Tomek68 Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 witam wszystkich:) jestem przed zakupem roweru mtb i w związku z tym proszę o opinie, wyniki testów, jednym słowem o porównanie dwóch wybranych przeze mnie modeli: 1. cannondale f4z 2. centurion backfire 800 albo ultimate xt. czekałem aż będzie po sezonie, ceny spadną do akceptowalnego poziomu i znalazłem obydwa rowery przecenione o ponad 30% pozdrawiam
Rulez Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 Najpierw radzę się na nich przejechać, Cannondale ma długie ramy, Centurion raczej typowe - będą się zupełnie inaczej prowadziły. Samo porównanie osprzętu niewiele da. Tu jest test Cannondale F4 (co prawda różnią się amorami, ale jakiś poglad można sobie wyrobić): http://news.bikeworld.pl/rower/artykul/5217/Cannondale.F4./
Tomek68 Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Napisano 6 Grudnia 2009 dzięki Rulez za odpowiedź jestem po wizycie w sklepie, w którym miałem okazję zobaczyć, porównać na zywo i, co najważniejsze, przymierzyć się i pojeździć na obydwu wymienionych w tytule rowerów. mając tą wiedzę nie rozpocząłbym raz jeszcze takiego wątku:) ale do rzeczy: cannondale to perfekcyjnie wykonana rama. dzieło sztuki! reszta jest mniej lub bardziej pasująca do zestawu ale wszystko z czasem można wymienić. nie kupuje się jednak gotowego roweru żeby od razu inwestować w osprzęt. no dobra, pedały i korba mogłaby być lepsza. zwłaszcza pedały. bardzo odpowiada mi pozycja na cannonie, sprzyja sportowej jeździe. geometria cannona jest bez zarzutu, brakowało alejki w sklepie żeby poczuć wiatr ale dreszczyk przeszedł po plerach:) jednak rama xl jest ciut za mała, a znaleźć ramę jumbo to tak jakby spotkać białego kruka. minusem jest też wysoka cena. centurion. napiszę tak: na backfire`ach siedzi się jak u cioci na imieninach. wygodnie, może nazbyt wygodnie. rower służy do rekreacyjnej jazdy, moim zdaniem. zgrabnie złożony rower dla kogoś kto szuka komfortu. dlatego zamykam ten wątek. i będę szukał swojego mtb dalej pewnie wśród wielkiej trójki scott, trek, giant. co Ty na to Rulez gdybym zapytał o Twój typ solidnego mtb w granicach 4000 - 5000zł. pozdrawiam
Rulez Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 Nie da się odpowiedzieć na to pytanie Za taką kwotę rower musi być naprawde świadomie wybrany wg. określonych założeń - typowy ścigant, jazda mieszana itp. Moje preferencje to raczej Trek i Giant. Co do Centuriona - na tej ramie można złozyć praewdziwie sportowy rower - rama ma bardziej sportową geometrię niż Merida od której kupują ramy, poprostu jeździłeś na rowerze poskładanym rekreacyjnie, ale to mozna zmienić.
Tomek68 Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Napisano 6 Grudnia 2009 znalazłem na allegro trek 8000: http://allegro.pl/item842848541.html zastanawiam się nad rozmiarem: czy 19,5`` będzie ok, mój wzrost 184cm??
Rulez Napisano 6 Grudnia 2009 Napisano 6 Grudnia 2009 zastanawiam się nad rozmiarem: czy 19,5`` będzie ok, mój wzrost 184cm?? Niestety obawiam się, że będzie nieco mułowaty, nie bez powodu Trek wprowadził rozm. 18.5, i ten był by akurat(ale oczywiście polecam się przejechać i sprawdzić).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.