foly Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Nie po 40 nie po 50ciu ... Zawsze to samo. Bol po 60ciu km. Czy to zmeczenie czy przemarzniecie czy co do cholery :/ Bol przy nacisku. np przy wchodzeniu po schodach. Ktos ma jakies pomysly ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Jak obecnie jeździsz to co masz na kolanach. Może są za mało ocieplane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Byc może przyczyną mogą byc też źle ustawione progi w butach. Jeździłeś tak przez dłuższy czas a teraz są skutki - oczywiście nie mówię że tak było, tylko pomagam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoszmtb Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 to jest wina siodelka obniz je i bedzie dobrze;) i ustaw je przod, tyl gdy wejdziesz na rower i usiondziesz na siodelko to od kolana rozwin ku dolowi sznurek najlepiej z obciazeniem na dole i wtedy musi byc sznurek rowno a czubkami buta... pozdrawiam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Siodeło za nisko też może powodować ból. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 @duzepiwo jaki bol mowisz przy niskim ? jest jakies miejsce ktore to potwierdzi ze jest za nisko ? bosh kiedy ja wreszcze ustale to siodlo ... kiedy mi sie wydaje ze juz jest super do 50 km to nagle robie 60 i lipa @rockrider a progi za blisko korby ? czy za blisko palcow czy jaki pomysl ? @creative1989 mam ocieplane spodnie crane ale i tak czulem wczoraj ze marzna troche... kto jezdzil 02 grudnia to wie o czym mowie ok 22godziny. Tylek to myslalem ze mi peknie na tym siodle tak jakos zmarzł dzisiaj chodze normalnie i po calonocnym smarowaniu mascia rozgrzewajaca jest duzo lepiej. ale... jak tu gdzies wyjechac dalej skoro nie wiadomo czy wroce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Mnie boli od jakiegoś roku lewe kolano. Czasami jest lepiej, czasami gorzej ale nigdy nie jest idealnie. Próbowałem różnych ustawień i zawsze qpa:( Byłem u lekarza, a właściwie u dwóch i stwierdzono wrodzone zwyrodnienie zwane potocznie "wypadaniem rzepki na zewnątrz. Zalecili ćwiczenia, glukozaminę i niestety nic to nie pomaga. Mówili, że jak mi to mocno będzie przeszkadzać to mam się zdecydować na operację (artroskopia czy coś w tym guście). na razie się nie zdecydowałem bo przy normalnym funkcjonowaniu (brak dużych przeciążeń itd) nic mnie nie boli. Rowerkiem tylko lajtowo, bez szaleństw ale pewnie w sumie kiedyś się zdecyduję. Jak Cię kolanka bolą to najlepiej do dobrego ortopedy, bo potem może być za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Dokładnie udaj się od razu do lekarza,ale do dobrego.Czasem warto zapłacić niż iść do sieroty a niestety takich u nas od liku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Pewnie już gdzieś się pojawiało, ale najwyżej się powtórzę. Artykuł o bólu kolana, po angielsku Artykuł o bólu kolana, po polsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 @rockrider a progi za blisko korby ? czy za blisko palcow czy jaki pomysl ? To też, ale głównie chodzi mi o co innego. Próg zazwyczaj w lini wzdłuż podeszwy(nie wiem jak inaczej to ując) no i byc może ten próg jakoś Ci się przekręcił i to może powodowac ten ból - jeśli nie wiesz jak ustawic to podskocz do najbliższego sklepu rowerowego i udzielą Ci rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 To też, ale głównie chodzi mi o co innego. Próg zazwyczaj w lini wzdłuż podeszwy(nie wiem jak inaczej to ując) no i byc może ten próg jakoś Ci się przekręcił i to może powodowac ten ból - jeśli nie wiesz jak ustawic to podskocz do najbliższego sklepu rowerowego i udzielą Ci rady Kumpel mi mowil ze najlepiej do srodka korby skierowac troche. Mysle ze mowisz o samej stopie w bloku czyli palce skierowane albo na zewnatrz albo do wewnatrz. Jezdzilem dlugo na polozeniu neutralnym wiec skoryguje je do srodka w tej lewej bo prawa nie boli. Zobaczymy. Ale skutecznie mnie zniechecilo do jazdy na kilka dni.... moja rama jest troche za duza. afix krossa ma przedzial I II III wybralem wiec II tak zeby miec na 176 cm rame ok 19cali. Jak sie okazuje ma to duze znaczenie i nie wiem co teraz zrobic. mostek skrocilem do 60cm