Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 2010 by Sorc

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Poszperalem wkoncu troche po CRC

Cane Creek 110 IS - 99 F - drogo ale pieknie i lekko

FSA Orbit MX - przyzwoita cena, waga juz mniej, kolor ok

Nawet sie mnie nie pytajcie czy te stery powyzej w ogole by podeszly, rodzaje sterow i roznice to dla mnie czarna magia :)

I teraz wyjasni mi ktos o co biega z tymi patentami i nie chodzi o bariere jezykowa, a konkretne zastosowanie?

Link!

Link !

To sa expandery, stosuje sie je zamiast gwiazdki.

Dobre i jedyne patenty do karbonowych rur sterowych, sa duzo ciezsze od gwiazdek, z wyjatkiem patentow tune i extralite.

Masz racje co do sterow ;)

CC potrzebujesz modele ZS (zero stack), ten fsa to klasyczne zewnetrzen nie do twojej ramy.

Ale "zero stack" (inaczej pół-zintegrowane) nie będą pasować, bo w XTC 2010 są (chyba) zintegrowane? Tak w ogóle, to wydaje mi się, że na zdjęciu z linka do CRC jest błąd i zamiast "Cane Creek 110 IS Headset" (http://www.canecreek.com/component-headsets?browse=type&type=integrated-system&cat=1-1-8-threadlessCC&product=110-IS) są właśnie "zero stack" czyli pół-zintegrowane (dokładnie model "Cane Creek 110 ZS", http://www.canecreek.com/component-headsets?browse=type&type=zero-stack&product=110-ZS).

A może się mylę, w sumie to już sam nie jestem pewien...

Myślę, że przy zintegrowanych sterach możesz sobie odpuścić kolor, bo i tak widoczna będzie tylko podkładka pod mostek i kapsel (który pewnie i tak wymienisz).

Trochę więcej o sterach masz tu

Co ciekawe w XTC 2010, info od stefanX

"Modelu niestety nie potrafię określić. Jest to jakiś podstawowy model FSA "na wiankach". Nawet w giant Polska byli zaskoczenie, że w modelu 2010 pojawiły się jakieś cudawianki i nie potrafili mi odpowiedzieć jaki to model.

Jest to dziwne posunięcie Gianta, bo do wcześniejszych modeli xtc były dołączone Cane Creek ZS-2."

To juz zupelnie nie wiem, ale 600zl za kolor sterow nie bede bulic, zreszta goldbloom chyba dosc jasno to okreslil.

Pozostaje tylko kwestia wagi / uszczelnienia i ewentualnych kosztow -> pytanie finalne, co. Budzet do 250-300zl i raczej wolalbym nie naginac, ale jak juz wiemy lubie odginac widelki ;) .

Na razie na oku:

Cane Creek ZS-3 ~74g w/g CRC

Cane Creek VP-45AC ~78g real (jaka jest w ogole roznica miedzy nimi?)

FSA Orbit ZS-3 (Kolejne identyczne oznaczenie jak CC, moze mi to ktos wyjasnic?)

W sumie, jeśli do ramy są stery FSA ZS3 (a chyba są) to wiele więcej ci do szczęścia nie potrzeba, przydałaby się tylko lżejsza (i/lub niższa) podkładka. Bieżnia jest alu, łożyska w plastikowych wiankach (wiem, bo sam rozbierałem ;) - może mniej wytrzymałe, ale lekkie - zawsze możesz wymienić) - czego chcieć więcej skoro top capa sam sobie dobierzesz?

Giant podaje ze w modelu 2010 sa stery zintegrowane, a zs3 to sa stery polzintegrowane, czyz nie?

Tak tak CRC CC to polzintegrowane, bledny opis modelu :)

To sie tak tylko wydaje ze to tylko podkladka, ja mam dolna miske czarna wiec zlewa sie z kolorem ramy i wyglada jak ster zintegrowany, gora to tylko i az czerwona podkladka i kolor robi kolosalna roznice.

To prawda FSA ZS3 to są stery pół-zintegrowane (jest błąd na stronie Centuriona http://www.centurion.de/Bikes.Detail?bike_id=35 , żeby było śmieszniej :thumbsup:, chyba, że FSA ZS3-SL to jakieś inne stery, ale wątpię).

