Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 2010 by Sorc

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Kwestia preferencji of koz, ale ja skróciłem (i tak firmowo krótkie) gripy pod rogi i miejsce jest, a łapę mam niewąską.

Owszem nie jest to cały grip i jeżeli chcę zmienić pozycję, ręka spoczywa na gripshifcie, ale nic się w związku z tym nie dzieje.

No ale dla mnie gripshifty > reszta, więc są priorytetem.

BTW po dwóch sezonach na wąskiej stwierdzam, że wolę jednak risera.

E: Tak to wygląda http://www.forumrowerowe.org/topic/86042-trenazer-tacx-bushido/page__pid__864189#entry864189

Zrobilem sobie troche grafik z roznymi kolorami i-linka.

Prawdopodobnie, bedzie pomieszany czarny i-link z niebieskim. Od manetek do podsiodlowki czarne. Od podsiodlowki do dolnych rur tylniego trojkata niebieskie z ewentualnymi niebieskimi koncowkami.

Nie bedzie gralo to calosc niebieskiego poleci do dziewczyny.

Z drugiej przegiecie, zeby mini i-link z przesylka kosztowal 175zl. To jest prawie tyle co wiekszosc dobrych pancerzy na rynku, z ta wada ze w nich nie ma wymiennego linera. Wiec co 1-3 sezony caly komplet leci do kosza. Z i-linkiem nie ma tego problemu, nowy liner + ewentualnie linki i caly zestaw jest jak nowy za grosze. W dodatku nie ma problemu ze zmiana rowerow.

W sumie tylko z tego powodu zamawiamy 'drugi' i-link, chodzi o oplacalnosc. Niebieskie moze nie beda idealne do jej bialo-niebieskiej contessy, ale gryzc tez sie nie beda w razie czego :) W sumie sytuacja win-win.

Chyba pierwszy raz spotykam się z tak zdecydowaną i radykalną zmianą przypisywaną krótszej o 5mm korbie. Tym bardziej że, jak piszesz, dysponujesz stosunkowo długą nogą. Czy porównanie robiłeś na tej samej ramie ?

Szukając niebieskich pancerzy(zakładam, że liczy się wyłącznie gust właściciela) proponowałbym wziąc pod uwagę takie :

http://cgi.ebay.com/New-Jagwire-HyFlow-Quick-Fit-Hydraulic-Hose-Blue-/300562801284?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item45faf06284

ponoć są <> w kolorze SID'a WC.

Chyba pierwszy raz spotykam się z tak zdecydowaną i radykalną zmianą przypisywaną krótszej o 5mm korbie. Tym bardziej że, jak piszesz, dysponujesz stosunkowo długą nogą. Czy porównanie robiłeś na tej samej ramie ?

Rama ta sama, tylko krotsza o 2cm ("S" do "M"), aczkolwiek realne dlugosci nie zmienily sie bo testowalem bardzo dlugo ("M" 80mm mostek, obecnie "S" 100mm).

Ja czuje wyrazna roznice i poprawe. W rowerze na ktorym przejechalem juz lekko 30k km mam korby wlasnie 170mm, u dziewczyny tez 170mm.

Ukaniex jest mi swiadkiem, ze jak przejechalem sie ja wiem, 500m jego canyonem, od razu wyczulem roznice w korbie ze cos inaczej nogi mi pracuja. I faktycznie, jak zapytalem 170mm wlasnie u niego.

Na 175mm to byla mordęga, kadencja na poziomie 120-130 byla dla mnie niemozliwa do utrzymania przez kilka-kilkadziesiat sekund.

Na 170mm jestem w stanie utrzymac kadencje 130-160 i nie mam problemow z 'twardoscia' przelozenia, czy tez dziwnym (nadmiernym) bujaniem bioder.

Na 1 biegu na 170mm jestem w stanie duzo dluzej i szerszym zakresem jechac od predkosci A do B z kadencja miedzy 60 do nawet 120-130 bez zmian przelozenia.

