Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 2010 by Sorc

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka zabawa z i-linkiem omg... ;)

Poszukuje podpowiedzi czy to co robie, robie jak nalezy.

Tutaj foto i-linka na przod na razie.

Link

Glowne pytanie, dot. ostatniej fotografi.

Co zrobic aby liner nie wychodzil? Rozmawialem z mlodym i to dopiero powinno sie usztywnic po skroceniu i zalozeniu linki na przerzutke, ale przez to ze liner wyjezdza troche ciezko ocenic dlugosci.

Drugie pytanie czy koraliki od gripa nie sa za dlugie? Wstawilem zdjecia pod linka powyzej przy skreconej kierze w lewo i prawo.

Tylnia czesc i-linka do przerzutki skrocilem troche.

Wszystkie pancerze masz za długie, a ten przy kierze to już w ogóle przesada. Spokojnie na moje oko z 7cm możesz odjąć. A jeśli chodzi o dopasowanie długości teflonu to ja po nawleczeniu całości, naciągnąłem linkę, przyłożyłem do przerzutki i zaznaczyłem sobie markerem gdzie mam ciąć (teflon), wysunąłem linkę i uciąłem we wcześniej zaznaczonym miejscu.

Zaraz sie pobawie w skrocenie i dalsza fotorelacja, a ty mlody wpadaj do mnie na finalne zlozenie, przynajmniej bedzie mniej babrania sie w dobraniu dlugosci.

PS. Jak duzy wplyw na dlugosc koralikow bedzie miec ustawienie manetki na kierze i ewentualna wysokosc mostka? Na razie nie mam jak poustawiac rzeczy, wysokosc kiery to niewiadoma dopoki nie pojezdze, rogi beda za 2-3 tygodnie, korki syntace wielka niewiadoma, gripy info ponizej. Nie chcialbym aby nagle okazalo sie ze mam za malo rurki teflonowej po docieciu.

Niestety gripy moze (sic! i bez komentarza) beda z kolami, jesli nie to zostaje SSC, a jesli nie da rady to chyba bede musial sie zglosic do Ciebie Chris o pomoc... Po prostu brak mi juz slow na velotech.

PS. Rogi zamowilem niebieska smice, con-tec wyladowal w mojej dojazdowce i wreszcie czuje ulge na dojazdach do pracy i kierze 560mm:)

Maly update odnosnie pytan.

Barylka w gripshiftach pionowo w dol lub jakies 10-15stopni od pionu, right?!

Gripy bontrager'a maja 130mm dlugosci, zostawic ich standardowa dlugosc czy raczej sporo do skrocenia w polaczeniu z gripshiftami?

Edit: Wlasnie wzialem linijke, nominalna dlugosc nie wchodzi w rachube :D, obejma R1 wypadalaby prawie przy mostku :D

Pytanie mniej wiecej ile trzeba bedzie skrocic - beda potrzebne pewne testy.

Zaznaczam iz jeszcze ich nie mam, aczkolwiek staram sie splanowac kiere pod wzgledem dlugosci i-linka.

EDIT: Nie wiem jak to powiedziec. Dopiero teraz zauwazylem. Przelotki w XTC sa zrobione tak ze pancerze od kiery powinny isc po swojej stronie kiery, a nie przechodzic za glowke. Chyba ze ktos ma inny pomysl jak to puscic.

Czyli ze pancerz tyl leci prawa strona, pancerz przod idzie lewa strona.

- Taki przypadek nie podoba mi sie bo koraliki od kiery beda nieladnie sie ukladac i pracowac az do pierwszej przelotki.

Krzyzowanie pancerzy pod gorna rura troche bez sensu bo srodkiem leci hydrauilika.

Zostaje jeszcze opcja, aby puscic je tak jak zamierzalem, przod - prawa strona, tyl - lewa strona z tymze tylnie koraliki przechodza na prawa strone za podsiodlowka na wysokosci rozporki. Zaraz dam fotki.

Kolejna opcja jak powyzej, z tym ze pancerze krzyzuja sie na wysokosci zejscia i-linka w dol do dolnej przerzutki. I chyba taka opcja bylaby najlepsza

Gripshifty ustawiasz tak by dobrze widzieć podziałkę biegów. Odnośnie długości - ja np mam do nich gumowe gripy SRAMa 60 mm, więc jak kto woli.

Żeby ci trochę namieszać - przyjrzyj się jeszcze alternatywie dla prowadzenia linek :D

maxari4.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Właśnie sobie tak zrobiłem, standardowe prowadzenie linek w mojej ramie jest przekombinowane IMO. Wychodzi trochę krócej, chociaż jest może ciut mniej bezpiecznie.

