belliash Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Witam, Jestem nowym uzytkownikiem forum, wiec pozwolcie ze sie przedstawie. Nazywam sie Rafal, mieszkam w Legnicy i chcialbym kupic sobie rower (jak to sie kiedys mawialo gorala). Chodzilem po miescie, jednak Legnica to jakby nie patrzec wiocha i znam ledwo 3 sklepy rowerowe. Odwiedzilem 2 i w oko wpadl mi tylko Kross Hexagon v2 z 2009r za 699zl. Co mnie bardzo ucieszylo, nie ma hamulcow tarczowych, jak v2 z ubieglych lat. Poczatkowo na rower chcialem przeznaczyc ok 500zl, jednak w tej kwocie nic nie znalazlem, poza takimi marketowymi pseudo-rowerami. Nie jestem jakims zagorzalym rowerzysta. Powiedzmy sobie szczerze, ze jestem studenten informatyki, ktory sporo czasu spedza przed komputerem i chcialbym zaczerpnac troche ruchu. Pomyslalem o rowerze. Do czego bym go wykorzystywal? Do przejazdzek, czasem szybszych, czasem wolniejszych, jednak zadne wyscigi, czy szalenstwo. Chcialbym nim takze dojezdzac do dziewczyny do chojnowa (~16km w 1 strone). Tutaj marketowka odpada - boje sie ze pojade i juz nie wroce przez jakas awarie. 16km pchania roweru byle dotrzec do miasta a pozniej jeszcze na piekary, wiec praktycznie cale miasto - troche mi sie to nie usmiecha, szczegolnie ze wracalbym pewnie wieczorem. Nie chce kupowac roweru przez internet - uciazliwe i dlugotrwale ew. reklamacje, czas i koszta przesylki, etc... Wole kupic cos na miejscu, spotkac sie twarza w twarz ze sprzedawca, pogadac, pogonic Wiele dobrego slyszalem o marce Kross. Przegladalem nie jedno forum i niejednokrotnie natchnalem sie na pytanie jaki rower kupic do 500zl - zawsze ta sama odpowiedz - doloz 200-300zl i kup np krossa albo jakis inny. Na mysli mam dokladnie ten rower: http://www.ekross.pl/rowery-kross-kolekcja-2009-gorskie-mtb-kross-hexagon-v2-2009-o_l_176_1766.html Co o nim sadzicie? Jakies zalety? Wady? I czy nie lepsze bylyby przezutki tzw kasowniki? Kolejne pytanie, czy mozna zalozyc oslone na tylna przezutke i czy jest w ogole sens? Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
rockrider Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Heh...fajnego roweru za 500zł nie kupisz Proponowałbym Ci najlepiej dozbierac kasy i za ok. 1500zł znajdziesz już coś lepszego np. w Decathlonie - Rockrider 5.3 Ten Kross co pokazałeś to hulajnoga Takie jest moje zdanie: lepiej zapłacic więcej i czerpac z tego większą przyjemnosc jazdy Pozdrower.
afly Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Jak dla mnie poczekaj, dozbieraj do Hexagona V3 2009 i będziesz zadowolony http://www.ekross.pl/rowery-kross-kolekcja-2009-gorskie-mtb-kross-hexagon-v3-2009-o_l_176_1768.html
belliash Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Napisano 5 Grudnia 2009 Sęk w tym ze ja mam tylko 500zl, a rodzice powiedzieli ze 200zl moga mi dolozyc, co daje kwote rowna 700zl, czyli akurat tyle ile kosztuje hexagon v2 z 2009r. Oczywiscie jest to wyprzedaz tegorocznych modeli. Swego czasu jezdzilem na pewnym goralu, marki juz nawet nie pamietam... zadnych cudow nie bylo, zwyczajny rower, rama, kierownica z rogami, hamulce, 18biegow... Jak to rower kupowany ~10 lat temu... jak nie dalej. Mial problemy z przednia przerzutka... a ze nie nalezal do mnie tylko do brata ktory postanowil go sprzedac... Jezeli chodzi o osprzet v2 vs v3 to z tego co widze, nie wiele jest roznic miedzy nimi. Prosilbym abyscie wyrazajac swoje opinie, jakos to poparli. Stwierdzenie ze to hulajnoga nic mi nie mowi Aktualnie jezdze na jakims marketowcu, na ktorym zreszta mialem juz 1 wypadek - i pozwiedzalem sobie krzaczki ale rower nie nalezy do mnie - chcialbym kupic cos niedrogiego i wlasnego. jezeli dobrze mi sie jezdzi na czyms, co zostalo kupione w supermarkecie, to taki hexagon v2 powinien byc chyba rewelacyjny? Pytam bardziej o niezawodnosc, mozliwosc napraw pogwarancyjnych, rozbudowy, ... jakichs wad tego modelu. Do tej pory biegi zmienialem za pomoca przezutki z kasownikami. v2 posiada takie przekrecane... Jest to wada? zaleta? Slyszalem ze w razie awarii jest taniej - nie trzeba wymieniac od razu hamulca. a jak z uzywalnoscia? Mozna sie do tego przyzwyczaic? Chcialbym tez, by mi ktos odpowiedzial na pytanie, czy mozna zalozyc oslone na tylna przezutke i czy jest w ogole sens?
spootnick Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Moim zdaniem taki rower powinien Ci starczyć skoro na rower z marketu nie narzekasz. Kross ma jednak markę i syfu nie powinni robić. Użytkownicy też wyższe modele chwalą. Ja bym wolał sztywny widelec, ale to raczej ciężko znaleźć. Manetki obrotowe są moim zdaniem ok. Dla mnie jedyną wadą jest to że lubię jeździć bez rękawiczek i na obrotowych mi się ślizgają spocone ręce. Osłonę chyba da radę założyć pod nakrętkę tylnego koła. Moim zdaniem nie ma to jednak sensu.
Pr5Rider Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Witam!!! Widze ze chcesz kupic rower do 700zł Dam ci fajny link Mój odnośnik Rower o nazwie scrapper AFFIX FX 3 teraz kosztuje 750zł w go sporcie firma ma całkiem dobre rowerki jezdze na 1 i nie marudze
afly Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Może i rzeczywiście pomiędzy V2 a V3 z opisu (zaznaznaczam z opisu) nie ma wielkich różnic, ale w praktyce są to rożnice za ktore ja się osobiście zdecydowałem się dopłacić , poprostu V3 jest bardziej idealną wersją V2, jeżeli nie masz kasy aby dołożyć to pozostaje Ci kupno V2, raczej będziesz zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.