Phil Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Tak jak w temacie. Wiele lat temu kupiłem sobie na stacji benzynowej środek pt. "Smar plastyczny" w dużej białej puszce (ok. 1kg), jest konsystencji margaryny. Problem w tym, że się skończył, a ten smar jest naprawdę dobry. Na łańcuch nie, bo łapie syf i jest zbyt gęsty, ale na łożyska, piasty nie ma nic lepszego. Ktoś może wie gdzie go kupić? Pytałem na paru stacjach, ale dziwnie się na mnie patrzyli. A ja na bank kupowałem go na Orlenowskiej stacji, jakieś 6 lat temu.
Andrew Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 To był najzwyklejszy towot. Może czas przekonać się do smarów z wyższej półki. Bardzo dobry jest smar texaco starplex. Odradzam natomiast "Finish Line teflon grease". 20zł wyrzucone w błoto. A nie, przepraszam, smaruję nim zawiasy w drzwiach i prowadnice szulfad w kuchni więc nie tak do końca zmarnowane te dwadzieścia zł
wikrap1 Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Pytanko, po co? W czym są lepsze te smary z wyższej półki? Ja mam w swojej piaście i pedałach załadowany łt-452 i działa, trzyma. Po co coś lepszego? Co to da? Czyli poszukujesz smaru łt-49, kupujesz puszkę i maszB)
DominikM Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 wikrap1 po co ? Ze względu na trwałość i lepsze właściwości smarujące - np. dobry smar oparty o tlenki tytanu po roku użytkowania w suporcie skręcanym z wiankami zwykle nadal ma taki sam kolor jaki miał w momencie smarowania (biały) a łożyska są dobrze nasmarowane - tymczasem ze smaru litowego ŁT po roku zostają marne resztki czarnej mazi jeśli w ogóle coś zostało i nie wypłukała go woda.
Phil Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Napisano 6 Grudnia 2009 Pytałem, bo... po prostu mam zaufanie to tego świństwa. Moim zdaniem sprawdza się lepiej, niż te smary silikonowe, co to ładują w serwisach. Ale skoro tak, to spróbuję jakiegoś droższego. Zasadniczo to jego trwałość akurat nie robi mi znaczenia, bo ja i tak raz na miesiąc robię gruntowne smarowanie Tak czy inaczej dzięki za pomoc.
Mod Team Odi Napisano 7 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 7 Grudnia 2009 Spróbuj zapytać o smar ŁT-4 to podadzą i nie będą się dziwnie patrzeć. Chyba
Placek Napisano 11 Grudnia 2009 Napisano 11 Grudnia 2009 Panowie z tego co wyczytałem smary które są w obiegu: Motorex bike Grease – piasty, łozyska PRO GOLD-EPX Grease - piasty Tomex marathon - łańcuch Finish Line Premium Grease Ceramic Niestety do tej pory używałem tylko ŁT ale mam negatywne odczucia - łapał syf, ciemniał z czasem i tracił właściwości smarujące - od tej pory stosuję go do zabezpieczania śrub przed zapiekaniem. Możecie poradzić coś sensownego do łożysk, suportu i sterów - stały smar o dobrych właściwościach i wypierający wodę. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 15 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2009 ŁT dobrze sie sprawuje w piastach sterach i tympodobnych łozyskach. Mi nigdy nie sciemniał i nie tracił swoich wł. Noooo chyba ze był staaary(kilka lat). Jezeli łozyska masz dobrze uszczelnione to zwykły ŁT bedzie ok. Na łańcuch to kto co woli i uwaza. Rózne sa zdania na ten temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.