Na dluzszej korbie biegami bawilem sie niemilosiernie aby znalezc odpowiedni i trzymac kadencje.

Rozmawialem takze z osobami ktore profesjonalnie scigaja sie na szosie i bardzo mi to pomoglo, bo wyszlo na to ze objawy mieli podobne jak kupili korby dluzsze niz uzywali wczesniej, nawet byly glosy ze 172.5mm korby bywaly dla niektorych za dlugie i czuli roznice mimo ze roznica to bylo tylko 2.5mm na ramieniu to zaraz wracali do 170mm.

Szukając niebieskich pancerzy(zakładam, że liczy się wyłącznie gust właściciela) proponowałbym wziąc pod uwagę takie :

http://cgi.ebay.com/New-Jagwire-HyFlow-Quick-Fit-Hydraulic-Hose-Blue-/300562801284?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item45faf06284

ponoć są <> w kolorze SID'a WC.

No wlasnie jagwire'y znam, tyle ze calosc wychodzi wlasnie w granicach 200zl.

W gre wchodzilyby albo białe lub wlasnie niebieskie. Rozwaze, moze jak sprzedam rame to wezme jagwire'y jak dojda nowe i-linki i pokombinuje kolorystycznie. Przy okazji bylaby kasa na koleczka przerzutki z AFC bike'a ;) - Strzelam, niebieskie lozyska, biale koleczko? :D

A do alligatora przymierzałeś się ?

http://www.alligatorcables.com/hydraulic.html?type=CP&CategoryID=1&KindID=1

Wygląda wręcz jak niebiesko-biały.

Nie mniej tańsze nie będą, przyzwoite pancerze hydrauliczne tak kosztują.

Nie widzę szans abyś utrzymał kółeczka w bieli chyba, że będziesz jeździć po torze w Pruszkowie i często zmieniał łańcuchy :) Jeśli już koniecznie musi być kolor to niebieski środek i czarny obwód.

Kwestia gustu z tą korbą. Ja mam 182 i raczej standardową nogę - 170 to za mało, szczególnie na podjazdach. Pewnie, że na 11-tce kręcę tylko 75-90 ale jest to jazda dość szybka, jednak przy niewielkiej górce lub wietrze zapotrzebowanie na Nm robi się bardzo duże. Przyznaję, że na większych dystansach >50 CIĄGŁEJ jazdy ze znaczną mocą poszedł by cały glikogen... a ja za nim...piechotą :D

Takie zrywy kadencyjne przdatne są, nie powiem, np, gdy Ci peleton ucieka ale samotnej jeździe nie jest aż tak niezbędne i to jak można to zrobić na 175 spokojnie wystarcza. Wiem, jakie mogą byc korzyści i straty tylko zdiziwło mnie, że opisujesz je tak radykalnie.Kąt podsiopdłowy, wysokosc bloków, pedałów oraz szytca i ustawienie siodełka rozumiem bezwględnie te same ?

• 2 tygodnie później...

Niebieski mini i-link dotarl z tajwanu w uwaga, 5 dni, w tym 3 robocze... Gratulacje, a za ekspresowa przesylke nie placilem, w zasadzie to byla za free ;)

Uwagi - Kolor i-linka jest identyczny do top-capa KCNC. Czyli jest to bardziej kolor morski anizeli niebieski hampli formuly.

W weekend bede przymierzal jak to wyglada na zywo.

W jakich cenach mini?

59.9$ z przesylka free. Taniej wyszlo kupic mini i-linka do roweru dziewczyny i miec system na lata, niz jakiekolwiek standardowe pancerze typu gore etc... :whistling:

W sumie wyszlo bodajze 176zl po jakims chorym kursie na paypalu... 3.24zl za 1$. Zaczynaja zdzierac.

• 2 tygodnie później...

Pytanie,

Zdobylem juz prawego triggera X9 + Mixmaster clamps do R1.

Teraz jestem w rozsterce z lewa manetka i napedem.

