flubi Napisano 28 Listopada 2009 Napisano 28 Listopada 2009 Jakimi pompkami w trasie pompujecie Presta w mtb? Chodzi mi o pompki z ktorych "presciarze" sa zadowoleni nie wymagajace pompowania przez przejściówkę presta-schrader. Mam 2 pompki stare co mi dobrze sluza do Schradera. Niby sa uniwersalne, jedna z przekladana gumka (presta/schrader), druga jakoby "inteligientna" i sama poznaje zawory. Ale obie przy prescie słabo się uszczelniaja po zablokowaniu na wentylu. Mam stacjonarna ktora jedna glowica swietnie pompuje oba rodzaje zaworow, wiec jednak mozna. Przy okazji jak mierzycie cisnienia przy zaworach Presta? Był tu o tym dlugi watek ale malo konkretow.
Fludi Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 Author AAP One - tylko to jest uniwersalna z przekładaną gumką, dla mnie fajna, lekka i sprawdzona. A ciśnienie mierze tak, że ręczną pompuje tylko w trasie, po złapaniu kapcia czy jakiejś innej usterce, wymagającej spuszczenie powietrza z koła. A później najszybciej jak tylko się da, namierzam jakiś serwis rowerowy co ma stacjonarkę z manometrem i na niej sobie odpowiednie ciśnienie ustawiam, a jak nie to spuszczam całkowicie i z kompresora cisnę do 3.5-4.0.
rockrider Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 http://author.pl/www/produkt/?m=15&pk=%&id=769 Ja dokładnie tak samo jak Fludi po złapaniu kapcia na trasie pompuję ręczną, następnie celuję do rowerowego i stacjonarną pompuje tyle ile ma byc
1415chris Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 http://www.topeak.com/products/Mini-Pumps/MtRocketAL Stacjonarna w domu to podstawa.
flubi Napisano 29 Listopada 2009 Autor Napisano 29 Listopada 2009 ...http://author.pl/www/produkt/?m=15&pk=%&id=769 ... Dzieki za tego linka rockrider. Ta pompka to nie wiem, ale na dole tej strony jest Airchecker i to moze byc to czego potrzebuje. Jesli jest tak jak pisza, ze mozna spuszczac powietrze z podgladem cisnienia, to musze go miec A propos tez smigam na Rockriderze.
RadekSki Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 Zdecydowanie nie polecam tych teleskopowych pompek ręcznych. Miałem taką i troszkę powietrza można było nią wtłoczyć ale naprawdę absoltne minimum. Przy tym są bardzo delikatne i nie trudno takową po prostu połamać. Jednym słowem tragedia, jak najdalej od tyego typu teleskopowych pompek z tworzywa ( szczególnie pokazany powyżej SKS ). Zreszta na forum jest gdzieś temat o niej traktujący. Obecnie używam następującej pompki: http://www.mudserwis.com/pompka-futura-individual-bar-aluminium-nanometr-p-342.html Jest aluminiowa i sztywna z dobrym mocnowanie do ramy i minimanometrem, którego jakość akurat może być dyskusyjna ale to szczegół. Jestem nią w stanie napompować kołą w mojej crossówce ( schwalbe marathon 35 mm ) do tego stopnia, że czasem boję się dmuchać więcej ( odczucie oczywiście absolutnie subiektywne ) a zaznaczę, że ważę 95 kg.
Flash3M Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 Obecnie mam jakiegoś klocowatego Speca... czuję się jakbym jeździł z pompką stacjonarną... na szczęście nie musiałem jej jeszcze używać Wcześniej miałem takiego małego rewelacyjnego SKS'a, którego zwykle wkładałem sobie pod nogawkę (nie przeszkadzał), lub do kieszonki.
rockrider Napisano 30 Listopada 2009 Napisano 30 Listopada 2009 A propos tez smigam na Rockriderze. A jaki model? Ja mam 5.3 ale z seryjnego roweru została tylko rama i koła - które lada chwila wymienię
TocaS Napisano 30 Listopada 2009 Napisano 30 Listopada 2009 To i ja się pochwalę zarazem mogę polecić, pompkę firmy Topeak http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_POMPKA+MINI+MASTER+BLASTER+TOPEAK__P_53015312-53010001__PZTA_8__PD_53010756.html Sprawuje się bardzo dobrze. Fajną ma opcje ponieważ pompuje podczas pchania i ciągnięcia tłoka. Pozdrower
flubi Napisano 30 Listopada 2009 Autor Napisano 30 Listopada 2009 A jaki model? Ja mam 5.3 ale z seryjnego roweru została tylko rama i koła - które lada chwila wymienię Tu zobacz: Bialy Rower Dzis juz mam zalozone te Fulcrumy i opony UST i biala sztyce. Tylko jeszcze nowa korba czeka na zalamanie pogody
mlodyasg Napisano 1 Grudnia 2009 Napisano 1 Grudnia 2009 Ja używam teleskopowego kelly's i jestem bardzo zadowolony LINK realna waga to 112g. Powietrze nie ucieka, pompuje dość szybko i jest w miarę lekka - czegóż więcej chcieć.
