Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 2010 by Sorc

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno musze cos pokombinowac. Waga w tym zakresie co do siodla przestala dla mnie grac role. Komfort = wyniki, brak komfortu = brak wynikow :icon_wink:

Do tej pory:

Moj no name 10 letni - okolice pachwin ok, kulszu takze, tyle ze komfort sredni ze wzgledu na brak dziury.

Spec Toupe 143mm - moj tylek umarl kompletnie, skonczylo sie nawet utrata przytomnosci z bolu na trasie. Zdecydowanie za szerokie :D

Spec Phenom 143mm - siedzialem na siodle goldblooma - za szerokie, od razu czuje to samo co na toupie 143mm.

SLR XP - bylo znosnie, potworne pieczenie + krosty/odciski na pachwinie + odciski w okolicach kosci kulszowych.

SLR XP Gel flow - dobrze, tylko odciski w okolicy kosci kulszowych.

Podobno Tune jest bardzo waski, na zdjeciach wyglada na bardzo pionowy profil podobnie jak moj no name. Jednakze brak wersji z dziura, ale moze obyloby sie bez? Moze udaloby sie namowic worms'a na pozyczenie. Poki co zle na XP Gel flow nie ma, ale mogloby byc lepiej. Moze nawet przerobie swojego starego no name'a i zrobie mu dziure ;p

SN zdecydowanie nie obciąża prostaty. Ale sądząc z tych kilku razy kiedy na nim siedziałem , to na co dzień się chyba nie może nadawać ... Wg mnie zbyt mały obszar podparcia, a podpiera głównie tylną część tyłka.

No i widziałem też miny kolegów "po" 50km po lesie. 3 różnych btw :icon_wink: Jeden się jakoś trzymał normalnie (wersja szersza, Marathon ), za to 2óch innych ledwo żyło (jeden zwykłe, a drugi nie wiem) xD

Może spróbuj Toupa lub Phenoma najwęższą wersję czyli 130mm. Wypożycz testówkę z Airbike'a i zobaczysz czy lepsze będzie 130 od 143 na których tak jak piszesz niezbyt dobrze Ci się jeździło.

Z tego co mówili mi chłopaki ze sklepu, Toupe to szosowe siodełko i w mtb podobno potrafią pręty się wygiąć lekko, ale przy cięższych zawodnikach lub przy ostrym walnięciu czterema literami. Z Phenomem jeżdżę już jakiś czas i jestem bardzo zadowolony :icon_wink:

Na tune jezdze juz dwa sezony i nie mialem dotad lepszego/wygodnieszego siodla, a trasy 50-100km nie stanowia zadnego problemu.

Jak macie gdzies tam w w-wie speca sklep, lub cos w tym stylu... dobrze jest zmierzyc swoje 4litery.

Z Toupe nie powinno byc problemow, prety choc ti sa pelne, to nie sa rurki. O dziwo Romin ma ti rurki a jest ok 30g ciezszy.

Sorcerer, z tego co widzę ujeżdżałeś głównie płaskie siodła. Może w tym właśnie leży problem - przemyśl może coś inaczej wyprofilowanego, np. Gobi.

Ewentualnie Thoork, który z założenia nie jest tak deskowaty i ma elastyczne skrzydełka. Chociaż w moim przypadku nie była to jakaś rewelacja.

Sorcerer, z tego co widzę ujeżdżałeś głównie płaskie siodła. Może w tym właśnie leży problem - przemyśl może coś inaczej wyprofilowanego, np. Gobi.

Ewentualnie Thoork, który z założenia nie jest tak deskowaty i ma elastyczne skrzydełka. Chociaż w moim przypadku nie była to jakaś rewelacja.

No wlasnie, moj no name nie jest plaski, tyle ze bez dziury i obszycie/prety juz nie teges. Jakbym dorwal cos pomiedzy SLR, a wlasnie no name'em bylbym szczesliwy.

Fotka starego siodla

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Panowie tyle sie dzialo od konca sezonu.

