Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 2010 by Sorc

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Co do selekcji przynajmniej alpinow to nie ma takiej potrzeby, w velo i lemonie wyraznie dostalem informacje ze roznice na egzemplarzach w granicy pomiaru.

Ale gdzie mozna dostac hope/revo/alu nyple i ztr alpine'a za 830zl ;) Sama piasta to wieksza czesc budzetu, wiec wybrzydzac sie bede.

(...) 

- Widzialem XTC 2 2010 (M) jeszcze raz w celu zmierzenia czy downswing wchodzi i tak nie bardzo. Zarowno w XTC 1 oraz 2 sa stosowane topswingi. Tak wiec pozostaje na razie zamowic XTR topswinga, dokladnie ktory jeszcze bede badal.

- Co do powyzszego, sruba bidonu wypada ~13.5cm nad osia suportu.(...)

Tylko top swing wchodzi w grę. Mimo, że chwilę używałem down swinga, to niestety nie da się ustawić optymalnej odległości przerzutki od blatów. Śruba od bidonu to uniemożliwia. Brakuje jakichś 2-3mm (dla ramy M). Oczywiście da się tak jeździć, ale jeśli planujesz zmieniarkę xtr, to przecież nie będziesz godził się na jakiekolwiek kompromisy. To musi chodzić idealnie, a nie prawie idealnie. Dodatkowo przelotka na linkę przerzutki jest pochylona w taką stronę, że w przypadku użycia down swinga linka ostro załamuje się w miejscu wyjścia z przelotki.

Na tym zdjęciu widać o co mi chodzi:

61d2525f0f9e3f90med.jpg

To chyba pozostaje tylko XTR, na przyszlosc nie ma nawet jak za bardzo wpakowac Dura Ace'a chyba ze w zaleznosci od wielkosci blatow zastasowanych przy 2x9.

Prowadzenie link wtedy do przerzutki przy Dura Ace takze jest malo wazne ze wzgledu na adapter.

W kazdym razie dzieki za informacje, zamowilem FD-M970.

Wkoncu zadzwonilem do gianta pytac sie o stery, odpowiedzi mnie rozwalily.

W kazdym razie:

- Stery polzintegrowane

- Sam model sterow to cholera go wie co to, na moj odzew ze w serwisach sprawdzali ze to cane creeki dostalem odpowiedz przeczaca i ze sa to stery kij wie jaki jesli chodzi o model produkowane przez firme ting shing cholera wie jak to sie pisze :(

- Co do sprawy sfefanX, zdazylo sie czy zdarzalo sie ze blednie byly montowane miski zintegrowane.

Tak wiec, ja juz k**** nie moge, musze napisac do CR.pl

Zerostack = Semi integrated?

Ze sterow semi integrated:

- Tune bubu i jakis topcap XXX zl

- Cane Creek ZS-3 ~200zl

Giant-Polska niech sie pocaluje w (_Y_)

"Witam,

W ramach aluminiowych XtC 2010 dostępnych „luzem” są w komplecie stery półzintegrowane firmowane przez FSA."

Trzeba sie chyby puknac w czape, bo jak rozmawialem przez telefon to byla zupelnie inna historia.

I teraz ich odpowiedz na pytanie dotyczace wysokosci misek sterow i ewentualnego pasowania tune bubu.

"Witam,

niestety nie posiadamy takiej informacji. Ale dobry serwis rowerowy nie powinien mieć większych problemów z dopasowaniem sterów do ramy XtC."

:P

Chyba im wysle wiadomosc:

Czekam w takim razie na adres dobrego serwisu rowerowego gdzie dostane informacje czy aby Tune Bubu pasuje albo nie... :)

Czyli bedzie jezdzenie z rama do cult-bikes.

Pytanie dotyczace NoTubes'a i kompletnosc zestawu oraz tego co potrzebne.

- Kompletne Wentyle x2

- Przyrzad do wykrecania wentylow x1

- Plyn

- Wklad do wentyli ???

- Opaska na dwa kola

- Podajnik plynu przez wentyl x1

Cos mi w takim zestawie brakuje?

Ja bym sie raczej zapytal czy taki zestaw jest mi potrzebny a co najwazniejsze praktyczny.

Dos ztr kup wentylki no tubes.

Zolta tasma no tubes 21mm, wystarcza na 4 kola

.. i plyn, tu duzy wybor

i na tym koniec.

Wlewanie plynu przez wentyl jeszcze bardziej komplikuje caly proces zalewania. Playn lejesz bezposrednio do opony przed jej calkowitym zalozeniem na obrecz, prosciej i szybciej.

