Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 2010 by Sorc

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...mocowanie klamek, manetek, siodla, top cupa

Do tarcz mozesz dac mix ti/alu 3/3

Mostek to raczej 8g

2 ti sruby mocowania zacisku to ok 6g roznicy w porownaniu do stalowych( 3x6=18g), do tarcz to jakies 10g

reszty nie pamietam...

Napisano

Przerzutki ~17g + hak

Korba ~12g + śruby do młynka ~6g

Kółeczka ~10g

Jak w tarczach mix ti/alu to do zacisków i adapterów spokojnie tysz można dać alu.

Napisano

Chris odnosnie oferty AFCbike, bo wiem ze brales od nich przynajmniej koleczko przerzutki, nie wiem jak reszta.

Wagowo chyba nie wygladaja tak zle, cenowo takze :

Korba - 7.4g Alu

Sruba haka Sram - 5.3g Alu [Pasuje to do srama X.9 2010?]

Topcap + Sruba - 6.4g

Koleczko przerzutki - 9.9g [Rozumiem iz nie bedzie problemu, mimo iz sram ma dolne kolko 11T?]

M5x16 Alu - Rozmiar do czego?

M5x10 Alu - j/w?

Problemem z AFCbike jest brak tytanowych srub do mostka, tarcz, zaciskow itd. :)

W sumie Vincere posiada ogromny wybor srub i podejrzewam ze znalazlbym sruby do wszystkiego w pozadanym kolorze. Jedynie nie widze srub do haka/korby acz moze zle szukalem.

Jakies sugestie co do kierunku poszukiwan i bledow? Chcialbym powoli rozwinac ten temat i ewentualnie dokonywac juz zamowien.

PS. Mysle ze dobrym pomyslem byloby pojawienie sie w vincere z mostkiem, gripami i reszta sprzetu.

Apropo, kto mial dostepne te nylonowe sruby?

Moze znajde takze czas aby wstepnie porozmawiac z panem Jarkiem w sprawie sztycy. Zobaczymy, malo czasu, a jeszcze kupa niewiedzy i 'rozkminiania' to tu, to tam :rolleyes:

Napisano

W pl ti to vincere, ja tez je sciagalem do uk bo ceny sa ok (mostek, zaciski i adapter)

AFC kolka nie ma roznicy 11t czy 10t

A jaki to mostek masz w planie?

Napisano

Jak chcesz wiedzieć dokładnie ile możesz zyskać, wykręć wszystkie śruby, zważ i porównaj wagi procentowo wg stosunku gęstości:

stal 7,8g/cm3

tytan 4,3g/cm3

aluminium 2,7 g/cm3

nylon 1,1g/cm3

Trochę pracochłonny sposób :icon_mrgreen:

Napisano

A jaki to mostek masz w planie?

Aktualna rozpiska

Stem: (Mostek)Smica lite Pro 25.4mm 100mm 102g

Podjade do vincere we czwartek i niech sie bawia w dobieranie.

Przydaloby sie tylko info, jakie sruby:

Zacisk przod: -> Amor PM, zacisk Elixira PM

Zacisk tyl: -> Rama IS -> Adapter IS oraz Adapter IS -> Zacisk PM

Klamka Elixirow

Tarcze: Pewnie beda wiedziec, ktorys TORX na pewno, ale moze szukac na imbus? Chociaz to i tak bez roznicy z multitoolem cranka.

Sruby mlynka w SLXie, korby do plecaka nie bede bral. Zawsze mam wmordewind w strone ursynowa wiec ciazy :icon_mrgreen: Sruby do blatu bylyby raczej AFC, vincere drogo chociaz ciutke lzej.

Jestem w ogole ciekaw na zywo czy znowu kolor niebieski srub to bedzie cala gama koloru :voodoo:

gn8 :thanks:

Napisano

Ale zaraz zaraz. Za siodłem i sztycą się nie oglądasz ?

Al możesz spokojnie zastosować w adapterze i hamulcach.

Nie wiem jak niebieski z Pro Bolta, ale złoty jest wyblakły.

Generalnie na stronach producentów masz opisaną każdą śrube jaka jest zastosowana :sorcerer:

Napisano

Chcialbym uslyszec wiecej opini ludzi ktorzy jezdza z alu srubami w zaciskach.

Ogolnie gdziekolwiek ten temat jest poruszany to konczy sie wnioskiem ze raczej alu nie w tych miejscach.

Byloby dobrze uslyszec wiecej konkretow co do zachowania sie tych materialow, bo moze te wiekszosciowe opinie to kolejny 'przesad' ?

