Kamil515 Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam, Obecnie posiadam: piasta shimano m525, obręcz wmx ( oryginalna z kellysa ), szprychy nie mam pojęcia jakie . Mam zamiar zmienić koła na Mavic Crossride. Stąd moje pytanie. Czy to dobry pomysł? Znajde w tej cenie coś lepszego? Mój rower waży 11,45kg, więc nie ukrywam, że zależy mi na wadze. Chciałbym jednak, aby koła nie rozleciały się po 1000km. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ile ważysz? W jakim terenie jeździsz? Startujesz w maratonach? Jaką kwotą dysponujesz? To podstawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Crossridy się nie rozsypią chłopie Są to dobre koła: piasty na maszynach, płaskie szprychy - dzięki którym sztywnośc nie jest najgorsza. Powiem Ci że sam się przymierzam do ich kupna Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 tylko ta waga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Waże 62kg. Startuje w XC i maratonach , ale w nadchodzącym sezonie będe miał 2 etapy w Bielsku-białej i Dusznikach Zdrój. Jeżeli chodzi o cenę to wolałbym nie przekraczać ceny Mavic'ów, czyli 600zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Jesli zalezy ci na wadze to nie jest to dobry pomysł, ale do 600 zł lepszych kół raczej nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Jesli zalezy ci na wadze to nie jest to dobry pomysł, ale do 600 zł lepszych kół raczej nie znajdziesz. No widzisz bierz bierz Co do wagi to na Crossridach pewnie zyskasz parę gramów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Waga prawie 2000 gram bez zacisków nie jest zbyt kolorowa. Ja bym zrobił inaczej. Dołożyłbym 200 zł i postawił na używane koła. W tej cenie z używek powinieneś dostać coś na poziomie 1650 gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ja przeciwnie, wolałbym nowe Ile ważą te koła co masz aktualnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Kupując Crossridy, przesiądziesz się z mega klocków na klocki. Tym bardziej, że różnicę w wadze na kołach odczujesz najbardziej, proponuję XT + EQ21 + Revo + alu nyple. Komplet powinien wyjść w okolicach 1630g, cena ok. 700zł. Nie warto bawić się w półśrodki, lepiej poczekać i kupić coś porządnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 eq 21? Nie lepiej np mavic 317? są odrobinę cięższe, ale pewne, 3komory. Ja planuję złożyć nowe koła, equalizery również rozważałem, ale zobaczyłem je w przekroju i no cóż, degustacja<_< Szprychy revo? Drogi wydatek. Ja planuję po prostu champion. W crossride płaskie szprychy, super, ale drogo przez to m.in wychodzi. Nie wiem, czy warto oszczędzać tak na piastach, a jeśli już, to XT mają identyczną budowę, jak alivio;) Od piast będą zależały opory toczenia i w dużej mierze trwałość koła, więc zamiast ładować kosmiczne cieniowane szprychy, zastanowiłbym się nad jakimiś dobrymi piastami. Ja mam okazję dorwać tanio maszynowe, więc to mało obiektywne porównanie, ale moje kółka będą za ok 600zł ważyły w coś ok. 1650g komplet. No ale to zasługa piast na które mam zniżkę, musisz coś poszukać. Obręczy(na Vki) i szprych używanych bym nie kupił, ale może warto kupić używane, dobre piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 XT + EQ21 + Revo Revo to beznadziejny wybór pod tarcze. Piasta ok, jak za tą cene. Nie musisz zmieniać tarcz EQ21 sprawdzą się tylko wtedy jeżeli jesteś lekki, bo inaczej to zbyt sztywne nie jest. Napisz swoją wagę będzie łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Waże 62kg... Wikarp, przy XM317 i Championach chcesz osiągać 1650g? Piasty wychodzą 320g/kpl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Nie mam pojęcia ile ważą moje koła, gdyż nie posiadam wagi Znalazłem tylko to http://www.rowerowaw...&kat=36&art=958 ale nie wiem czy jest to jest przednie koło czy poprostu tylne(odwrócone i nie widać bębenka). Nie napisałem tego wcześniej, ale kółka mają być pod tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Koło na zdjęciu to na 95% koło przednie . A może Fulcrum RM5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Co powiecie o tym kole? http://allegro.pl/it...t_dt_x_450.html Przednie w sumie może troszkę poczekać . W związku z tym cena też minimalnie się kurczy ( 400zł max ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Piasty wychodzą 320g/kpl... XT CL ? W aukcjach jest podawane jest 636g To wychodzi 320g/szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Czytanie ze zrozumieniem się kłania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Piasty mi wychodzą 415g komplet. szprychy champion, nie liczyłem jeszcze długości, no ale tak orientacyjnie 450g/kpl z nyplami? Obręcze 440gx2 tj. 880g to wychodzi orientacyjnie 1745g, trochę się wcześniej rypnąłem we wstępnych obliczeniach:wacko: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 O co chodzi z tymi piastami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adish Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Co powiecie o tym kole? http://allegro.pl/it...t_dt_x_450.html Przednie w sumie może troszkę poczekać . W związku z tym cena też minimalnie się kurczy ( 400zł max ) Kamil zdaje mi sie ze to kolka pod V'ki sa jakos nie widze miejsca na tarcze EQ21 sie gna po jezdzie po korzeniach przez jedna komore a revo do tarcz... czytalem ze przy ostrym hamowaniu potrafia sie urwac, wiec nie polecam moze jakies Boplighty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 A ja mam dobre zdanie o Crossride, śmigam na roczniku 2008, ważę ponad 80kg i w tym sezonie zaliczyły 16 zawodów. W Istebnej przywaliłem tyłem mocno w korzeń, kapeć, obręcz oberwała, ale bocznie. Po wycentrowaniu nie ma śladu po zdarzeniu. Generalnie dla cięższych zawodników bardzo dobre koła za nieduże pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Ja również mam dobre zdanie o Crossride. Moje mają już dwa i pół sezonu za sobą i mają sie bardzo dobrze. Ani razu nie były centrowane (nie licząc stłuczki), ale tego nie mogły przeżyć nienaruszone. Od siebie polecam, przy wadze 78 kg i jeździe XC są fajna propozycją. I są sztywne w przeciwieństwie do informacji w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilicz Napisano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Kamil zdaje mi sie ze to kolka pod V'ki sa jakos nie widze miejsca na tarcze EQ21 sie gna po jezdzie po korzeniach przez jedna komore a revo do tarcz... czytalem ze przy ostrym hamowaniu potrafia sie urwac, wiec nie polecam moze jakies Boplighty ? Piasta jest na CL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Piasty mi wychodzą 415g komplet.szprychy champion, nie liczyłem jeszcze długości, no ale tak orientacyjnie 450g/kpl z nyplami? Obręcze 440gx2 tj. 880g Nyple zależy czy chcesz mosiężne (1g/szt) czy alu (0.3g/szt), w każdym bądź razie Championy ważą jakieś 445g/kpl bez nypli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.