mati199 Napisano 1 Grudnia 2009 Napisano 1 Grudnia 2009 A może tak by uderzyć w Pompke z nabojami na CO2 ?
rockrider Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 Tu zobacz: Bialy Rower Dzis juz mam zalozone te Fulcrumy i opony UST i biala sztyce. Tylko jeszcze nowa korba czeka na zalamanie pogody Eee...no to fajny rowerek
flubi Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Napisano 5 Grudnia 2009 A może tak by uderzyć w Pompke z nabojami na CO2 ? Tak mam taka ale naboj nawet 16g jest za maly i tak musialbym dopompowac rencami- widzialem naboje Zefal 25g ale po 1zl za gram(!). Oczywiscie mozna uzyc dwa naboje (u mnie 1 naboj 12g = ok. 1 BAR) Osobiscie MUSZE miec SUPRNIEZAWODNY rower bo jak sie rozkraczy po drodze (25km)do pracy to katastrofa. A jak w drodze do domu to jeszcze gorzej. Mam wiec opony UST (bo trudniej przebic), woze detke, pompke+2 naboje16g (zeby choc do polowy napompowac kolo w 5 sekund) no i potrzebuje do tego pompke reczna na wsiakij pozarnyj sluczaj. Paranoja? Mam juz kandydatke: Topeak Mountain Morph (jeszcze mysle czy nie wziac tej dluzszej Road Morph - bo to nie ma byc pompka na zawody, tylko ma szybko i latwo pompowac).
Fludi Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 Rzeczywiście dojazd do pracy czy powrót do domu i złapanie w międzyczasie kapcia, jest taką niesamowitą katastrofą, że jesteś zmuszony używać naboi CO2 Jakby te dodatkowe 2min na dopompowanie koła tymi "rencami" Cię zbawiło
flubi Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Napisano 5 Grudnia 2009 Rzeczywiście dojazd do pracy czy powrót do domu i złapanie w międzyczasie kapcia, jest taką niesamowitą katastrofą, że jesteś zmuszony używać naboi CO2 Jakby te dodatkowe 2min na dopompowanie koła tymi "rencami" Cię zbawiło Stary, zeby bez zadyszki zaczac prace o 8 musze wstac o 5:30 - jade nie za szybko bo 1/3 trasy noca w lesie - a potem w pracy biore (szeroko rozumiany) prysznic... Kazda minuta spoznienia to k a t a s t r o f a! Jeszcze nigdy nic nie dopompowywalem, ale zdazalo mi sie dwa razy zlapac gume zawsze na ostatnich 5 km. Zmiana detki zajmuje mi na razie znacznie wiecej niz 2 minuty, a jak jestem skatowany jazda to dmuchanie reczne nie jest wymarzona forma spedzania czasu, choc rozwija zaniedbywane partie miesni.
stefanX Napisano 11 Grudnia 2009 Napisano 11 Grudnia 2009 polecam SKS-ROOKIE Tania mimo, że cała z tworzywa, to całkiem solidna.
moojmisiu Napisano 12 Grudnia 2009 Napisano 12 Grudnia 2009 Po przygodach z eskaesami i zefalami w końcu kupiłem pompkę pro preformance - trwała i skuteczna. Kupiłem ją jakiś czas temu jako nowość jakieś dwa albo trzy alta temu, już nie pamiętam, teraz już widzę następczynię: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_POMPKA+MINI+PRO+PERFORMANCE+2-WAY+PRO__P_53110176-53010001__PZTA_8__PD_53010756.html z pompowaniem w dwie strony. A stara na razie się trzyma, choć zgubiłem jedną z gumowych wyściółek uchwytu, napisy są już pościerane, to pompka wciąż działa jak na początku. Ale i tak wolę stare, dizajnerskie cacko z logiem ZZR, za chrom, za wiśniowy uchwyt...
flubi Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Napisano 25 Grudnia 2009 No dobra! Teraz po miesiacu powiem co sam wymyslilem. Taka pompkekupilem i sprawdzilem. Na zaworze Presta uszczelnia sie bardzo dobrze. Wezyk sprawia ze podczas pompowania mozna ja oprzec o ziemie, przydepnac i pompowac jak stacjonarna. Poza tym, w ferworze pompowania, nawet gdy pompke trzyma sie w rekach i nie opiera o ziemie nie uszkodzi sie delikatnego wentyla, bo pompke od wentyla dzieli wezyk. Jest jeszcze troche krotsza (lzejsza/ i tansza) wersja, ale ta z linka pompuje szybciej. Samo pompowanie nia to fraszka w porownaniu z pompkami, ktore trzeba trzymac w obu rekach. Podobna idea tutaj, ale znacznie gorszed wykonanie. Ta moja ma metalowy korpus i wyglada dosc solidnie i przede wszystkim pompowanie jest szybkie i latwe nawet dla dziewczyny .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.