Widziałem ramę XTC 2010 właśnie z takimi sterami, jak ja mam (zintegrowanymi, żeby nie było wątpliwości), i z taką samą podkładką 20 mm(gdzieś w polskim sklepie internetowym). Niestety nie mogę znaleźć tej strony.

Ja tam u siebie tylko tą podkładkę widzę, no i kapsel, dlatego myślę, że przy zintegrowanych Sorcerer może sobie darować ten niebieski :)

Nie no, ładne :thumbsup:

Ale masz w końcu zintegrowane czy pół-zintegrowane, bo zgłupiałem? Z tego wynika że pół-zintegrowane, na stronie Pronghorna nie mogę się doczytać , a z kolei u Jumara jest podane, że zintegrowane :wacko:

I bądź tu, człowieku, mądry :)

Przy zintegrowanych sterach trochę trudno znaleźć coś kolorowego...

Tak to sa pol ale chodzilo mi o pokazanie jak wyglada zamkniecie sterow bo takowe czy to w pol czy w zintegrowanych musi jakies byc i wcale nie jest to taki nieistotny element.

Z wyborem kolorow takich sterow jest mizernie co nie znaczy ze takowe w kolorze innym niz czarny nie wystepuja

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=48271

Skoro Stefanx pisze "W główkę są wciśnięte miski pod łożyska maszynowe - identyczne, jak w roczniku 2009" no to w XTC 2010 mamy stery pół-zintegrowane.

Czyli ZS-3 będą pasować, podobnie jak Orbit Z, VP-45AC itd...

Wg mnie nie ma sensu kupowania sterów za 200-300zł, skoro te za stówkę i mniej są naprawdę niezłe i starczają na dłuuugo.

We czwartek chyba przejade sie osobiscie sprawdzic, ale moze jutro jeszcze zadzwonie bo mnie juz troche bierze z brakiem konkretow :) .

Gdzie jest haczyk?

I tutaj tak samo

Wyslalem maila:

"Mozna prosic o fotki oraz ewentualnie dokladne zwazenie oddzielnie:

Avid CR carbon

Klamka + obejma + zacisk przod

Klamka + obejma + zacisk tył + adapter IS

Tarcza

Sruby do tarcz

Avid R carbon

j/w

Oraz interesuje mnie kto wystawia gwarancje, jakie sa jej warunki oraz kto jest docelowym gwarantem. "

Nie mow ze ty (też) bales sie sprzedac mi amora :wallbash:

Profesja zobowiazuje i swiadomosc klienta :icon_wink::icon_mrgreen:

Edit: Pare dni temu wstawiali mi do mieszkania nowe drzwi bo stare dobre drzwi zwichrowaly sie kompletnie.

Grube drzwi, dzwiekoszczelne od wewnatrz, wiec ze srodka nic nie bylo slychac.

Przyszlo do wymiany, mialy byc drzwi dzwiekoszczelne, z wizjerem, z zamkami gerdy na elektroniczny klucz w celu dorobienia.

Wstawili drzwi ktore sa dzwiekoszczelne ale od zlej strony ( trzeba krzyczec zeby odpowiedziec na "kto tam !!!" ), bez wizjera, ze zwyklymi zamkami gerdy. Ze srodka slychac wszystko pietro nizej jak ktos 'pierdnie'.

Panowie dostali po klotni 3/4 z tego co mialo byc zaplacone, spisany protokol. Mieli dostac 1/2 zaliczki za spartaczona robote, grozili nawet ze jak nie dostana to biora drzwi z framuga i wychodza :laugh: (co najwyzej mogli nie powiem co)

Mija juz tydzien, nie odpowiadaja na telefony. Nie mowie juz nawet ze nikogo z doroslych nie bylo w trakcie montazu drzwi, wiec sprawa jest traktowana praktycznie jak zakupy przez internet :icon_mrgreen:

Minie 21 dni na odpowiedz w sprawie niezgodnosci towaru z umowa i firma jest udupiona na cacy. Jeszcze beda placic za zamontowanie tego tak jak mialo byc :devil:

Co ciekawe w XTC 2010, info od stefanX

"Modelu niestety nie potrafię określić. Jest to jakiś podstawowy model FSA "na wiankach". Nawet w giant Polska byli zaskoczenie, że w modelu 2010 pojawiły się jakieś cudawianki i nie potrafili mi odpowiedzieć jaki to model.

