Skocz do zawartości

[rama]Nowa rama dla wysokiego i ciężkiego

olaszet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem z doborem odpowiedniej ramki dla siebie. Moje parametry 194 cm., 100 kg., wysokość do krocza jakieś90 cm.

Chodzi mi o w miarę lekką ramkę, z tym że ważniejsze żeby była wytrzymała.

Z modeli które jakoś chodzą mi po głowie wymienię :

Bulls Bushmaster i gary fisher big sur - użytkuje ktoś te ramki i może jedną z nich polecić?

Napisano

Ja bym radził nie szukać nowej ramy tylko raczej przestawić się na 29".

Ramy które podałeś sa zupełnie różne, dla ciebie lepszy był by Gary , dłuzsze ramy przy stosunkowo niskim przekroku.

Jednak Gary wymaga dedykowanego amortyzatora :D

Napisano

Witam, od roku jeżdżę na ramie GF Big Sur 21" 2008, ona nie wymaga dedykowanego amora - genesis 1. Mam 186 cm wzrostu i ważę ok. 120 kg. Z ramą nie mam problemów - jej geometria bardzo mi odpowiada. Jednak przy twoim wzroście wszedłbym w 29 cali - pozdr.

Napisano

pasowałem się do 19" i do 21", wcześniej miałem GF piranha też 21", mnie ten rozmiar odpowiada, przekrok nie jest zbyt wysoko - pięść wchodzi pod krocze. jeździ się OK

Napisano

Mam 185 cm, ale ważę 105 kg. Jeździłem na 26" rowerze z mocną ramą FUJI, ale od września przesiadłem się na 29er. Mój nowy rower to GARY FISHER X-CALIBER GF rozmiar 19' i po częściowych zmianach osprzętu (hamulce, kokpit, siodło, korba i napęd :) ) .

Wrażenia po przejechaniu ponad 500 km zwłaszcza po górach i pagórkach - REWELACJA !!! Realia przerosły oczekiwania, ten rower nie da rady wjechać...chyba na komin :( . Polecam zastanów się nad 29er. Tu jest oferta takiej samej ramy z amorem Rama , ale trochę drogo ceni.

Pozdrawiam.

Napisano

..no może następny rowerek będzie '29-tka, ale na razie zostanę przy 26 - za dużo mam już części...

Wracając do przytoczonej przeze mnie ramki Bulls-a - miał ktoś, coś z nią wspólnego?

Można ją nabyć w dość atrakcyjnej cenie

Napisano

..no może następny rowerek będzie '29-tka, ale na razie zostanę przy 26 - za dużo mam już części...

Wracając do przytoczonej przeze mnie ramki Bulls-a - miał ktoś, coś z nią wspólnego?

Co do pierwszego - zła droga. Rower 26" w takim rozmiarze to naprawdę zły pomysł jest jak są dostępne 29". Albo powiesz kupuję 29" albo do usranej śmierci będziesz dłubał w małych kołach. Ja tak zrobiłem przesiadając się z trekkinga na MTB. Wolałem odpuścić jazdę na rowerze na pół roku zimą niż powoli przechodzić z jednego roweru w drugi. Półśrodki nigdy nie są dobre.

A co do ramy, żaden rower na 26" kołach przy takim rozmiarze nie będzie sie prowadził tak jak powinien.

Napisano

Kupiłem kilka dni temu ramę bulls bushmaster ze sklepu bikestacja w Bolesławcu. Wygląda tak jak na zdjęciach (czyli moim zdaniem ładnie) ale waży 1,8 kg w rozmiarze 42, podczas gdy powinna 1,68 w rozmiarze 47. Nie mogę niestety nic powiedzieć o jej właściwościach jezdnych, bo sprzęt jeszcze nie zmontowany.

Pewnie za cenę, która jest na aukcji, jest warta zakupu ale nie sugeruj się jej teoretycznymi parametrami.

Napisano

Witam, to ja moze rowniez sie zapytam. Chociaz wysoki nie jestem, jednak wrost utrzymuje sie w granicach 185cm zobaczymy jak dlugo;) jednak waga nie najlepsza. Mniejsza z owymi liczbami, zmierzam do tego iz mam w planach kupic jakas ramke na full'u i chcialbym wydac okolo 1500zl moze byc uzywana, w sumie watpie zeby bylo mozna cos wypalac za te pieniadze nowego. Szukam czegos co ujedzie na 140mm na przodzie, chociaz rozwazam zmiane amora do 120mm moze jakas Rebe. Jezeli ma ktos jakis pomysl bede dzwieczny za podpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

Oj Pawciu, Pawciu...

Jak widze rozciagnal Ci sie budzet nieco. Ostatnio cos marudziles o 200-250 funciorach a tu widze dolozyles prawie stoweczke. Za 300-350 funow to juz spokojnie wygarniesz jakiegos sprzet. Moj Pryszcz kosztowal mnie 460 a Turnery osiagaja naprawde wysokie ceny.

Jakiegos Szpeca, Konia lub inny wynalazek spokojnie trafisz w tej cenie. Moze nawet udaloby sie jakiegos niezajechanego Marina.

Przyczaj sie i szukaj ;)

A-cha... I jeszcze jedno... Z Twoja waga zadnych puszkowych wynalazkow. Bo sie rozleza pod Twoim "wylajtowanym" zadeczkiem :P

Szacunek...

I.

Napisano
Witam, to ja moze rowniez sie zapytam. Chociaz wysoki nie jestem, jednak wrost utrzymuje sie w granicach 185cm zobaczymy jak dlugo;) jednak waga nie najlepsza. Mniejsza z owymi liczbami, zmierzam do tego iz mam w planach kupic jakas ramke na full'u i chcialbym wydac okolo 1500zl

RockMachine :

http://cgi.ebay.de/RockMachine-Blizzard-Mountainbike-Fully-Rahmen-130-mm_W0QQitemZ150374222197QQcmdZViewItemQQptZSport_Radsport_Fahrradteile?hash=item2303008975

Tutaj masz opis pracy tej ramy ":

http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=3134

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

No ladna ta Machina ale ma jedna podstawowa wade. Cene. Przekracza budzet o ponad stoweczke a jeszcze trzebaby jej jakiegos dampera zapodac...

Szacunek...

I.

Napisano

Owszem ten Rockmachine ciekawa rama, jednak brak dampera, a tu kolejny wydatek:/ ale dzieki bardzo za zainteresowanie, moze uda sie wychaczyc jakas uzywke.

• Mod Team
Napisano

jednak brak dampera

Shame on you... Tyle czasu juz siedzisz w Herbatowie a do roweru wywrotke bys chcial wstawic zamiast tlumika :) ?

Nie kombinuj tylko mierz sie z tym FSR-em ktoregos zapodal...

Szacunek...

I.

• 2 miesiące temu...
Napisano

..odświeżam wątek bo nadal jestem bez ramy ;)

Ostatnio chodziła mi po głowie używka Meridy , z tym że nie wiem czy jest jeszcze dostępna. Dziś natomiast natknąłem się na takiego Foxa, którego cena i waga jest co najmniej zadowalająca - da radę z moją masą? Będzie dość sztywna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...