Malo nie wykitowalem na ostatniej edycji mazovii, albo chory, albo przetrenowanie. Chyba jedno i drugie. Sezon zimowy za nami, ja kompletnie odpuscilem jakiekolwiek jazdy do marca ze wzgledu na regeneracje i brak czasu.

Na nowy sezon ciagle planuje fulla.

Chyba padnie na sparka 2010, ale ciagle szukam dobrej opcji cenowej posrod anthema, moze canyona z 2009/2010 bo maja swietne wyprzedaze.

Spark chyba na razie wygrywa jednak jesli chodzi o cene u dystrybutora na poziomie 3600zl z DT210 i twinlockiem, za to ciezko znalezc anthema w dobrej cenie. Chyba ze macie konkretne propozycje - meride odrzucilem, w podobnej cenie do sparka mialbym pewnie Cuba AMS, ale jeszcze nie szukalem.

Co ciekawe, mialbym juz anthema X3 2009 w domu, gdyby pewnie nie z######any dystrybutor w Polsce i ich glupoty gwarancyjne i generalnie robienie problemow (brak gwarancji na rame nawet jak zmienie naped - bez komentarza), ale musze to jeszcze rozwazyc bo wychodzi mnie 1000zl taniej za rame jak spark. W kazdym razie zamierzam jeszcze pogadac z giantem, ale juz nie polskim dystrybutorem. Co mnie troche odrzuca ze ten anthem to "M", czyli ten sam rozmiar co mi srednio pasuje. Spark jest o 1 cm krotszy co jest plusem. "S" anthema znalazlem X2 2010 za 6700zl, do rozbiorki oplacalny, w dodatku z UK.

Co do kol, jak wreszcie zwioze rower to wreszcie zrobie kompletny serwis. Piasty z tego co ostatnio ogladalem to kreca sie calkiem niezle jak na brak serwisu po mazovii w Lublinie i nurkowaniu.

Minimalne centry z mojej winy, bede korygowal. Serwis foxa kompletne takze potrzebny, 8,5k km stykneło i cieknie spod uszczelek.

W kazdym razie zmieniam jeszcze miejsce zamieszkania, laska i Anemia bedzie musial sie teraz ze mna uzerac na treningach ;).

PS. Jesli ktos mnie szukal pod telefonem, to niestety, poprzedni numer wykitowal i jak ktos chce mnie zlapac to na priv. Na gg nawet nie wchodzilem od paru miesiecy.

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj spedzilem troche czasu z UKANIEX'em i jego canyon'em.

Jazda jego rowerkiem przelala czare ze XTC w rozmiarze "M" jest dla mnie za duzy na 99%, koniec i kropka. Jego canyon ma dokladnie takie same wymiary jak XTC w rozmiarze "S", rece dziwnie sie nie ukladaja, tylniego koła mi nie podrywa w powietrze na nierownosciach jak to ma sytuacje obecnie. Teraz tylko musze znalezc rame

https://picasaweb.google.com/Sorcerer086/Geo#

Giant M, 59.5cm + mostek 10cm + sztyca z setbackiem 3cm

Canyon S, 57,5cm + mostek 9cm + prosta sztyca

Obydwa siodla ustawione neutralnie, mostek w giancie wyzej jakies 2cm na podkladkach i na plus. Canyon mostek na minus.

Glowne pytanie, chyba nie wyglada to najgorzej jak siedze na canyonie? Przydalby sie tylko delikatny setback lub przesuniecie siodla troche do tylu dla mnie i moze wlasnie 1cm dluzszy mostek.

Postaram sie na dniach dostarczyc zdjecia z giantem ustawionym identycznie do canyona z prosta sztyca i mostek nizej.

Pytam bo czulem sie duzo lepiej na canyonie wzgledem mojego gianta i szukam juz ostatniego usprawiedliwienia aby kupic "S" gianta ktora ma identyczny przedni trojkat jak canyon ukaniex'a.

