fredzio Napisano 4 Grudnia 2009 Napisano 4 Grudnia 2009 Witam, mam bukłak firmy Deuter, przegryzłem prawdopodobnie silikonowy ustnik i przecieka. Jest to na tyle denerwujące, że odechciało mi się korzystać z bukłaka. Ostatnio próbowałem skleić ten silikon, był spokój ale tylko na chwilę. Dalsze klejenie chyba nie ma sensu. Widziałem kiedyś cały ustnik do kupienia za jakieś 45zł, obecnie nie widzę w ofercie, zresztą nie potrzebuję ustnika a silikon. Najtańszy bukłak z ustnikiem tej firmy to 79zł. Ma ktoś jakiś pomysł na reanimację bukłaka? Może dało by się podpasować silikon z tańszych bukłaków innych firm?
Gromosmok Napisano 4 Grudnia 2009 Napisano 4 Grudnia 2009 Nowy gryzak letni albo zimowy za 41,00. http://www.bike-on.pl/products_category.php?list=true&id_categories=92&id_producer=0&page=4
fredzio Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Napisano 5 Grudnia 2009 Czy gryzak zimowy, w jakiś sposób może być uciążliwy w lecie?
flubi Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 A nie sprobowalbys koncowki Camelbaka "Big Bite™ Valve"? (ja w plecaku Deutera woze worek Camelbak wlasnie ze wzgledu na ten ustnik) Sa dostepne, tanie i nie maja zadnych mechanicznych elementow w srodku co ulatwia utrzymanie czystosci. Do tego ew mozna dodac ergo hydrolock (taka katowa rurka z zaworkiem) Nie wiem tylko jaka jest srednica rurki Deutera . UWAGA fredzio nazwa "gryzak" jest glowna przyczyna przeciekania tych koncowek. Ci ktorzy mowia "ustnik" nie maja problemow
fredzio Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Napisano 5 Grudnia 2009 A nie sprobowalbys koncowki Camelbaka Big Bite Valve Dzięki za ta propozycję, podoba mi się, zwłaszcza cenowo. Jednak jak patrzę na ustnik, to nie jestem przekonany czy będzie pasował, pod mój bukłak. flubinie rozumiem jeszcze, sam Ergo Hydrolock to jest zawór już z ustnikiem, czy trzeba osobno kupić ustnik i zawór? Jak się to łączy? Big Bite wkłada się do wnętrza Ergo Hydrolock?
flubi Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Dzięki za ta propozycję, podoba mi się, zwłaszcza cenowo. Jednak jak patrzę na ustnik, to nie jestem przekonany czy będzie pasował, pod mój bukłak. flubinie rozumiem jeszcze, sam Ergo Hydrolock to jest zawór już z ustnikiem, czy trzeba osobno kupić ustnik i zawór? Jak się to łączy? Big Bite wkłada się do wnętrza Ergo Hydrolock? Zmierz srednice konca rurki od swojego buklaka (srednice wewnetrzna (kanalu rurki) i zewnetrzna (grubosc rurki) to ci powiem czy wejdzie. Ergo hydrolock kupujesz (normalnie) bez ustnika, Jeden koniec wtykasz do wnetrza rurki, NA drugi naciagasz silikonowy ustnik (po srodku masz zaworek odcinajacy). Ja zrezygnowalem z tego hydrolocka bo ustnik dobrze trzyma (no chyba ze go przypadkowo nacisniesz lub wsadzisz pod pasek od plecaka Bardzo polecam oslone z neoprenu z drutem w srodku (tu zobacz) Jesli jej uzywasz to lepiej to dziala bez katowego zaworka.
fredzio Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Napisano 6 Grudnia 2009 Tak mniej więcej, średnica wewnętrzna (kanału rurki) to 8 mm, a zewnętrzna (grubość rurki) to 11 mm.
flubi Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Tak mniej więcej, średnica wewnętrzna (kanału rurki) to 8 mm, a zewnętrzna (grubość rurki) to 11 mm. W Camelbaku tak mniej wiecej jest 7/10 mm, wiec ustnik Big Bite na rurke Deutera wejdzie, ale co do Hydrolocka, to nie wiem czy nie bedzie ciut za luzno.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.