adriansocho Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 No więc od stycznia tego roku mam przerzutkę tylną SLX. Od jej założenia przejechałem 2300km, i kółeczka a zwłaszcza dolne zrobiły się tak wyszczerbione że czasami łańcuch nie trafia między zęby. Kółeczka trzeba zmienić, i chciałbym założyć takie, które wytrzymają trochę więcej niż jeden łańcuch. Możliwe, że kółeczka metalowe. Czy w zakresie do 1/3 ceny przerzutki (40zł) da radę coś znaleźć ciekawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 JAk mogłes po 2k km zniszczyć kóleczka przerzutki. Musisz mieć ją źle ustawioną. Moja przeutka ma 5500km i kołeczka przejadą spokojnie drugie tyle. tu masz fajne kólka:http://www.allegro.pl/item815546050_nowe_kcnc_koleczka_przerzutki_maszynowe_hit.html#gallery http://www.allegro.pl/item838561927_koleczka_tacx_t4060_szare_shimano_campa_sram.html#gallery http://www.allegro.pl/item843361674_2_koleczka_xtr.html#gallery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Prawdopodobnie jeździłeś na przekosach i stąd wynikający problem Tu masz bardzo fajne, lekkie, na maszynach, z możliwością wyboru koloru kółeczka KCNC: http://allegro.pl/item832278595_koleczka_tylnej_przerzutki_kcnc_jockey_maszyno.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Albo hak przerzutki jest krzywy. Moja stara XT RD750 ma 3000km, a kółka wyglądają prawie jak nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Jesli do 40zl to KCNC odpadaja, BBB na maszynach nie polecam, slabe uszczelnienie i kiepska trwalosc. Polecam zwykle na lozyskach slizgowych ktore mozna dostac w rowerowym za 5zl. Beda dzialac bardzo dobrze. Nie warto wd mnie kosztowac sie na kcnc chyba ze w przypadku przerzutki w cenie xtra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 No właśnie nie pytajcie mnie jak to się stało ale dolne to wygląda gorzej niż niektóre kółeczka nawet po 11kkm. Na pewno nie przekosy - jestem na to wrażliwy. Pierwsza hipoteza to zużyty łańcuch oraz zużyta kaseta, jedno warte drugiego przez co łańcuch nie skacze, ale kółeczka dostają w d4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktone Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Czytałem, że kółeczka KCNC marnie współpracują z Shimano, ja bym brał zwykłe, tak jak napisał kello. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Czytałem, że kółeczka KCNC marnie współpracują z Shimano, ja bym brał zwykłe, tak jak napisał kello. I pewnie tak zrobię, o ile faktycznie te najtańsze shimanowskie kółka kosztują tylko 5zyli. W cenie jednych kółek KCNC mam "hohoho" kółek plastikowych Ale sprawa ze zużytym łańcuchem jest pewnym wytłumaczeniem, i nie ma co szukać innych powodów szybkiego zużycia kółek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kundello Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Hej:) Mialem ostatnio podobny problem. Okazało sie że po zamontowaniu napinacza, korba sie troszkę przesunęła, przekos zrobił sie większy, jeździłem dużo w terenie błotnistym, dodatkowo łańcuch nadawał sie do wymiany. Miałem nawet podobny przebieg bo około 2700km na LX. Kupilem te kółka: http://www.allegro.pl/item822433210_kolka_mr_ntrol_do_przerzutek_10z_maszynowki.html z tym że w sklepie fizycznym kosztują 40zł Polecano mi też te http://www.allegro.pl/item821159651_kolka_zebate_point_racing_do_przerzutek_super.html ponoć bardzo trwałe i tez w sklepie fizycznym kosztują 30zł. KCNC są mało trwałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlyjogurt Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Podepnę się do tematu Otóż poszło mi górne kółeczko w XT. Chciałem kupić oryginalne kółeczko XT, ale trzeba kupować cały komplet. Do tego ciężko je w ogóle znaleźć. Jest jeszcze pytanie łożysko maszynowe vs ceramiczna tulejka ślizgowa- do tej pory byłem zwolennikiem tego drugiego, jednak XTR jest w całości na maszynach, więc to rozwiązanie musi w sobie coś