Chyba doszedłeś już do momentu, kiedy na większość pytań sam sobie będziesz musiał odpowiedzieć, hehe :whistling: I bardzo dobrze, bo zbliżasz się nareszcie do końca :)

Co do gripshiftow doszedlem do tego :) Aczkolwiek ciezko zlapac odpowiedni level bez kol :D

Co do obrazka powyzej, wlasnie tak nie chcialbym prowadzic linek i chyba pseudo opcja nr.3 bedzie najlepsza. Tzn. przejscie na druga strone nad hydrauilika za druga przelotka i prowadzenie zaraz przy lince przedniej przerzutki do trojkata. Wychodzi praktycznie proste prowadzenie linki. Aczkolwiek po tym co widzailem z powercordzem to nie bede zapeszac, ale ja akurat bede uzywac standardowej linki alligatora.

Fotki mam z kilku ustawien wiec zaraz wrzuce do ewentualnych poprawek.

Teraz czas na uszy do X.9 na tyle :whistling:

Apropo wagi.

Wstepnie bez dociecia teflonu i linki po dosc ostrym skroceniu ilosci ogniw w stosunku do wczoraj, waga zestawu na przod 24,6g

PS. Jako ze nie mam na razie misek i lozysk z oryginalnych sterow napisalem do FSA. Po 15min. mialem odpowiedz, ale jeszcze nie wiedza co to za stery (jeszcze). To jest customer suport!

A teraz zdjecia finalne i-linka, aczkolwiek nie zalozony. Pancerze od manetek sa jeszcze troche przy dlugie, tak aby kiera mogla spokojniej obrocic sie i oprzec sie na barylkac manetki i ramie jak zalicze OTB. Chociaz nie wiem czy nie lepiej aby linki byly w takim przypadku sztywniejsze i krotsze... Akurat takich doswiadczen to ostatnio nie mialem.

Mile widziane uwagi.

Zdjecia 15, 16, 17 to opcja jak moge puscic pancerz za druga przelotka, ale chyba jest dobrze tak jak zrobilem.

Link!

Obecna waga to 59,4g za calosc z niedocietym teflonem i linkami.

Kurde mac! Brak kol kompletnie mnie dobija...

Nie wiem czy nie zlozyc gdzies kol w w-wie jako drugi komplet szosowy/treningowy do czasu az dojda docelowe, jakbym do soboty dostal bylbym szczesliwy...

Wstepnie, na mysl przychodza crossridy ale to kowadla i gotowce.

Druga opcja to skladane cos z obrecza pod V-ki i piasta pod tarcze.

Mosiezne nyple

Dt comp

mavic X517/317 lub equalizery

Piasty to pewnie jakis novatec/rotaz/boplight.

Tylko ten brak czasu, musialby mi ktos dac info gdzie w warszawie jest taka mozliwosc

Wielkie dzieki dla Cuberider za pomoc ze sterami.

Fabryczne stery montowane w XTC 2010 sa to na 99% FSA ZS-3 ze stalowymi miskami. Kompletna waga tych sterow 151g.

Jak do tego doszlismy? Waga kazdego elementu z osobna zgadza sie oprocz tego czego nie mam. Waga bierzni/lozysk powinna sie zgadzac biorac pod uwage te same materialy, rodzaj steru i firme.

Z tymze teraz tak, trzeba to podliczyc.

To co mam od sterow u mnie, wazy 49,3g czyli reszta w ramie wazy jakies 85g lekka reka i 15g gwiazdka/bierznia w amorze.

Aby ulatwic rozpiske na amorze/ramie waga poszczegolnych elementow sterow nie bedzie ujeta, zas masa calosci bedzie ujeta ze sterami.

Amor -15g

Rama -85g

Waga sterow pozostaje bez zmian. Jesli cos przekombinowalem, poprawcie mnie. W kazdym razie wlasciwa waga powinna wygladac mniej wiecej tak jak ponizej.

Fork (Widelec): Fox 100 RLC 2009 / 1565g

Frame (Rama): Giant XTC 2010 "M" / 18' 1441,5g

* rama / 1420g

* Hak / 16 g

* Śruby bidonu / 5,5g
[/b]

Headset (Stery): Cane Creek VP-45AC / 106g

Eee, czy ja dobrze zrozumiałem i zostawili ci stare miski w ramie? Bo już straciłem orientację... ;)

Jeśli tak, może łatwiej po prostu wziąć i zważyć ramę na twojej małej wadze wykorzystując jakąś szybkę dla zwiększenia powierzchni podparcia? :yes:

Chociaż, pewnie nie będzie ci się już chciało wszystkiego zdejmować... :)

Nie zostawili, po prostu nie dostalem starych misek i lozysk po zalozeniu cane creeka ;/

Z tego powodu nie wiedzialem ile wkoncu wazy rama, a jak widac ubylo jesli dobrze policzylem i nie zakrecilem sie dobre 100g bo nie wliczam wagi sterow praktycznie 2x w wage calosci.

