawdę wieeelu ludzi jeździ na podobnym zestawie w maratonach, wyścigach i nie narzekają ;)

Napisano

Czy mógłbyś jeszcze powiedzieć jakim stylem kolarstwa górskiego jeździsz??

Ewentualnie jeszcze XTR-ki mogą być wporządku KLIK.

Pozdrawiam!

Rozumiem, a jaka jest waga tych kół złożonych na piastach DT? ;-)

Jaki styl? Hehe zawody: 75% - maratony, etapówki(trophy), 25% - XC.

Pamiętaj żadna część nie jest idealna. Tym bardziej w kołach ;)

naprawdę wieeelu ludzi jeździ na podobnym zestawie w maratonach, wyścigach i nie narzekają ;)

No tak ładny zestaw. Tak czytam różne topice na różnych forach i powiem szczerze, że ludzie bardzo chwalą firmę DT.

Tak sobie myślę, może ten zestaw byłby aż za dobry(no wiadomo, zawsze lepiej jak zostanie coś w kieszeni - mialem kask wymienić)

Co sądzicie tych kołach:

link

;-) ciekawe jaka waga i sztywnośc. Szprychy są te co polecacie! obręcze równnież chyba dobre

Info z harfy:

[Obręcze XM 819 disc - Najwyższej jakości obręcz MTB do opon bezdętkowych - UST Tubeless, kompatybilna również z oponą i dętką. Wiercenie Fore. Nie stosować opaski na obręcz.

Waga: 465 g ]

Napisano

Co jak co, ale na kołach to bym nie oszczędzał.

DT mówi samo za siebie. DT 240s ? Zapytaj jakiego kolwiek szanującego się bikera o te piasty i posłuchaj odpowiedzi ;)

CL tak od razu to nie przekreślaj, bo może po za kilkoma wadami, ma też plusy.

Napisano

Jak chcesz zaoszczędzić to możesz dać piasty DT 370 zamist 240 i też będziesz zadowolony.

W obręczach możesz zainteresować się SUN RIMSami equalizer i też powinno być ok.

Pozdrawiam!

Napisano

Ten zestaw z bikestacji wychodzi strasznie ciężko, 1.9kg za takie pieniądze to przesada tym bardziej, że piasty nie są jakieś ekstra super. http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=38_102_128&products_id=1533 pomyśl nad tym, ew. dopłać do supercompetition i masz super kółka w rozsądnej cenie.

http://allegro.pl/item848820064_nowe_kola_dt_swiss_340_xr_4_2d_z_zaciskami_dt.html też warte zainteresowania.

Napisano

NIe będę zakładał nowego tematu więc się podłącze. Również stoje przed kupnem kół w podobnej cenie. Co myślicie o takim zestawie

Piasty: DT 340

Obręcze: DT 4.2d białe

Nyple: DT Alu czerwony

Polecacie piasty 370, a jakie są opinie o 340? Wiem że 240s to legenda i na pewno super piasta i całkiem możliwe że wybiorę właśnie ją, ale przed zakupem chciłabym znać wasze opinie o 340.

Może jakaś inna konfiguracja, ale raczej coś z DT swiss.

Moja waga to 71kg + rower 10kg. Koła oczywiście pod tarcze i będą z hamulcami tarczowymi XT.

Gość R3surrection
Napisano

ZTR Olympic/race

supercomp/revo

240s/340s/chris king/tune/xtr-aczkolwiek awaryjne

Napisano

340 mają labiryntowy system uszczelnień, 370-tki nie...

poza tym są troszki lżejsze ;)

370 mają labiryntowe uszczelnienia. Ich poprzedniczki - Onyxy miały gorsze uszczelnienia

Napisano

To ja też pozwolę sobie dołączyć do tematu,bo akurat na wiosne będą interesowały mnie jakieś kółka w takiej cenie tylko że u mnie priorytet to waga, sam waże ok60-62kg,rower 11kg więc myślę że mogę sobie pozwolić na naprawdę lekkie koła. Dziś znalazłem ciekawą ofertę,zwłaszcza cenowo wydaje się atrakcyjna, co o tym sądzicie? http://www.allegro.pl/item857034948_kola_race_vc_1500_pod_v_brakei_nowosc_1500g.html , jestem ciekaw zwłaszcza opinii o tych piastach, co one są warte.

Napisano

Do 2000 zł to mozna zrobić dużo wariantów kół.

Wadą jest Twoja waga, niestety. 76 kg wyklucza superlajtowe koła jakie robie w granicy 1340 g na obręczach No tubes.

Dla tej wagi rowerzysty i potrzeb mogę mieć propozycje:

Obrecze SunRingle EQ23 - 400 g, lub EQ 21 -400 g , 32 otw, piasty Novatec z serii NT-D7.. http://www.bikeserwis.pl.tl/Piasty.htm ,szprychy 2/1.8 nyple mosiądz, można zrobić także wersje na 36 otw, dać szprychy 2/1.5 i nyple mosiądz,albo alu DT lub Aligatory czerwone.

Piasty mozna dać także XTR-y albo XT i nie trzeba wydawać 2tyś aby mieć dobre szybkie koła

Piasty Novateca i Chosena mają tę zalete, żeby wymienić szpryche od strony bebenka nie trzeba zciągać kasety.

Jesli chcesz gotowe to masz np. tańsze ale i na sezon spokojnie wystarczajace : http://www.allegro.pl/item859499658_kola_pod_tarcze_race_slx_1790g_nowosc.html

Jakbyś ważył mniej to i waga byłaby mniejsza - http://www.allegro.pl/item857029928_kola_pod_tarcze_race_light_slx_1655_g.html

Napisano

A jakaś propozycja kół z V-brake do 2tys. dla bikera ważącego ok 60kg, tylko że wolałbym jakieś lepsze piasty niż te w stylu Chosen (pewnie idealne byłyby DT 240, tylko ta cena...)no i Equalizery też nie mają najlepszej opinii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...