Kymakol Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 Witam, Zbliżają się Święta, a za nimi prezenty,więc pojawił się pomysł na wymarzone i wyczekiwane spdy dla mojej dziewczyny:) Tylko zagwozdka jakie? Sam używam Time Zetów i jestem z nich bardzo zadowolony, ale do dziewczęcego roweru mogą okazać się jednak zbyt duże i ciężkie.Moze inne od Time'a np. Aliumy lub Roc Ataki? Jako że będa to dla niej pierwsze pedały tego typu i związana z tym niepewność, chciałbym żeby miały konkrente podparcie po wypięciu i swobodę "normalnego" pedałowania, dlatego może jakieś połącznie z platformą.Tylko wlasnie, nie zadne wielkie szimanowskie kloce bądź 520, które mają wg mnie za małą powierzchnię,a cos malego, sprytnego, dla niewielkiej stópki jezdzącej:) Czekam na wszelkie propozycje.Dzięki.
rockrider Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 A co powiesz na jakieś Cranki? http://allegro.pl/item835594541_pedaly_crank_brothers_egg_beater_c.html może coś takiego jak maja byc pierwsze
Kymakol Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Napisano 3 Grudnia 2009 No ale gdzie tu podparcie po wypięciu w tych ubijakach?)
marsman Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 TIME na początek to może być straszne bez regulowanej sprężyny może być dla dziewczyny problemem. kiedyś w MR było o pojawieniu się kobiecej wersji pedału i buta tej marki. teraz nie pamiętam już oznaczenia. pedał miał mieć słabszą sprężyne. Cranki wpinają i wypinają się leciutko. jesli zgrają się z butem oferują też bardzo dobre podparcie. u mnie oznacza to stosowanie bloków bez podkładek. porobily się wgnioty w podeszwie ale nie pogłębiają się najtańsze Cranki-model Smarty ma ramke więc tu z podparciem jest bardzo dobrze a na Allegro bywały takie z śliczną, czerwoną sprężyną
bartoszmtb Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 jako pierwsze polecam shimano M540 cranki dopiero pozniej...
Flash3M Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 520, które mają wg mnie za małą powierzchnię Przepraszam, ale jakie pedały poza platformami mają wyraźnie większa powierzchnię?
marsman Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 Przepraszam, ale jakie pedały poza platformami mają wyraźnie większa powierzchnię? TIME!!! w Shimano powierzchnia podparcia to w zasadzie tylko powierzchnia bloku. sam blok w TIME jest większy. dodatkowo pedal ma większą powierzchnie i po bokach jest sporo miejsca dla podeszwy
Kymakol Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Napisano 3 Grudnia 2009 Chodzi mi bardziej, ze po wypięciu noga się zsuwa lub wbija w pedał, bo jest właśnie za mała powierzchnia. Ogólnie szukam w wielkości czegoś pomiędzy zwykłymi spdami a platformą i tak na oko własnie na razie Aliumy wydają mi się idealne.Poza tym jako użytkownik obu to własnie Timy mają fajniejszy luz niz 520.Co myslicie o Roc Atac?
kantele Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 jestem bardzo zadowoloną posiadaczką, od niedawna, pedałów SPD wellgo 823 (big thanx Ecia). chodzą lekko, łatwo i przyjemnie, nie ma najmniejszego problemu z wpięciem, wypięciem, podparciem czy czymkolwiek, używa się ich intuicyjnie i banalnie prosto. są spore, można pedałować nawet nie będąc wpiętym (choć nie jest to komfortowe, ale się da) więc nie ma problemu przy ruszaniu spod świateł, że jak się nie wepniesz to nie pojedziesz można wyregulować siłę wypięcia. ja mam wyregulowane na totalnie lajtowo i nawet jeśli zapomnę o tym że mam nogę przyczepioną to w chwili "paniki" noga wypina się bardzo łatwo. naprawdę polecam! do kompletu mam bardzo wygodne buciki shimano m086 aha, zapomniałam dodać, że to moje pierwsze SPD w życiu, więc to chyba całkiem dobra rekomendacja olej platformy bo nie warto jak Twoja dziewczyna się przyzwyczai do SPD to platforma jej będzie tylko przeszkadzać a jeśli się nie przyzwyczai to bloki jej będą przeszkadzać
Kymakol Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Napisano 3 Grudnia 2009 hmmm...tu trochę koleś po nich pojechał... http://209.85.129.132/search?q=cache:J9uuC3K7N3wJ:80.55.236.82/~nsct/%3Fco%3Dtesty%26test%3Dwpd823%26path%3Dtesty/+wellgo+823+test&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl ...ale dziękuje za kolejny pomysł.Byłem,widziałem Time Roc Atac i też jednak odpadają, bo raczej będą się za mocno wbijać.Co do pomysłu połącznia spda z platformą to w Zetach sobie to bardzo cenię, zwłaszcza kiedy nie zawsze chce jeździć wpięty i po dluższym odcinku mogę zmienić położenie stóp.Ale tu nie o mnie, więc proszę dalej:) a np. te: http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1601
mlodyasg Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 Na początek to chyba najlepiej 540 shimano, regulacja mocy sprężyny i obustronne wpięcie. Nic lepszego czy bardziej skomplikowanego nie trzeba, a poza tym przy lekkiej kobiecej jeździe są praktycznie nieśmiertelne
eloo Napisano 4 Grudnia 2009 Napisano 4 Grudnia 2009 O co dokladniej chodzi ci z wbijaniem w podeszwe po wypieciu?? Wszystkie buty spd ktore mialem okazje ogladac z bliska maja w calosci sztywną podeszwe, wiec nie czuje sie tego wbijania. A jesli mowa o jezdzie w zwyklych butach to sa takie plastikowe nakladki na pedaly ktore rozwiazuja ten problem
pawel1315 Napisano 4 Grudnia 2009 Napisano 4 Grudnia 2009 jestem bardzo zadowoloną posiadaczką, od niedawna, pedałów SPD wellgo 823 (big thanx Ecia). Posiadam takowe na sprzedaż za 70 zł. Nieużywane, posiadają kilka rysek.