Jest to dziwne posunięcie Gianta, bo do wcześniejszych modeli xtc były dołączone Cane Creek ZS-2."

(...)

Sorc, jak już mnie cytujesz, to dokładnie :wallbash: Pisałem Tobie na PW, że w 2009 pakowali zs22, a nie zs-2. Ta jedna cyferka w nazwie to całkiem sporo, przynajmniej jeśli chodzi o cenę. 

Na marginesie: paradoks tych sterów jest taki, że rama (kupiona jako nowa, nie z demontażu) miała wbite miski od tych cane creeków zs22, a załączone jakieś FSA (model nieznany). Na dodatek, okazało się, że nabite miski są niewłaściwe (zs22 mają miski różnej wysokości, a w ramie były nabite dwie identyczne). Także oprócz tego, że musiałem dodatkowo kupić stery, to jeszcze kasa poszła na wybicie i nabicie nowych misek w serwisie (+ dojazd, bo do najbliższego profi serwisu mam 65km). No i nawet telefoniczna rozmowa z samym szefem Giant Polska nie pomogła, bo wytłumaczył to tak, że otrzymałem pełnowartościowy (kompletny) produkt. Bo przecież nie musiałem kupować nowych sterów - wystarczyło zainstalować dołączone stery FSA. Tyle OT

Dzis zalatwilem troche spraw:

- rama w XTC 2010 ma stery cane creeka wlacznie z miskami, tak przynajmniej jest w bikemanie. Nie wiem czy w centrumrowerowym bedzie to samo ale bede dzwonic.

- Zamowiona pasta do carbonu + plugi do syntace'a

- Widzialem XTC 2 2010 (M) jeszcze raz w celu zmierzenia czy downswing wchodzi i tak nie bardzo. Zarowno w XTC 1 oraz 2 sa stosowane topswingi. Tak wiec pozostaje na razie zamowic XTR topswinga, dokladnie ktory jeszcze bede badal.

- Co do powyzszego, sruba bidonu wypada ~13.5cm nad osia suportu.

- Zaraz bede zamawial rame, XTR przod (Ktory topswing), X9 tył, stery (tylko ktore! wkoncu ;) ), bar plugi, paste do carbonu, łancuch, kola, bidony i pewnie troche ciuchow, klucz dynamometryczny, multitool cranka.

Edit: Ktos widzial look quartz 2010 z podwojnymi blokami w PL lub za granica?

Edit: Rozumiem ze te stery Mortopa Semi-Integrated beda cacy? Tylko niech mi ktos powie ze sie nie rozsypia po sezonie startow, badz uszczelnienie jest slabe lub go nie ma przy tej wadze... Nie chcialbym rozwalil glowki ramy.

W zasadzie rower powinien jezdzic w momencie kiedy w CRC pojawia sie obrecze ZTR'a oraz nyple (chyba najwieksza niewiadoma ;) )

Pytanie do osob z W-wy lub okolic, gdzie ktos zaplecie kola/wybije bierzne i nabije miske sterow.

PS. Rama XTC 2 2010 jest smieszna, dolna rura pod spodem jest malowana na niebiesko czego za pierwszym razem nie zauwazylem.

Edit3: XTR FD-M970 chyba zamowie, niech mi tylko ktos przypomni czy ten model mial takze wade fabryczna prowadnicy (z dziura)?

Edit4: Spinki Spinki Spinki bo zapomne na szybko i uciekam do wieczora.

Edit5: Jednak troche wolnej chwili. Temat na MTBR dotyczacy mortopa nie zachwyca, podobno stery nie sa najlepsze, potrafia byc niedorobione miski, byc troche luzne i jednak uszczelnienie :(

Link do MTBR - mortop

wczoraj chciałem zamówić 355 do nowych kół (tu cena podskoczyła o 18 funtów) ale kasa na Paypal dopiero dzisiaj rano doszła, wchodzę o 7 rano na CRC a tam zong...

niby się opłaca, ale możliwość selekcji tam żadna!

P.S. ostatnio też zamówiłem 2 ostatnie sztuki jakie mieli,a anstępnego dnia napisali że nie mają, także pewien na 100% być nie możesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...