mieć Co do nieoryginalnych rolek mam obawy, czy nie pogorszą działania- z tego co wiem górne kółeczko powinno mieć mały luz roboczy, a produkty kcnc, tacx itd takiego luzu nie mają Te wszystkie metalowe wynalazki raczej odpadają PS Przepraszam za nieskładną wypowiedź, ale coś dzisiaj mam problem z myśleniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Czytałem, że kółeczka KCNC marnie współpracują z Shimano, ja bym brał zwykłe, tak jak napisał kello. Ktoś ci bzdury nagadał, u mnie z XT 09 działają bardzo dobrze. zlyjogurt górne kółko nie powinno mieć dużego luzu bo przełożenia będą mało precyzyjne, ja swoje KCNC usztywniłem (spiłowałem nadmiar z szerokości) bo na tych dystansach co pracują, miały za duże luzy i kółko zamiast na łożysku to pracowało na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktone Napisano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Nie wiem z własnego doświadczenia, bo nie używałem, ale swoją opinię oparłem na tym, co przeczytałem w Magazynie Rowerowym 9/2009. Chodzi o fabryczny luz kółeczek w przerzutkach Shimano i ich brak w kółeczkach KCNC. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Ostatnio kupilem zwykle koleczka do przerzutki, dopiero teraz sie zorientowalem, ze stare maja 11 zebow a nowe 10. Moze to niekorzystnie dobic sie na dzialaniu przerzutki? Przerzutka SH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egpaulus Napisano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Właśnie chętnie bym usłyszał jakieś opinie o KCNC bo chciałem kupić. Jak to jest z tą ich trwałością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Ostatnio kupilem zwykle koleczka do przerzutki, dopiero teraz sie zorientowalem, ze stare maja 11 zebow a nowe 10. Moze to niekorzystnie dobic sie na dzialaniu przerzutki? Przerzutka SH. Nie stanie się nic złego. Ważne żeby do przerzutki fizycznie pasowały (ta sama średnica śrub mocujących itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 adriansocho - przydaloby sie stwierdzic czemu kółka ulegają szybkiemu zniszczeniu, bo jeśli kupisz cos lepszego to padną tak samo jak pierwsze a z mojego doświadczenia wynika że oryginalne rolki shimano są bardzo trwałe mimo plastiku z którego są zrobione. co do zmniejszenia precyzji gdy kółeczka są źle spasowane - może popełniłem świętokradztwo ale załozyłem kiedyś do xtr'a najtansze rolki shimano, dodatkowo były niekompatybilne bo razem z tulejką i osłonkami były za szerokie. musiałem więc wyrzucić obie osłonki- przy kolejnym montażu... zgubiłem metalową tulejkę na ktorej obraca się kółeczko no i coż, nie pozostało nic innego jak włozyć rolke bez osprzętu... z takim "kalectwem" xtr przejeździł kilka tysięcy km, aź do końca swojego przerzutkowego życia. co do zakładania kółek 10t do przerzutki z kółkami 11t: najprawdopodobniej nie wpłynie to w żadnym stopniu na precyzję, może jednak wpłynąć na hałaśliwą pracę łancucha - rolka 10t założona do przerzutki mega range deore, dolna, powodowała "szuranie" łańcucha o tylną płytkę wózka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 to i ja sie dolacze do pytania jakie kolka polecacie do xtr'a orginale czy cos innego tylko nie chce kolek za 90zl bez przesady dodam ze na orginalne w dobrym stanie trzymaly sie grudo ponad 10 0000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 adriansocho - przydaloby sie stwierdzic czemu kółka ulegają szybkiemu zniszczeniu, bo jeśli kupisz cos lepszego to padną tak samo jak pierwsze a z mojego doświadczenia wynika że oryginalne rolki shimano są bardzo trwałe mimo plastiku z którego są zrobione. Tobo, ja już gdzieś tam wcześniej pisałem że przy okazji wymiany kółka sprawdziłem zużycie łańcucha. Przymiar Bikehand pokazał coś w stylu "poza skalą" Dalej tematu nie drążę, założyłem kółeczko dolne od Tourneya, a łańcuch i kasetę jakoś niebawem wymienię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.