http://photos02.allegroimg.pl/photos/oryginal/796/67/58/796675889 zeby tak nie lezec na kierownicy bo cierpialy rece. W ten sposob chce zredukowac roznice w ramie. O tym ze jest jest za duza swiadczy fakt ze siedzac na siodle dostaje pietami do pedala (pedaluje swobodnie do tylu pietami) ale juz nie dostaje do ziemi siedzac na siodle. Slyszalem ze powinno sie miec noge lekko na palcach i dupe na siodle. U mnie to jest nie mozliwe. byc moze stad sa bole bo jest jakos za bardzo obciazone to kolano. fck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GABOR Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Nie po 40 nie po 50ciu ... Zawsze to samo. Bol po 60ciu km. Czy to zmeczenie czy przemarzniecie czy co do cholery :/ Bol przy nacisku. np przy wchodzeniu po schodach. Ktos ma jakies pomysly ? Wyglada na to ze jest to problem z ustawieniem pozycji stopy i blokow(wiekszosc chlopakow ma racje) Poza tym musisz sprawdzic dlugosc prawej i lewej nogi ,w wypadku roznicy podkladki zalatwia problem!!! Osobiscie uzywam 3mm podkladki w prawej nodze (niby niewiele ale roznica cholerna) Nastepnie musisz zwrocic uwage ma polozenie miednicy i bioder ,czasami poprzez nieprawidlowe ustawienie pozycji biodra maja tendencje do "kompensacji" co powoduje skrecenie miednicy i wysuniecie prawego lub lewego biodra do przodu Mozesz to sprawdzic stojac na podlodze w samych slipkach:) stopy rowno razem ,stan w rozluznionej pozycji i sam zobaczysz. Nastepnym powodem moze byc siodelko,zdaza sie , ze prawa lub lewa strona siodla jest opadajaca,szczegolnie jesli posiadasz siodelko z wycieciem na srodku. Jesli wybierzesz sie do lekaza nie marnuj pieniedzy na nieudacznikow. Tak naprawdę musisz znalezc kogos kto zna sie na medycynie i kolarstwie . Jak sam wiesz "nasz" sport jest tak specyficzny ze normalny doktorzyna to tylko moze pogorszyc sytuacje .Jak wiesz lekaze nie latwo przyznaja sie do niewiedzy i bledow ,wiec uwazaj. W chwili obecnej mieszkam w usa i nie mam pojecia czy mozesz znalezc profesjonalny serwis ustawiajacy pozycje na rowerze ,byl by to pierwszy krok ,warty zainwestowania paru zlotych. Jesli nic nie znajdziesz bede mogl pomoc ale dopiero w maju:( (moj termin powrotu do kraju) . Bede ci w stanie ustawic pozycje w systemie Dynamic Fit przeprowadzonym na computrainer , Powodzenia w poszukiwaniach Jakub Pieniazek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 A czy jak biegniesz z 15 km to nic potem nie boli w tym kolanie? A jak kucniesz i w kucki probujesz isc do przodu to nic w tym kolanie nie boli? A jakie masz pedaly (polecam cos w stylu Crank Brothers bo maja wiekszy zakres ruchu stopy w bloku). Jesli na pierwsze dwa pytania odpowiesz nie lub jesli nie jezdzisz wyczynowo, to nie muszisz isc do ortopedy, tylko lykaj duzo glukozaminy(nielicznym pomaga) i powalcz na wszelkie wspomniane wczesniej sposoby z pozycja na rowerze. Jesli nie mozesz "chodzic w kucki" bo kolano boli, to rob rezonans kolana czyli: marsz do ortopedy! ALE jesli to bole z przeciazenia (co dosc prawdopodobne u ludzi tak starych jak ty i jezdzacych tak duzo) to nie forsuj kolana kolejnymi probami do czasu az bol nie minie. Jesli ortopeda zaleci artroskopie, to tak jak Przeor, dobrze sie zastanow, czy naprawde musisz jezdzic na raz wiecej niz 59,9 km. - to nie zart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbay Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Poza tym musisz sprawdzic dlugosc prawej i lewej nogi ,w wypadku roznicy podkladki zalatwia problem!!! Osobiscie uzywam 3mm podkladki w prawej nodze (niby niewiele ale roznica cholerna) O jakie podkładki chodzi? I gdzie je można kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GABOR Napisano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Podkladki pomiedzy blokiem i butem! specialized robi caly zestaw (szosa)nawet z roznymi katami pochylenia. Do progow mtb tak naprawdę nie szukalem,ale da sie samemu zrobic bez problemu. Ja swoje do progow LOOK wycinalem z twardej butelki po plynie do mycia naczyn, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Wyglada na to ze jest to problem z ustawieniem pozycji stopy i blokow(wiekszosc chlopakow ma racje) Poza