Skocz do zawartości

[korba] slx czy aerozine?

accentinferno

korba  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Shi8mano slx czy aerozine?

• shimano slx 325z? 890 gram
      28
    • aerozine 399z? 810gram
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kupić na przyszły sezon korbę shimano slx http://www.allegro.pl/item832260593_korby_slx_lx_fc_m660_korba_wklad_bikestacja.html#gallery lecz na allegro znalazłem takie coś http://www.allegro.pl/item834098051_korba_jak_xtr_xt_aerozine_titanium_waga_802g.html#gallery ta druga korba jest co prawda droższa o 70 zeta, ale jest prawie 100 gramów lżejsza i niewiele osób jeździ na czymś takim więc jest oryginalna. Wiecie coś o tej korbie?? Co byście wybrali na moim miejscu. Ewentualnie jakieś inne propozycje do 400zł i wadze do 900gram.

Obie te korby róznią się tym, że ten Lepszy model aerozine ma oś z Alu, a ten gorszy, który chcesz kupić ma tą oś stalową, więc powinien być lepszy od korby Toba :D I na twoim miejscu wybrałbym Aerozine niż SLX-a :)

SLX - 900g

Aerozine titanium - 810g około :P

jak kupiłem slx-a i potem zobaczyłem Aerozine to plułem sobie w brodę :P

Ta, tylko, że Shimano jest w miarę sprawdzone, blaty wytrzymają kilka tyś, suport o ile dobrze go zamontujesz też szybko nie padnie no i sztywność...

Aerozine to jak dla mnie ładnie wyglądający wynalazek, co z tego, że waży 810g jak po 5tyś będziesz zmuszony na wymianę zębatek bo tanie alu więcej nie wytrzyma. Konstrukcja jest łudząco podobna do Truvativa co mnie zupełnie nie przekonuje, w dodatku po cholerę komu zmiana "długości" korby? Korba może i tania oraz lekka ale tu bym nie eksperymentował (tym bardziej, że na wadze masz z czego zejść) tylko brał sprawdzone Shimano :P Tym bardziej, że opinii o Aerozine praktycznie nie ma i jestem zmuszony do kupna "kota w worku".

Sorcerer, pewno, że można :) Chciałbym tylko wiedzieć ile ważą ramiona tego wynalazku...

Dobra, dobra fakt kolor ma oczo######ny. Jednak kształetem i ogólnym wyglądem ramion to ona zbytniego polotu nie ma z SLX.

Po za tym co do wagi to można by było porównywać masę samych ramion. Ale oczywiście nikt ramion Aerozine nie zważył :P

tobo ma inną korbę, bo on ma wersje która waży 740 gram. Czyli on ma wesję lepszą ja nie mam na to kasy wiec prosze o opinie tej wersji co waży 810gram

Aerozine X-12 SL różni się od wersji FX wyłącznie tym, że posiada tytanową oś, przez co jest lżejsza. Oś tytanowa nie jest wytrzymalsza od stalowej. Wersja FX występuje w dwóch wariantach różniących się rodzajem stopu aluminium, z którego zrobione są zębtaki : A3 (droższa) - ALU7075 i SA3 - ALU2014. Korby Aerozine są bliźniaczo podobne do jednego z modeli Tokena i kilku innych firm, działających głównie na amerykańskim rynku.

A to wszystko wiem, ponieważ sam przymierzałem się do kupna FX SA3, jednak okazyjna cena na używane RF Deus mnie od tego odwiodła :verymad:

Tu masz wagę oddzielnie suportu i reszty (różnice w wadze zębatek nie są specjalnie duże) : http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=4452

Model No. X-12 FX-SA3

BUILT FOR : XC

Crank Construction CrMo B.B. axle Integrated crankset

Model No. X12 SL-A3

Crank Construction AL-7050T6 B.B. axle Integrated crankset

i tu sie mylisz. oś w sl jest aluminiowa, w fx jest stalowa. sruby zębatek w sl są alu/tytan w fx - al. korba sl ma system mocowania do osi w stylu truvativa (jedna sruba plus zintegrowany sciągacz) a fx mocowanie typu shimano hollowtech 2 - gniazdo z nacięciami plus sruby zaciskające.

na "tytułowej" stronie korby sl podane są dwie wersje osi choć w opisie szczegółowym jest już tylko jedna. korba sl ma napis aerozine aluminium.

http://www.aerozinebike.com/htm/products-p42.htm

to jest korba z osią oraz ramionami tytanowymi. jej urok to swiadomość uzytego materiału - bo waga nie jest rewelacyjna.

zakładając ze wkład jest czescią korby to roznice miedzy fx a sl leżą też w rodzaju łozysk.

jesli ktoś jest "fizolem", a jego styl jazdy zawiera obtłukiwanie roweru przez kamienie - aerozine nie bedzie dobrym wyborem, bo korba jest dosyć miękka powierzchniowo i będzie "podziobana" przez uderzenia.

białe napisy na korbie są wykonane z dosyc kruchego lakieru - łatwo schodzą czyniąc wzór mało estetycznym. wtedy trzeba albo z tym zyc albo usunąć resztę - proces dosyć łatwy w wykonaniu i nieinwazyjny.

troche mnie zasmuciliście tymi opiniami. A jak jest konkretnie z wytrzymałością zębatek korby. CZy są mocniejsze niż slx??? i jak ze sztywnościa??

kusząca jest ta propozycja zrzucenia prawie 100 gramów na korbie, ale niekoniecznie za wszelką cenę, tym bardziej że jak ktoś już pisał mam z czego innego zrzuić.

Model No. X-12 FX-SA3

Crank Construction CrMo B.B. axle Integrated crankset

Model No. X12 SL-A3

Crank Construction AL-7050T6 B.B. axle Integrated crankset

i tu sie mylisz. oś w sl jest aluminiowa, w fx jest stalowa. sruby zębatek w sl są alu/tytan w fx - al. korba sl ma system mocowania do osi w stylu truvativa (jedna sruba plus zintegrowany sciągacz) a fx mocowanie typu shimano hollowtech 2 - gniazdo z nacięciami plus sruby zaciskające.

na "tytułowej" stronie korby sl podane są dwie wersje osi choć w opisie szczegółowym jest już tylko jedna. korba sl ma napis aerozine aluminium.

http://www.aerozinebike.com/htm/products-p42.htm

to jest korba z osią oraz ramionami tytanowymi. jej urok to swiadomość uzytego materiału - bo waga nie jest rewelacyjna.

Tak, racja. Kiedyś nawet sam się zastanawiałem nad tą nieścisłością (ostatnio była też w ich katalogu). Może były 2 wersje? Chociaż to chyba ich błąd po prostu. No i inny, lepszy suport ma duże znaczenie, zapomniałem o tym. :verymad: A o innym mocowaniu nie wiedziałem...

X-11 TI-A3 - :) wszystkie "ale" związane z wytrzymałością odchodzą w niebyt :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...