Giant podaje ze w modelu 2010 sa stery zintegrowane, a zs3 to sa stery polzintegrowane, czyz nie?

(...)

To sie tak tylko wydaje ze to tylko podkladka, ja mam dolna miske czarna wiec zlewa sie z kolorem ramy i wyglada jak ster zintegrowany(...)

To prawda FSA ZS3 to są stery pół-zintegrowane (jest błąd na stronie Centuriona http://www.centurion...tail?bike_id=35 , żeby było śmieszniej ^_^, chyba, że FSA ZS3-SL to jakieś inne stery, ale wątpię).

Widziałem ramę XTC 2010 właśnie z takimi sterami, jak ja mam (zintegrowanymi, żeby nie było wątpliwości), i z taką samą podkładką 20 mm(gdzieś w polskim sklepie internetowym). Niestety nie mogę znaleźć tej strony.

Ja jednak mam stery pół-zintegrowane. Przez cały czas tak myślałem i nawet kiedy zaczęliśmy o tym rozmawiać, nie przyszło mi do głowy, że może być inaczej ;)

Kiedy ostatnio skręcałem sobie wszystko przyjrzałem się im dokładniej. Aluminiowe miski wciśnięte w ramę ->> stery pół-zintegrowane :blink:

Chociaż z zewnątrz wyglądają jak zintegrowane, hehe.

Kolejne niemile niespodzianki :down:

W cult-bikes odmowiono mi sprowadzenia bar plugow, moga, ale tylko komplet z kiera :D

Sterow Tune'a Bubu nie mial w ogole, jedyny jakie info uzyskalem to ze niebieski jest ciutke jasniejszy od pokretel foxa. Czas oczekiwania na stery min. 1 miesiac.

Cane Creek 110 ma za to bardzo ladny kolor.

Dorwalem po 1 nyplu DT w kolorze niebieskim i jasno niebieskim, roznicy nie widze miedzy nimi, ale musze sie zaraz dokladniej przyjrzec.

Rame mialem wziasc, jednak zapomnialem o limicie na karcie. I chyba bogu dzieki, bo jak zwazylismy rame bez zacisku, z hakiem i samymi miskami sterow to wyszlo ponad 1590g. :)

Mam takze zdjecia sterow, co do misek, sa one bardzo plytkie. Niestety nie mierzylismy.

Same stery bez misek nabitych w ramie, bez gwiazdki, bez podkladek, bez sruby i kapsla - 22g

Kolejny problem, ale juz sie nie wyrobilem wiec 100% pewnosci nie mam, ale raczej bedzie klopot ze zdobyciem piasty D711 w kolorze tytanu.

Moze mi ktos podrzucic pomysly co do:

Pompki/Pompek - Na pewno potrzebuje pompki na zawody i zapewne stacjonarki mocniejszej aby nabic w spokoju opony. Jakies sugestie bo rano pewnie bede placil w centrumrowerowe.pl za rame i pare ######

Neopren na widelki - brac lizardskina czy cos innego z cr.pl?

Łyzki do opon - Schwalbe czy jakies inne?

Pasta do kiery/sztycy karbonowej - Ktoras bedzie ok?

I moze jeszcze jakis smar do suportu z oferty cr.pl lub inne przydatne srodki?

Do zalozenia/zdjecia kasety potrzebuje bacik + klucz right?

To jest łancuch Campy C9 czy to powinna byc dla mnie oczywista oczywistosc?

Osłonkę tylnych widełek kup sobie giantowską :) bardzo dobrze wykonana i świetnie się trzyma. Sam takiej używam.

Łyżki to chyba parktool będzie najlepszym wyborem.

Pompki SKSa były ostatnio w promocji więc można je tanio kupić. Dobre są też Topeak ale droższe od SKS.

Do założenia kasety wystarczy sam klucz ale do zdjęcia już przydałby się z bacikiem.

Ten łańcuch campy to nadal pasty do karbonu :P

Stacjonarna pompka

Chyba wstepnie wybiore tego parktoola.

Co do pompki w trase nadal przegladam oferte bo musze znalezc cos lekkiego do kieszeni z jednoczesnie dobrym systemem na rame w zaleznosci od nastroju i trasy

Wiesz chris, poza scigantem mam w domu jeszcze troche rowerkow i zalozenie gumy na takiego remerx'a to jest masakra wiec lyzka sie przyda :)

Edit: jakies konkretne propozycje podsiodlowki?

Musi zmiescic sie multitool cranka, ewentualnie jakies drobiazgi, dokumenty, telefon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...