Zamieniajac 6 srub zacisk/adapter i 6 do tarcz mowimy o roznicy w wadze ok 8-9g, niby niewiele ale jednak...

Napisano

Chris sam tak jeżdże :sorcerer:

Nie widzę, naprawdę żadnej różnicy. Zacisk przy hamowaniu nie porusza się, nie dzieje się z nim nic dziwnego, itd . . .

Napisano

M8x8.5 to rozmiar sruby, torxy do srub mocujacych zebatki to T27 i T30

Wlasnie widze efekty, gwinty srub mlynka u######ane, dobrze ze i tak leca do wymiany. Gorzej ze 2 nie odkrecilem ;f

Napisano

Moze nie bedzie trzeba, mam nadzieje bo to bedzie kolejny problem. Zaraz moze gdzies kupie klucze bo chcialem powazyc zebatki ...

Edit: namierzylem sklep z okolicy, brb 20min ;p

Dobra mam zestaw torxow, mlynek odkrecony.

Mlynek SLX Stalowy 35,1g , jade po Alu shimano 20g za 37zl. Chociaz nie wiem czy to dobra cena.

4 Oryginalne Sruby od Mlynka 12g

Napisano

Jesli sie nie myle jest to:

Shimano Alu 22z , pewnie od XT. Wazylem w sklepie i bylo 20g na wadze.

Dajcie znac, to moze zdaze dzisiaj kupic ;p

Napisano

Nie lepiej od razu 2x9 + lekkie zębatki ?

PS. Te białe Elixiry nie wyglądają za świetnie. Według MNIE lepiej prezentują się srebrne z carbonowymi klamkami B)

Napisano

Niet, zamierzam troche po gorach polatac wkoncu, opcja z 2x9 bedzie zapewne jesli bede pewny ze DA7900 wejdzie, a tu jest maly problem. W zaleznosci od blatu, moge nie miec mozliwosci uzycia DA ze wzgledu na srube bidonu. Na razie ta opcja jest w planach.

I jak czytam 26/29 + 32T z tylu to moze byc maly problem w gorach. Pojezdze na triple to zbiore troche doswiadczen i zdecyduje.

Apropo elixorow, link do bikestore.cc przedstawia srebrne elixiry, jakis dziwny kolor bo jasny albo takie swiatlo.

EDIT:

Czym roznia sie te zebatki? Ew. ktora pasuje do SLX'a?

FC-M760 22z Alu

FC-M770 22z Alu

Jakies pomysly w miare lekkich i niekoniecznie zabojczo drogich zebatek 32 i 44t? Wazne takze abym nie musial ich wymieniac po 2k km!

Rozebralem korbe na czesci piewsze, zaraz wrzuce foto i rozpiske.

PS. Jakim momentem sa dokrecane sruby blatow do kominow, wp*** sily musialem uzyc.

Korba SLX 44-32-22 175mm / 902g

* Lewe ramie korby / 217g,1

* Prawe ramie korby / 369,2g

* Koronka 22t / 35,2g

* Koronka 32t / 58,9g

* Koronka 44t / 84,9g

* Sruby + kominy / 18,9g

* Sruby mlynka / 12g

* suport SLX + 3 podkladki / 92g

* Sruby lewego ramienia 10,1g

* Kontra lewego ramienia / 3.7g

Sram Gripshift X.0 3/9 / 173g

Kolejny Update

AFC Bike

Zestawienie kolorow na zyczenie

* pivot do srama

* top cap

* sruby do korb

Zobacze sruby vincere i dobiore calosc.

Obiecalem na koniec dnia

Aktualna waga + zdjecia

Napisano

32T bierz śmiało od starszego XT'ka - w miarę tania, lekka i wytrzymała. Gorzej z blatem, jedynie Truvativ jest w miarę w miarę ale u mnie jeden ważył 73g a drugi 82g :/ No i 6-7tyś km i kaput...

Napisano

Popelnie chyba harakiri.

Nie ma mozliwosci odwiedzic vincere bo maja przeprowadzke i bog wie kiedy mozna ich odwiedzic - teraz szukaj sobie rozmiary srub :/ . W dodatku czas oczekiwania na sruby min. 3tyg.

Napisano

Śruby to ty sobie zostaw na koniec, jako smaczek, bo dużo z wagi tym nie zejdziesz a koszta są spore przy zysku 80g (przy dobrym wietrze)

Jak wywalisz ten plastik przy śrubach regulacyjnych w FD to będzie jeszcze lżej :thumbsup:

Pomyśl lepiej nad sztycą i siodłem zamiast śrubek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...