Gość Misieeek Napisano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam, z potrzeby rozkrecilem korbe zeby ja wyczyscic. Pozbylem sie zanieczyszczen wytarlem do sucha i wszystko nawilzylem smarem. Po skreceniu okazuje sie ze gdy pedaluje korba strasznie halasuje i "strzela" jakby metal tał o metal... Złego smaru uzylem ? czy nie dostatecznie zadbalem o smarowanie... korba nie posiada uszkodzen mechanicznych. a smaru uzylem pierwszego lepszego ktory byl pod reką nawet nazwy nie znam... Będe wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Kiedyś używałem zwykłego tawotu było ok .Proponuje jeszcze raz rozłożyć wytrzeć i nasmarować ,ja osobiście wychodzę z złożenia ,że smaru ma być lepiej więcej niż mniej .Jak nadmiar wycieknie to się to wytrze.I to samo w pedałach odkręcić nasmarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ściagnij korbę, wyczyść, skręć - u mnie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xMichalx Napisano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Według mnie jeżeli to dźwięk tarcia metalu o metal to nie korba lecz środek suprotu,a konkretniej łożyska...które pewnie się rozlatują...kolejnym objawem będzie blokujący się suport...trzask i łożyska rozsypią się w drobny mak...wg mnie obejrzeć suport lub go poprostu wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoszmtb Napisano 4 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 miałem kiedys to samo w swoim rowerze to nie jest wina korby ani łańcucha tylko to jest suport, nic z tym nie zrobisz musisz go wymienic:) pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dondavid Napisano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 miałem kiedys to samo w swoim rowerze to nie jest wina korby ani łańcucha tylko to jest suport, nic z tym nie zrobisz musisz go wymienic:) pozdrawiam:) A co jeżeli został wymieniony suport na nowy i dalej dobiegają te trzaski z tych okolic. Bo tak jest w moim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 14 Października 2011 Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Przy zakręcaniu posmaruj smarem gwinty suportu,tak aby nie pracowały na sucho w ramie.Jak masz wyjęty suport to zaklej sobie silikonem te otwory w środku.Zbiera się tam woda z ramy i masakruje łożyska.Ja posiadam ramę ACCENT SHANNON i miałem takie same problemy a niby nowe części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scyzor00 Napisano 16 Października 2011 Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Czasem wydaje się że odgłosy dobiegają ze środka suportu.... maiłem dwie takie sytuacje i w każdej okazywało się że za odgłosy odpowiedzialne są pedały. Możesz to sprawdzić wkręcając jakieś inne, jak nie masz pożycz od kolegi. A środej suportu sprawdzałeś czy wszystko jest z nim okey? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość Misieeek
Witam, z potrzeby rozkrecilem korbe zeby ja wyczyscic. Pozbylem sie zanieczyszczen wytarlem do sucha i wszystko nawilzylem smarem.
Po skreceniu okazuje sie ze gdy pedaluje korba strasznie halasuje i "strzela" jakby metal tał o metal...
Złego smaru uzylem ? czy nie dostatecznie zadbalem o smarowanie... korba nie posiada uszkodzen mechanicznych.
a smaru uzylem pierwszego lepszego ktory byl pod reką nawet nazwy nie znam...
Będe wdzieczny
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.