Mam do wyboru

A) Kupic lewego triggera 2 biegowego i przejsc na naped 2x9 i ewentualnie wymienic przednia przerzutke.

B) Szukac triggera 3 biegowego i nie zmieniac zebatek korb/przerzutki przedniej.

Wersja A jest bardzo zachecajaca. Tyle ze mam pare pytan.

- Czy przerzutki przednie dedykowane do 2 zebatek maja szersze ogniwo? - Przez co trudniej zrobic przekos aby lancuch ocieral?

Pytam bo zapewne z triggerem X9 bedzie problem z ocieraniem na mojej FD-M970 ze wzgledu na wezsze ogniwo i brak microindexu w przedniej manetce. Wkoncu pozbywam sie gripshiftow X0.

- Czy ewentualnie roznica 14T miedzy mala, a duza tarcza nie bedzie sprawiac problemow z przerzutka FD-M970 jesli nie warto jej zmieniac na dedykowana do 2 biegow?

Heh, dobre pytanie,bo sam jestem tego ciekaw, tzn różnic między FD 9sp i 2x/3x 10sp. Chociaż sam miałem 970, a teraz mam 771-10 i zamierzam przerobić się na 2x10, jakoś nie przyszło do głowy mierzyć przerzutek...

Wiem, że 970 działa na 2x9 na pewno (dwóch moich kolegów tak jeździ), pytanie tylko czy to działanie odbiega od optimum. W każdym razie nie narzekają.

Dyna Sys 10 speed compatability with 9 speed (Shimano systems) - nie do końca na temat, ale ciekawe

To jest raczej pytanie do uzytkownikow Dura Ace'a 7900, podejrzewam ze ogniwo jest ten 1-2 mm szersze, przez co ocierania na skrajnych przelozeniach nie ma lub jest mniejsze.

Gdybym zostawial gripshifty nawet bym sie tym zagadnieniem nie przejmowal, ale na triggerach bez mikro regulacji chyba by mnie szlag trafil gdyby wodzik ocieral.

Wydaje mi się, że przerzutka trzyrzędowa jest szersza od dwurzędowej, przynajmniej jeśli chodzi o szosowe i nie widzę powodu, dla którego miałoby być inaczej w MTB (rozstaw 3 zębatek z przodu jest większy niż 2óch, jeśli dobrze kombinuję). Czyli szybciej mógłbyś mieć problem z DA (szczególnie 7900, jest węższe od 7800) niż XTR, ale akurat 7900 obejmuje całą kasetę 9s 11-34, sprawdzone w realu na koledze ;) Nawet na 9s łańcuchu, a 10s daje te ~~0,5mm luzu.

XTR 971 działa bez problemu z napędem 2x9.

Aktualnie mam 3 blaty ale na chwilę założyłem 2 i nic mi nie obcierało, ale mam gripshifty. Wydaję mi się że na skrajnych przy Trigerach będzie lekko obcierało, ale może będzie można dobrze wyregulować.

Spokojnie też obsłuży 14T różnicy między zębatkami. Ja na tą krótką chwilę założyłem 26T i 44T więc różnica wynosiła 18T.

Też się teraz zastanawiam na przerzutką szosową i do tego obejma carbo od Smuda (chyba że ktoś nie poleca), ale czy to na pewno dobre rozwiązanie do ścigania?

• 3 tygodnie później...

2x9 w drodze prawie skompletowane.

Niestety brakuje mi ciagle zebatek.

Goraco poszukuje zebatki XT 26T, praktycznie obecnie nie dostania. Jakby ktos mial jakis cynk. Ewentualnie gdzie mozna dostac shimano/truvativ 24/26T. Wolalbym aby to bylo na miejscu w Polsce, srednio chce mi sie czekac kolejne dni na paczki z calego swiata :P

W gre wchodzi 40/26 lub 40/24 i raczej sklanialbym sie 40/24 ze wzgledu na kasete 11/32.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...