No to szybka i jedziesz :thumbsup:

Chyba, że chcesz moją wagę.

Mysle ze nie ma potrzeby i jakbym mial to rozebrac teraz :) Dostalem od cuberider <3 zdjecia kompletnie rozlozonych FSA ZS-3 ze stalowymi miskami z kazdym elementem powazonym z osobna i waga moich resztek od oryginalnych sterow FSA pokrywa sie z waga jego ZS-3. Odjac dodac i rama faktycznie wazy 1420g bez haka/srubek/zacisku/misek i lozysk.

PS. Obecnie waga w excelu wskazuje na ~9150g ze sztyca/siodlem noname i pedalami 380g :) A jeszcze mozna sporo odchudzic, krotsze pancerze R1, sruby alu/ti, zebatki, koleczko sramowskie, poza oczywistymi siodlem/sztyca/pedalami oczywiscie! Lekka reka 8,5kg mysle ze bedzie do konca czerwca/lipca.

• 2 tygodnie później...

Czekaj, bawie sie z no-tubes'em bo net mi padl miedzy 22-24 i troche zwalilem przednie kolo z opaska bo nie mialem dostepu do filmikow ;) Duzo nie zostalo, aczkolwiek kolor tarcz sie dosc mocno rzuca w oczy bo jednak to nie jest to. Na przyszlosc biale ? ;)

Troche sie nameczylem, w przednim kole yellow tape do wymiany, tylnia moze bedzie ok jak przelezy z detka, ale otwor na wentyl kompletnie zwalilem i poszedl po dlugosci troche wzdluz wglebienia. Nawiasem mowiac masakra aby opona wskoczyla na rant z detka, mam nadzieje ze bedzie lepiej bez.

Hample delikatnie ocieraja o tarcze, naprawde minimalnie jak na pierwszy raz jest dobrze. Jutro w zaleznosci od planow albo zostawiam konczenie na tygodniu lub zobaczymy.

Musze poczekac na mlodegoasg bo mial do mnie wpasc skonczyc ze mna i-linka.

Jest jakis sens zakladac łancuch bez zalozonych linek i pancerzy?

A tutaj koniec mojej dzisiejszej pracy.

FOTKI

Wow...stoi juz na kolach, stawialem na pazdziernik-listopad ;)

Dwie rzeczy:

1. przewod przedniego hamulca do puszczenia wew lagi nie na zewnatrz

2. wydaje mi sie ze kiera jest lekko zle ustawiona gieciem skierowanym za bardzo do dolu, ale to moze wynik zdjec, sprawdz to.

A i jeszcze jedna rzecz hample sa zarabiste ;)

Kokpit musze dokrecic, wczesniej nie mialem odniesienia do geometrii jak to bedzie wygladac z kolem, a w nocy to juz nie chcialem nic wiecej ruszac bo jednak rano poczulem sie troche zle fizycznie ;p

Chris:

Nie wiem czy warto dalej probowac idealnie ustawic zacisk, jako ze tyl jest chyba dosc mocno zapowietrzony, a klocki bardzo blisko siebie i jest to klopotliwe. Na przodzie ocieranie jest minimalne (nawet nie spowalnia kola) i zastanawiam sie czy probowac dalej to ustawiac czy dac sobie spokuj i sie dotrze. Po skroceniu przewodow i odpowietrzeniu i tak pewnie bede musial wszystko ustawiac od nowa.

PS. Zalatwilem inserty kiery bezposrednio od syntace'a w pare dni, cult-bikes moze ... :icon_wink:

Co do zaciskow to nic nie ma prawa ocierac. Choc z niektorymi tarczami wymaga to sporej gimnastyki ale da sie zrobic.

Mozesz je teraz odpowietrzyc i ustawic i potem dociac ale to zalezy od twoich umiejetnosci :icon_wink:

Dociecie zrobi mi serwis, jednak brak narzedzi w W-wie i brak czasu. Na pewno troche takze brak doswiadczenia.

Dobrze w takim razie ze nie skrecalem zaciskow.

Przewody skraca sie ze zdjetymi hamplami jak rozumiem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...