Skocz do zawartości

[Koła]Mavic Crossride

Kamil515

Rekomendowane odpowiedzi

Kamil zdaje mi sie ze to kolka pod V'ki sa :D jakos nie widze miejsca na tarcze :D EQ21 sie gna po jezdzie po korzeniach przez jedna komore a revo do tarcz... czytalem ze przy ostrym hamowaniu potrafia sie urwac, wiec nie polecam ;) moze jakies Boplighty ?

A ja czytałem że jakaś tam babcia ma wąsy... Bez przesady z Revo. Dobrze zaplecione na nich koło wytrzyma sporo więcej niż XC/maraton. Zwłaszcza pod użytkownikiem ważącym 62kg. Jedynie co to można z tyłu od strony napędu zastosować Compy.

A ja czytałem że jakaś tam babcia ma wąsy... Bez przesady z Revo. Dobrze zaplecione na nich koło wytrzyma sporo więcej niż XC/maraton. Zwłaszcza pod użytkownikiem ważącym 62kg. Jedynie co to można z tyłu od strony napędu zastosować Compy.

Jeździłem na kilku kółkach z Revo i miło nie wspominam. Do 70 kg ok, ale nie powyżej i broń boże z tarczami ;)

A ja mam Crossride'y i wbrew opinii panującej na forum, moje koła są odpowiednio sztywne i super się jeździ na nich! Oczywiście, że ponad 1950g to nie jest szczyt lekkości, ale za to są tanie i na maszynkach. Ważę 73kg i tak jak bogus92 uważam, że są fajną propozycją dla jeżdżących w XC. Polecam z całego serca!

• Mod Team

Widzę, że wielu osobom nie chce się zaglądać do szukajki to ich wyręczę, bo nie chce mi się pisać tego samego po raz enty.

http://www.forumrowerowe.org/topic/10401-koa-mavic-crossride-warto/

http://www.forumrowerowe.org/topic/37538-koa-mavic-crossride-07/

Proszę.

Jeśli po przeczytaniu tych dwóch tematów pojawią się jeszcze jakieś wątpliwości to zapraszam do dalszej dyskusji.

Też jeżdżę na Crossride'ach UB Disc 09' Masa przód 906g, tył 960g, zaciski odpowiednio 74 i 75(polecam wymianę na A2Z za 100zł-zbicie masy). Też mam o nich bardzo dobrą opinię, to co napisane było na pierwszej stronie, że się rozlatują to jakiś ewenement, bo to pierwsza potwierdzona negatywna opinia z jaką się o nich spotykam. Gorąco polecam, w XT się nie baw.

Witam,

czy dobrym pomysłem jest kupienie kół Mavic Crossride z 24 szprychami przy wadze 85-90kg?

Czy w ogóle te koła to dobry pomysł jeśli chodzi o taki ciężar?

Chce kupić komplet (pod tarcze) najlepiej nie przekraczając 650zł. Wolałbym aby były nowe.

Czy ew. możecie coś doradzić?

Z góry dziękuje za informację.

Mavic jako maksymalne dopuszczalne obciązenie dla tych kół podaje 100 kg. Jeśli ważysz 85-90, a rower 13 to jesteś na granicy lub ją przekraczasz. Dużo zależy od użytkowania, jeśli jazda po asfaltach, to byłbym spokojny (choć w Polsce są straszliwe dziury), w prawdziwy teren natomiast ryzykowne.

W sezonie ważę +81kg + 12kg rower i moje Crossride przeżyły w tym roku 16 maratonów MIO i jedynie jak przywaliłem tylnym to musiałem je podcentrować. Planuje przejechać na nich kolejny sezon.

Mówisz o 24 czy 32 szprychach??

• 3 tygodnie później...

Kupiłem takie mavicki wersja z adapterami CL na tarcze 6 złoże dopiero po zimie.

Jeździ już ktoś na tych CRkach, lepiej z takim adapterem czy bezpośrednio tarcza CL?

tak dla wagi- z adapterem + tarcza 6śr 80gr jest o 17gr lżej niż z tarczą XTR(z nakrętką mavica)

ale widzisz, 99% obręczy na rynku max 75-100 kg

ja mam alexrims na 36 szpych dm18 i dt swiss 2 champion i od dwóch lat nie potrzeba centrować. zero bić.

ale w sumie fakt lepiej nie ryzykować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...