Skocz do zawartości

[praca] Praca u producenta rowerów - jak ją dostać?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

może ktoś z Was orientuje się jak wygląda praca u producenta rowerów lub części rowerowych jako konstruktor/projektant rowerów lub komponentów lub linii technologicznych do ich produkcji? Jakie kryteria głównie trzeba spełnić żeby się o nią ubiegać? Mam na myśli głównie firmy czołowych międzynarodowych producentów.

Pozdrawiam

Myślę że jedną z podstaw jest wykształcenie wyższe w jednym z kierunków:

- Inżynierii Materiałowej, Metalurgii

- Inżynierii i Technologii Chemicznej

- Fizyki Technicznej

Lub innych pochodnych, przy czym warto było by zwrócić uwagę na specjalizację.

Taka ogólne wiedza to dopiero początek, bo co dalej by zaistnieć w światku rowerowym, to ciężko powiedzieć.

Do tego biegła znajomość wszelakiej maści oprogramowania wspomagającego projektowanie. Na pewno jeśli studia tego nie zagwarantują to również obowiązkowe samo nauczanie z "Mechaniki ogólnej i teoretycznej" i "Wytrzymałości materiałów". O błyskotliwości i głowie pełnej pomysłów na własny projekt ramy to już chyba nie wypada wspominać.

• 1 miesiąc temu...

Przede wszystkim trzeba przeglądać oferty na stronach producentów. Wykształcenie techniczne na pewno się przyda, ale jeśli umiesz to wszystko bez papieru to sądzę że w małych firmach możesz się załapać. Wykształcenie w kierunku fizyki technicznej nie sądzę żeby się przydało. Przede wszystkim kierunki mechaniczne (jakaś budowa maszyn) i inżynieria materiałowa oraz kierunki związane z technologią (inżynierie produkcji itp). Może coś związanego z mechaniką płynów ale raczej w Polsce nie ma firm które zajmują się tłumikami (zawsze możesz spróbować założyć). Sądzę że również jakieś osoby z wykształceniem w kierunkach medycyny sportowej (do ustalania geometrii? do budowy ram na zamówienie).

Z wymagań dla inżynierów mechaników będzie pewnie MES (nie ręcznie tylko jakiś program), projektowanie w jakimś programie typu Soild Edge, NX, Catia (2 ostatnie raczej nie bo firmy rowerowe w Polsce raczej nie używają tak drogich programów), ogólnie zasady projektowania, znajomość wytrzymałości materiałów, mechaniki, jakaś tam podstawowa wiedza z inżynierii materiałowej (wiadomo że inzynierowie materiałowi od tego są), obsługa i programowanie obrabiarek będzie zaletą, w zaawansowanych projektach być może również aerodynamika, mechanika płynów, termodynamika. Dla innych nie wiem bo to nie moja działka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...