tym musisz sprawdzic dlugosc prawej i lewej nogi ,w wypadku roznicy podkladki zalatwia problem!!! Jest to mozliwe zeby nagle po 33 latach okazalo sie ze mam noge jedna krotsza ? @flubi moge chodzic w kucki nie boli nic. Ale minelo 7 dni od czasu kiedy mnie rozbolalo wiec teraz chyba to nie jest miarodajne. co do biegania... taki dystans to przebieglem ostatnio jak pamietam w liceum buahaha mam serio taki dystans przebiec i sprawdzic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GABOR Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 W sumie jest to mozliwe W moim przypadku po pietnastu latach treningu wyszlo ze jest 3mm roznicy .Biodra to kompensowaly .problem wyszedl gdy moj trening objetosciowo zwiekszyl sie do poziomu 20h na tydzien,no i sie postarzalem przy okazji. Nie mowie ze masz krotsza prawa czy lewa noge ale warto sprawdzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 @flubi moge chodzic w kucki nie boli nic. Ale minelo 7 dni od czasu kiedy mnie rozbolalo wiec teraz chyba to nie jest miarodajne. co do biegania... taki dystans to przebieglem ostatnio jak pamietam w liceum buahaha mam serio taki dystans przebiec i sprawdzic ? Chodzisz w kucki, wiec to nie lakotka, a w kazdym razie nawet jesli lakotka uszkodzona, to lekko (nie do operacji) to taki "polowy" test. - oczywiscie upraszczam sprawe celowo. To ze minal tydzien i nie boli moze swiadczyc o szeroko rozumianym przeciazeniu/mikrourazie. Jesli mozesz to, jak juz NIC nie bedzie bolalo, przejedz sie te >60km na rowerze kumpla z crank brosami (nawet najtanszymi) lub innymi pedalami (typu look, Time)a wlasciwie to nawet ze zwyklymi platformami, aby miec wiekszy luz (chodzi o skrety piet na boki). Jak nie zaboli to kup sobie takie pedaly i sprawa zalatwiona. A co do biegania - jesli jezdzisz (dziarskim tempem) ponad 60 km to 15 powinienes dac rade przebiec (truchtem wystarczy). Poprawdzie to i z 5 km wystarczy. Bieganie o wiele bardziej obciaza kolana niz amatorskie, nawet intensywne, pedalowanie wiec jesli taki bieg kolano znosi dobrze, to faktycznie mozesz miec problem z postawa na rowerze. Ale nie przeceniaj "3-mimimetrowej" roznicy dlugosci nog itp. (Wieksza roznice bys pewnie zauwazyl ) Ja mam na mysli "grube" bledy w ustawieniach siodla, dlugosci korby, ew blokow (niepokoi mnie ta za duza rama...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foly Napisano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Jesli mozesz to, jak juz NIC nie bedzie bolalo, przejedz sie te >60km na rowerze kumpla z crank brosami (nawet najtanszymi) lub innymi pedalami (typu look, Time)a wlasciwie to nawet ze zwyklymi platformami, aby miec wiekszy luz (chodzi o skrety piet na boki). Jak nie zaboli to kup sobie takie pedaly i sprawa zalatwiona. Mialem na platformach taki sam ból... SPD mam od pazdziernika. Zaczynam sie zastanawiac wlasnie albo nad tymi podkladkami... albo nad tym ze to wina wiekszej ramy i zlego ustawienia siodla w pozycji przod-tyl ... no bo chyba to tylko pozostalo. Dziekuje za rady bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kros Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Nie po 40 nie po 50ciu ... Zawsze to samo. Bol po 60ciu km. Czy to zmeczenie czy przemarzniecie czy co do cholery :/ Bol przy nacisku. np przy wchodzeniu po schodach. Ktos ma jakies pomysly ? Ja mam to samo tyle że po ok 20 km. Po dłuższym intesywnym marszu też zaczynam czuć kolano. Może to przypadek ale jakiś czas zanim zaczeło boleć zmieniłem buty na na inne. Wcześniej jeździłem w butach z miekka podeszwa a kupiłem z twarda bardzo sztywną. Jak byłem u lekarza to powiedział - to jeździj pan 18 km.. po czym dostałem skierowanie na rtg - za 4 miechy. Na wizytę w szpitalu czekalem 6 h u lekarza 3 minuty. Jaja sobie robią. Zna ktoś dobrą przychodnię w okolicach Katowic? Na razie zrobiłem 6 miesięcy przerwy od roweru pora jednak szykować się na nowy sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GABOR Napisano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 O jakie podkładki chodzi? I gdzie je można kupić? Znalazlem tez do spd na stronie www.bikefit.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.