Trudno powiedzieć :P , chociaż na pierwszy rzut oka chyba bardziej naturalnie wyglądasz na Canyonie. Ale moim zdaniem rozwiązanie to XTC bez setbacka (swoją drogą 3 cm to bardzo dużo jak na setback). Zakładając, że mostek krótszy niż 10cm nie wchodzi w grę, zgadza się?

Ciekawe co ludzie powiedzą (tu i gdzie indziej) :)

Patrząc na zdjecia - M jest za duża i nawet zmiana sztycy chyba jednak nie pomoże. Już nie należe do fanów XTC bo rama model 2010 była u mnie niedługo ale na tyle długo żeby przekonać się ostatecznie - nigdy wiecej ht... Odrzuciłeś 96 na rzecz Sparka ? Ja odrzuciłem Sparka ze wzgledu właśnie na Twinlock i amor 120 mm...

Mam 2 sztyce, jezdzilem troche na tej i na tej, ostatnio z braku laku zmienilem znowu na setback aby miec kolejne porownanie.

Porobie zdjecia pozniej z roznymi kombinacjami bo mam mostek 8cm/10cm i 2 sztyce.

Co najciekawsze, mysle ze zdziwienie ukaniex'a bylo jak przejezdzalismy przez mala mulde przy niewielkiej predkosci i jak zwykle, tylnie kolo odrywa sie samoistnie od ziemi... Bez powodu. Mimo jazdy z setbackiem. U niego problem nie wystepowal.

Jezdzilem takze na mostku 8cm, ale rower zbyt nerwowy, fakt krocej, ale nadal za duzo ciezaru na przodzie bo jak pisalem, odrywanie tylu od podloza nagminne. Nie wspomne o bolu nadgarstow, rak i palcow na wyscigach bez wzgledu na mostek/sztycy. Praktycznie kazdy wyscig po 50-60km walczylem z bolem w/w i trzymaniem kiery.

W sumie full ciagle w grze, ale nie moge znalezc nic sensownego. Wiec chyba nastepny sezon :( Ale jesli rozwiaze sprawe z obecna rama, nie pogniewam sie na HT. Obecnie to jest katarga, w dodatku nie ze wzgledu iz jest to sztywniak.

Cierpie obecnie na kompletny brak frajdy z jazdy tym rowerem, dobrze ze mam zimowke do pracy z jak teraz sprawdzilem 63cm w poziomie od kiery do srodka pretow siodla. XTC 72,5cm obecnie :X Czyli jakies 69,5cm bez setbacka. Na "S" odpowiednio powinno byc ~67,5cm

Juz tak jezdzilem, o ile troche lepiej sie siedzi, to w terenie nie musze mowic jak sie rower zachowuje ;)

Druga sprawa, ze nienaturalnie krece jak mam sztyce bez setbacka i przesuniete do przodu.

Jak nie wygladam zle na canyonie to jutro pewnie zamowie "S" gianta. Nie bede sie bawil przy moich nienaturalnie dlugich nogach i krotkich rekach/tulowiu.

Chodzi mi o to, że większa jest różnica między twoją zimówką a Canyonem, niż między Canyonem a XTC.

Pewnie, mało prawdopodobne, żeby tak zwiększony kąt podsiodłówki ci pasował - źle ci się pedałowało, tak?

Swoją drogą, pogratulować, że w ogóle próbujesz coś zmieniać, bo tylu ludzi widzę "powykręcanych" na swoich rowerach i męczących się na nich...

Mam tez jeszcze troche doswiadczen z Contessy scotta "M" , 55,5cm + mostek 8cm + sztyca z setbackiem + max wysuniete siodlo do tylu ( u dziewczyny ), Jezdzi sie calkiem fajnie, ale mnie ten setback zabija :) Wybor dziewczyny.

Zdecydowanie roznica miedzy zimowka a canyonem jest ogromna w porownaniu canyon'a z XTC, ale moze te pare cm jest wlasnie te pare kilka cm...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...