8prisoner8 Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Witam! Posiadam rower Kross Hexagon V4 z serii 2009. Ma on amortyzator SR Suntour SF-XCM. Rower jest nowy, bo kupiony w lipcu. Odkąd jednak pamiętam gdy jadę po niezbyt gładkim asfalcie to z amorka daje się słyszeć trzeszczenie, jakby w środku obijała się sprężyna. Gdy go docisnę i przejadę po tym samym odcinku drogi to trzeszczenia nie ma. Podczas jazdy jest to dość denerwujące. Co mam z tym zrobić? Może podkręcić trochę sprężyny tymi pokrętłami na górze goleni? Czy jak za bardzo dokręcę to nie będzie amortyzator zbyt twardo chodził jak na drogi i chodniki po których głównie jeżdżę? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Andrew Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 To co opisujesz wskazuje na problem luźnych sprężyn w "amortyzatorze". Może spróbuj przekręcić maksymalnie regulację twardości i wtedy sprawdź czy trzeszczy? Jeżeli chcesz rozwiązać problem raz na zawsze - proponuję wymontować sprężyny i nałożyć na nie koszulki termokurczliwe. Problem zniknie.
Mod Team Puklus Napisano 6 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 6 Grudnia 2009 DOkładnie wyglada to na obijanie sie sprezyn o golen. CO prawda powinny być przed tym zabezpieczone ale nigdy nie wiadomo. Zabieg naprawczy jest prosty. Odkrecasz korek na koronie, wyjmujesz sprezyne w srodkowej czesci nakładasz koszulke albo obwijasz czymś (np izolacyjną ale przy tej ilosci smaru moze puścic) i składasz do kupy. Powinno ustac.
8prisoner8 Napisano 7 Grudnia 2009 Autor Napisano 7 Grudnia 2009 A po jakim czasie te koszulki się zużywają i czy się zużywają? A nie wie ktoś jakiej średnicy koszulki powinienem kupić na moje sprężyny? Nigdzie nie mogę znaleźć jakiej są średnicy..
Andrew Napisano 7 Grudnia 2009 Napisano 7 Grudnia 2009 Te koszulki raczej się nie zużywają, jeżeli sprężyny są nasmarowane. Najlepiej będzie, jeżeli wykręcisz korek, wyjmiesz sprężynę i sam zmierzysz. W końcu i tak musisz go otworzyć. Nie zdziw się, gdy okaże się, że nie da się włożyć sprężyny z założoną koszulką. Tak niestety często się zdarza :/
8prisoner8 Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Napisano 12 Grudnia 2009 Pytałem w trzech sklepach o te koszulki i niestety nigdzie tego nie ma, a przez internet nie opłaca mi się tego kupować. Macie jakieś pomysły czym je ewentualnie zastąpić? Skoro nie taśmą izolacyjną, bo puści to czym?
Andrew Napisano 15 Grudnia 2009 Napisano 15 Grudnia 2009 Pytaj w sklepach dla elektroników, elektryków. W KAŻDYM BĘDĄ TO MIELI.
Mod Team Puklus Napisano 15 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2009 Pytałem w trzech sklepach o te koszulki i niestety nigdzie tego nie ma, a przez internet nie opłaca mi się tego kupować. Macie jakieś pomysły czym je ewentualnie zastąpić? Skoro nie taśmą izolacyjną, bo puści to czym? A no mam. Nie koniecznie musisz zakładac specjalna koszulke do tego przeznaczoną. Idź np. do elektrycznego i poproś o koszulki termo kurczliwe. przy tych rozmiarach jak na sprezyne bedą grubsze i sie nadadza. Tylko najpierw wyjmij sprezyne i zmierz srednice. Lepiej by było iść ze sprężyną do sklepu ale czysta to ona nie bedzie wiec chyba to odpada Ewentualnie obwiń kilkoma warstwami typowej izolacyjnej. moze klej nie puści przy tej ilości smaru. I WAZNE ! Nie zakładaj na całą długość tylko w ok 15-20% środkowej cześci sprezyny. EDiT: Noo i Andrew mnie uprzedził
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.