flubi Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 A ja namawiam do Cranków i powiem tak: sam zaczynalem od wersji Smarty bo to mialy byc pierwsze spd - ale ta platforemka mnie po prostu przeszkadzala i zrozumialem to gdy zmienilem je na wyzszy model. Jesli jedziesz bez butow z blokami to i tak MALA platforma to DUZA niewygoda. Natomiast w butach "spd" taka platforemka troche utrudnia wpinanie - ona chyba raczej ma dzialac kojaco na psychike poczatkujacego nabywcy. Pamietaj brachu: ladna dziewczyna musi miec ladne pedaly - jak ma niebieskie oczy to kup jej Cranki SL - a jak ma...czerwone to wersja Ti Dla brunetki wyjdzie najtaniej.
accentinferno Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 ja mam 540 i myśle że są zadobre na początek Ja bym brał albo 520 albo 505:) oczywiście jezeli masz kase mozesz kupic 540:)
bartoszmtb Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 albo te http://www.7anna.com.pl/oferta.php?producent=4&kategoria=2#produkty crank brothers candy c
Sol Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Również polecam Cranki na początek. Mają duży wybór modeli z platformami, które bywają na początku naprawdę pomocne. Możesz wybierać między Smarty, Candy, Acid i Mallet - w różnych kolorach i konfiguracjach. Nie polecałbym tylko modeli podstawowych czyli Smarty i Candy C, bo nie imponują trwałością. Przy Crankach ważny jest też luz roboczy, przez co mniej obciążają kolana, oraz łatwość wypięcia (kolejna ważna cecha dla początkującego).
flubi Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 ...Przy Crankach ważny jest też luz roboczy, przez co mniej obciążają kolana, oraz łatwość wypięcia (kolejna ważna cecha dla początkującego). No i wybor kata wypiecia zalezny od tego jak przykrecisz bloki (prawy-lewy).
krzysiekmz Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Cranki. Tanie, latwe wpiecie i luz 15 lub 20st. Pozdrawiam.
fotobiker Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Tanie raczej nie są,bo za podstawowy model musisz zapłacić prawie tyle co za xtr Ja posiadam candy c i po ok.2500 tyś km nie mogę narzekać,na początku miałem troche problem z wpięciem się ale teraz jest już ok,a poza tym tak jak wcześniej napisaliście duży luz-zdrowszy dla kolan i jeszcze nie zapychają sie w błocie Ale podobne mają słabsze łożyska niż np.u shimano i są mniej trwałe(mojemu znajomemu ostatnio pękła sprężyna ;/)
Kymakol Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Napisano 9 Grudnia 2009 Dzięki za wszystkie opinie i podpowiedzi, ale wybór chyba ostatecznie padnie na Time Alium. Po pierwsze moje zaufanie do tej sprawdzonej marki i wypróbowanych osobiście pedałów, następnie niezbyt wygórowana cena (nie żebym oszczędzał na dziewczynie,ale np. 400 zeta za pedały to dla mnie trochę drogawo), no i ostatecznie największa z dopuszczalnych oraz branych pod uwagę platform. Boli trochę ich waga, ale z tego co poczytałem odwdzięcząją się bezproblemowym użytkowaniem na długie lata i ludzie do nich ciągle wracają, mimo wielu nowości na rynku.Na zakup mam jeszcze czas, więc jak padnie rzutem na taśme nowa propozycja to czekam dalej i nie zamykam okienka:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.