Skocz do zawartości

[Koła]Mavic Crossride

Kamil515

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie posiadam: piasta shimano m525, obręcz wmx ( oryginalna z kellysa ), szprychy nie mam pojęcia jakie :verymad:.  Mam zamiar zmienić koła na Mavic Crossride. Stąd moje pytanie. Czy to dobry pomysł? Znajde w tej cenie coś lepszego? Mój rower waży 11,45kg, więc nie ukrywam, że zależy mi na wadze. Chciałbym jednak, aby koła nie rozleciały się po 1000km. Pozdrawiam :)

Kupując Crossridy, przesiądziesz się z mega klocków na klocki. Tym bardziej, że różnicę w wadze na kołach odczujesz najbardziej, proponuję XT + EQ21 + Revo + alu nyple. Komplet powinien wyjść w okolicach 1630g, cena ok. 700zł. Nie warto bawić się w półśrodki, lepiej poczekać i kupić coś porządnego.

eq 21? Nie lepiej np mavic 317? są odrobinę cięższe, ale pewne, 3komory. Ja planuję złożyć nowe koła, equalizery również rozważałem, ale zobaczyłem je w przekroju i no cóż, degustacja<_<

Szprychy revo? Drogi wydatek. Ja planuję po prostu champion. W crossride płaskie szprychy, super, ale drogo przez to m.in wychodzi.

Nie wiem, czy warto oszczędzać tak na piastach, a jeśli już, to XT mają identyczną budowę, jak alivio;) Od piast będą zależały opory toczenia i w dużej mierze trwałość koła, więc zamiast ładować kosmiczne cieniowane szprychy, zastanowiłbym się nad jakimiś dobrymi piastami. Ja mam okazję dorwać tanio maszynowe, więc to mało obiektywne porównanie, ale moje kółka będą za ok 600zł ważyły w coś ok. 1650g komplet. No ale to zasługa piast na które mam zniżkę, musisz coś poszukać. Obręczy(na Vki) i szprych używanych bym nie kupił, ale może warto kupić używane, dobre piasty?

XT + EQ21 + Revo

Revo to beznadziejny wybór pod tarcze. Piasta ok, jak za tą cene. Nie musisz zmieniać tarcz :) EQ21 sprawdzą się tylko wtedy jeżeli jesteś lekki, bo inaczej to zbyt sztywne nie jest. Napisz swoją wagę będzie łatwiej :D

Piasty mi wychodzą 415g komplet.

szprychy champion, nie liczyłem jeszcze długości, no ale tak orientacyjnie 450g/kpl z nyplami?

Obręcze 440gx2 tj. 880g

to wychodzi orientacyjnie 1745g, trochę się wcześniej rypnąłem we wstępnych obliczeniach:wacko:

Co powiecie o tym kole? http://allegro.pl/it...t_dt_x_450.html   Przednie w sumie może troszkę poczekać ;). W związku z tym cena też minimalnie się kurczy ( 400zł max )

Kamil zdaje mi sie ze to kolka pod V'ki sa ;) jakos nie widze miejsca na tarcze :P EQ21 sie gna po jezdzie po korzeniach przez jedna komore a revo do tarcz... czytalem ze przy ostrym hamowaniu potrafia sie urwac, wiec nie polecam :mellow: moze jakies Boplighty ?

A ja mam dobre zdanie o Crossride, śmigam na roczniku 2008, ważę ponad 80kg i w tym sezonie zaliczyły 16 zawodów. W Istebnej przywaliłem tyłem mocno w korzeń, kapeć, obręcz oberwała, ale bocznie. Po wycentrowaniu nie ma śladu po zdarzeniu. Generalnie dla cięższych zawodników bardzo dobre koła za nieduże pieniądze.

• Mod Team

Ja również mam dobre zdanie o Crossride.

Moje mają już dwa i pół sezonu za sobą i mają sie bardzo dobrze.

Ani razu nie były centrowane (nie licząc stłuczki), ale tego nie mogły przeżyć nienaruszone.

Od siebie polecam, przy wadze 78 kg i jeździe XC są fajna propozycją.

I są sztywne w przeciwieństwie do informacji w sieci.

Kamil zdaje mi sie ze to kolka pod V'ki sa :) jakos nie widze miejsca na tarcze :P EQ21 sie gna po jezdzie po korzeniach przez jedna komore a revo do tarcz... czytalem ze przy ostrym hamowaniu potrafia sie urwac, wiec nie polecam :) moze jakies Boplighty ?

Piasta jest na CL :P

Piasty mi wychodzą 415g komplet.

szprychy champion, nie liczyłem jeszcze długości, no ale tak orientacyjnie 450g/kpl z nyplami?

Obręcze 440gx2 tj. 880g

Nyple zależy czy chcesz mosiężne (1g/szt) czy alu (0.3g/szt), w każdym bądź razie Championy ważą jakieś 445g/kpl bez nypli. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...